2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Dr. Kumin Marianna az Egészségügyi Intézet új főigazgatója

Főoldal>Közülünk>Dr. Kumin Marianna az Egészségügyi Intézet új főigazgatója
 
Írta: Szerk.
2019. február 01. 10:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A prevencióra, a fejlesztésekre és az idősellátásra helyezné a hangsúlyt a következő években Dr. Kumin Marianna, a Kispesti Egészségügyi Intézet nemrég kinevezett igazgatója. A korábban orvos igazgatóként az intézményben dolgozó neurológus szakorvos február 1. óta vezeti az intézményt, amelyet jól ismer, hiszen 1994 óta dolgozik itt. Bár nem Kispesten él, jól ismeri a kerületet is, hiszen gyermekkorában az emlékezetes vasárnapi családi összejövetelek, ebédek a nagyanyjánál Wekerletelepen zajlottak.

Sűrű volt az elmúlt néhány hét, nem fáradt?

Nem hetekben mérhető a megterhelés, hisz a napi feszített rendelés mellett igyekeztem ellátni orvos igazgatói teendőimet is az elmúlt 15 évben. A nagyobb feladatokra meghagytam a hétfői napokat, amikor hivatalosan nem rendeltem, azonban ilyenkor fogadtam és láttam el a soron kívüli kéréseket, kolléga, rokon, intézeti vagy önkormányzati dolgozó vizsgálatát, mert a betegelőjegyzésbe nem szerettem volna őket bevonni. Elég zsúfoltak voltak így is a rendelési napok, hisz hosszú hónapokat dolgoztam egyedül váltótárs hiányában már több éve.  Remélem, hogy a jövőben egy kicsit könnyebb lesz. Mostantól elsődlegesen vezetői feladatomra tudok összpontosítani a féltve őrzött 2 szakmai nap mellett.

 

Gondolom nem is szeretne teljesen elszakadni…

Nem tudok elszakadni az orvosi mivoltomtól. Nagyon szeretem a neurológiát, roppant logikus, szép orvosi szakterület. Valószínű a szakma szeretetének köszönhetően nem égtem ki. Az én világom az orvoslás, a gyógyítás, ezért is döntöttem úgy, hogy 2 délelőtti rendelést megtartok. Ez a régóta hozzám ragaszkodó betegeim számára is fontos. Sokan kétségbeesetten hívtak, hogy gratulálnak a kinevezésemhez, de mi lesz most velük? Ez nagyon jólesik, igazolása a jól végzett munkának.

 

Mi segítette a váltást jelentő döntését?

Mindig is (óvodás kortól) tetten érhető volt a vezetői képességem. Előző feladatomra is tudatosan képeztem magam, orvos-közgazdász és egészségügyi menedzsment szakértő végzettségem is van. Korábban, ha másként gondoltam valamit, de az nem egyezett a vezetői elképzeléssel, természetesen az csak gondolat maradt. Azt remélve, hogy bizonyos elképzeléseim megvalósítására lehetőség nyílik, ez és nem kevés bátorító hang segített a döntésben, hogy beadjam a pályázatomat. Fejben már öt évvel ezelőtt is megvolt, de akkor még nem indultam.

 

Úgy láttam, hogy két fő vonala van az anyagának, az egyik a prevenció, a másik pedig az idősgondozás fejlesztése. Hogy látja, mennyit lehetne javítani a lakosság egészségi állapotán a megelőzéssel?

