2020. szeptember 30., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
december (12)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Cakó: Kispest inspiráló

Főoldal>Kultúra>Cakó: Kispest inspiráló
 
Írta: Szerk.
2015. május 27. 13:34
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Cakó Ferenc alkalmazott grafikusként végzett, majd végül az animációs filmkészítésnek szentelte az életét. A 64 éves művészt a világ számos táján számtalanszor elismerték, többek között Cannesban, Berlinben, sőt 1994-­ben a Hamu című filmjéért még Oscar-­díjra is jelölték. Pályájáról, a kerülethez való kapcsolatáról és az animáció világról beszélgettünk vele.

– Hogyan döntötte el, hogy ezen hogy animációs filmeket készít? – Édesapám festőművész, így számos technikai tudás birtokában voltam már kiskoromtól kezdve.

A Képzőművészeti Szakközépiskola után a Képzőművészeti Főiskola következett. Rengeteg kiállításra jártam, különösképpen Foki Ottó munkái nagy hatással voltak rám. – 1973­ban megnyerte a Békéscsabai Országos Amatőr Filmfesztivált egy Petőfi Sándor tiszteletére készített festményfilmmel. Innen hova vezetett az útja?

 

 – Akkoriban az említett fesztivál volt az egyetlen kiugrási lehetőség itthon.

A Pannónia Filmstúdióba mentem, ahol Foki Ottó ajánlott állást az animációs műhelyben, díszleteket és bábokat készítettünk.

 

 – Első önálló filmjét 28 évesen készített A szék címmel. Utána nem sokkal később jöttek a homok animációk!

Akkoriban a gyurma filmek voltak divatban és valami újat akartam. Nagy munka volt, mivel sok helyet kellett biztosítani a munkának. Kipróbáltam mindent prézlit, lisztet, mosóport, cukrot… majd a homokra esett a választásom, mert az volt a legkezelhetőbb gyorsaság szempontjából és könnyebb volt megoldani vele a továbbmozgásokat.

 

– Miért tartja jónak az animációs kifejezésmódot?

Stilizálni lehet a világot és tömören, sok jellel lehet elmondani egy-egy gondolatot. Továbbá rengeteg műfaj jeleníthető meg ezzel a módszerrel. Nem szabad elfelejteni, hogy mindennek az alapja a báb. Vegyük a Shrek című animációs filmet. Abban is egy előre elkészített bábot „lőttek körbe” lézerrel és alkották meg a figura mozgását.

 

 – Legutóbb a WEKERLEFeszten jelent meg. Milyen visszajelzéseket kapott?

Volt már itt két kiállításom is. Számomra Kispest inspiráló, jól ismerem a környéket, a nejem itt gyermekorvos. Abszolút jó az itteni közönség és mindig nagy szeretettel jövök, ha hívnak.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.