2023. június 08., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Dódity Gabriella: A kispestieknek bízniuk kell a változásban

Főoldal>Közérdekű>Dódity Gabriella: A kispestieknek bízniuk kell a változásban
 
Írta: Szerk.
2019. október 03. 14:07
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A baloldal 17 éve vezeti Kispestet, most dönthetünk, hogy felzárkózunk-e a többi kerülethez, vagy végleg
lemaradunk – mondta lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető, akinek határozott
elképzelései vannak a jövőre nézve.
Mi lenne az első lépés, ha Önök vezetnék a kerületet?
Átvilágítanánk az önkormányzatot, hogy valós képet kapjunk Kispest pénzügyi helyzetéről. Most csak annyit tudunk, hiába vállalta át a kormány a kerület 1,8 milliárd forintos adósságát, a baloldal újabb egymilliárd forint hitelt tett a nyakunkba, és hatalmas összegeket költöttek felesleges dolgokra.
 
Például?
Úgy vélem, számos munkát drágábban végeznek el, mint lehetne, és felelőtlen pénzszórásnak gondolom az
önkormányzat évről-évre emelkedő kommunikációs kiadásait is. Idén 205 millió volt látható a költségvetésben, de véleményem szerint a tényleges kiadás ennél jóval magasabb. Nonszensz, de most, az önkormányzati kampányban 50 millió forint ment el csak azokra a közterületi reklámokra, amelyen azt üzenték nekünk: Kispest fejlődik. Csak viszonyításképp: 110 millió forint jut az önkormányzati fenntartású Egészségügyi Intézet alapellátására. Tény, hogy ezzel a kommunikációs gépezettel sikerül a baloldalnak fenntartani a pozitív képet.
 
Mire gondol?
Mindenki ismeri a kóla káros hatásait, mégis a felépített imázsnak köszönhetően az egyik legnagyobb számban értékesített üdítőital. Más a belbecs, más a külcsín. Állatbarát kerület vagyunk, van járőrszolgálatunk is, de a parkokból kitiltották a kutyákat, és a legtöbb kutyafuttató lepusztult. A városvezetés megtapsolja a fogyatékossággal élők előadását, de gond nélkül leszavazza az egymillió forintot az alapítványuknak. Kakaótúrát szerveznek a gyerekeknek a Városházára, de nem gombot nyomnak, ha egymillió forintot kérünk minden bölcsődének és óvodának játékokra. Szerencsétlen sorsúaknak nevezik a hajléktalanokat, de nemmel szavaznak, amikor több pénzt kérünk az őket segítő alapítványnak. A baloldal polgármesteri programjában most azt írja, növelni kell az önkormányzati lakások számát, ehhez képest több tucat lakást adtak el 2015 óta. A kommunikációs gépezet nem engedi látni a valóságot.
 
Polgármesteri programjának is része, hogy rendet kell tenni Kispesten.
Vannak szép, rendezett helyek, hiszen olyan nincs, hogy valami csak rossz. De összességében végletesen elhanyagolt a kerület. Sok helyen rosszak a járdák, hatalmas kátyúk vannak az utakon. Ezekre egyébként Somogyi Lászlóné MSZP-s képviselő férjéhez köthető cégnek van több száz millió forintos keretösszegben szerződése, ami már önmagában elfogadhatatlan. A képviselőnő megszavazza azt a költségvetést, amelyből a férje százmilliós, az évek során már milliárdos mértékben munkákat kap. Az önkormányzat vagyonkezelőjének pedig baloldali képviselő az igazgatója, morálisan is összeférhetetlen. A Közpark Kft. élére Gajda Péter hívta vissza 2014-ben Bán Zoltánt; most épp 43,5 millió forintos sikkasztás miatt nyomoznak a cégnél. Közben a kerület utcáin ott hever a tavalyi avar, és vannak olyan járdák, amelyeket elzárt a gaz. Sok minden amúgy nem is pénz, inkább odafigyelés kérdése. A „jó’vanazúgy” hozzáállást is felszámolnánk. Kispest amúgy amolyan baloldali túlélőtábor. Karácsony Gergely alkalmatlansága nem kérdés, mégis, az általa támogatott csapat vezeti jelenleg is a kerületet.
 
Ezt a kifejezést sokszor hallani öntől…
Itt nőttem fel, Kispest még soha nem volt ennyire szemetes és elhanyagolt. Össze kell söpörni, ki kell gazolni, rendet kell rakni. Sok helyütt egy nagy közterületi kocsmává vált a kerület, miközben saját rendeletünk szerint közterületen tilos alkoholt fogyasztani. Van egy Rendészeti Központunk, amely alkalmas lenne ennek felszámolására; hosszabb működési idővel és erélyesebb fellépéssel fel kell számolni a másokat zavaró viselkedést. A hajléktalanok kérdése összetett, ezen a téren a velük foglalkozó szervezetekkel közösen lehet csak eredményt elérni.
 
„Itt nőttem fel, Kispest még soha nem volt ennyire szemetes és elhanyagolt. Össze kell söpörni, ki kell gazolni, rendet kell rakni.” Dódity Gabriella
 
Mi az, amit sikerként könyvel el?
Elértük, hogy ma már a korábbi ötszörösét költi az önkormányzat saját forrásból az óvodák, bölcsődék felújítására. Fejlesztéspolitikai tanácsnokként örülök, hogy a kormány és a főváros közel 5 milliárd forinttal támogatta az elmúlt években Kispestet, így újulhatott meg a KRESZ-park, a Kúttói erdő, így épült kültéri kézilabdapálya, valamint sportpark a Csokonai utcában, és még sorolhatnám. És így épülhetett újjá a Wekerlei kispiac, amelyre a baloldali városvezetés a pályázatot sem adta volna be, ha a frakciónk nem harcolja ki. Így gazdagodott Kispest 110 millió forint támogatási pénzzel. De nem ez volt az egyetlen támogatási lehetőség, amelyet a baloldal elszalasztott volna. Az Egészséges Budapest Programból valamennyi fővárosi kerület több tíz-vagy százmillió forint támogatást kapott, a baloldali városvezetés azonban elszalasztotta a lehetőséget. Szerencsére sikerült korrigálnom a hibát, és most Kispest egy megközelítőleg 50 millió forintos digitális mammográfiás készülékkel gazdagodik a kormányprogramból, amely akár azt is lehetővé teszi majd, hogy szűrésre ne a XVII. kerületbe kelljen járnia a kispesti hölgyeknek.
 
Mi az a néhány dolog, amelyre sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne városvezetőként?
Kispesten rengeteg a tennivaló, nehéz néhány dolgot kiemelnem. A karbantartásra, az állagmegóvásra minden
önkormányzati vagyon tekintetében nagyobb figyelmet kell fordítani. Az utak, járdák megújítását, az Egészségügyi Intézet és az ellátás fejlesztését, a Kossuth téri piac felújítását fontosnak tartom. Meg kell építeni végre Kispest első sportcsarnokát, hiszen szinte az egyetlen kerület vagyunk, ahol nincs még ilyen. A parkolási káoszra is megoldást kell találni. A nehéz helyzetben lévőknek a szociális támogatások szélesítésével, az időseknek 10.000 forintos gyógyszerkártyával, a babát váró családoknak egyszeri 50.000 forintos támogatással segítenénk, a kispesti vállalkozásoknak Kispest kártya bevezetésével kedveznénk. Lefaragnánk a felesleges kiadásokat, és a Fővárosi Önkormányzattal, a kormánnyal közösen felzárkóztatnánk Kispestet a többi kerülethez, hiszen jól látható, hogy erős lemaradásban vagyunk. A kispestieknek el kellene hinniük, hogy mehetnek másként is a dolgok. Bízniuk kellene a változásban.
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.