Nagyon sokat! Az egyén egészségi állapota mindössze nagyjából 20 százalékban múlik az egészségügyi ellátó rendszeren, a többi önmagunkon múlik. Azt gondolom, hogy az edukációnál, azaz az egészségtudatos nevelésnél kezdődik minden, már az iskolában, vagy előbb. Az alapellátásnak nagy a felelőssége, csakúgy, mint a kommunikációs csatornáknak. Tematikus szakmai programok kellenek. Már szerveződik egy prevenciós nap az egyik gyógyszergyár támogatásával a Városház térre. De ami a hosszú távú terveket illeti, szeretném megnyitni a házat a szűrésekre is. Ezen még nagyon sokat kell dolgozni, de reális cél félévente, évente megszervezni a szűrő hétvégét, természetesen egyeztetve az egyéb egészségügyi témájú szervezésekkel. A cél mindenképpen az lenne, hogy idejöjjenek az emberek, hogy az idősekkel is többet tudjunk foglalkozni. Őket a hozzátartozók hétköznaponként nehezebben tudják elhozni, elkísérni, hiszen dolgoznak. Így pedig adott esetben kimaradnak az ellátásból.

 

Az idősellátás a másik fontos pontja a pályázatának…

Igen, én egy szoros együttműködést képzelek el az szociális ellátó rendszerrel ezen a téren. Meggyőződésem, hogy a hasznos információcsere elő tudja mozdítni az idős ellátást. Örültem, hogy kerületünkben is megalakult az Alzheimer Cafe - ahol magam is jelen szoktam lenni -, amelynek célja, hogy az idős, esetleg már szellemileg hanyatló  egyén, de annak hozzátartozója mindenképpen megjelenjen egy olyan kötetlen formájú beszélgetési helyszínen, ahol bátran, nyitottan tehetik fel a kérdéseiket ők és a hozzátartozóik egyaránt.

 

Hogyan szeretné megvalósítani az idősgondozás fejlesztését?

Az első az előbb említett szorosabb kapcsolat a szociális ellátó rendszerrel, hogy tudjunk a betegekről mi is és ők is, ki az, akire jobban kell figyelni, mert problémásabb. Ez a kétirányú szakmai információcsere alapjaiban segítheti hozzá az időst a célszerű, végleges ellátáshoz, szociális segítségnyújtáshoz. Továbbá szeretnék egy pontszerző  geriátriai (öregedéssel kapcsolatos betegségekkel foglalkozik) továbbképzést is indítani az alapellátásban résztvevő kollégáknak, hiszen az idősellátás egy speciális terület. Már másképp működik az idős multimorbid (két, vagy több betegség együttes jelenléte) szervezet,  másképp bontódnak a gyógyszerek, és még sorolhatnám az eltéréseket. Idősödik a kerület, fontos, hogy mindenki a maga területéről fokozott figyelmet tanúsítson.

 

Hogy látja, amióta itt dolgozik a kerületben mennyit változott a kispestiek egészséghez fűződő viszonya, tudatosabbak lettek?

Javult, látszik, hogy tudatosabbak az emberek. Az internethasználatnak számos hátránya mellett azért van előnye is. Hasznos életmód-és táplálkozási tanácsok mellett utána olvasnak a kórképeknek, tájékozódnak, egy-egy lelet kapcsán megkeresik, milyen tünet mire utalhat, és még sorolhatnám. Persze, amikor valaki egy internetről felállított komplett diagnózissal érezik, az lehet romboló is, de ilyenkor helyre kell tenni a dolgokat. Fontos, hogy foglalkozzunk a beteggel, beszélgessünk vele, megnyugtassuk. Semmire nincs akkora szüksége a betegnek, mint, hogy elmondhassa panaszát és azt értő füllel meghallgassák. Ez az orvoslásom alapja.

 

Akkor már értem, miért estek kétségbe a betegei, amikor kiderült, hogy Ön lesz az igazgató, hiszen ezt a fajta törődést ők is érzik…

Igen, én igyekszem egy kicsit a szakmámat meghaladóan szélesebben foglalkozni a betegeimmel, az egész embert nézve összefüggéseiben tekintem át a hallott panaszokat, észlelt tüneteket, rendelkezésre álló leleteket. Részletesen elmagyarázom mi is a bajuk, hisz erre nagy szükségük van, de öröm nekem is az a sokszor hallott mondat felidézése, hogy „innen mindig olyan megnyugvással távozok”.

 

Mi az, amire még szüksége lenne az intézménynek. Az jól látható, hogy az épület felújításra szorul, az eszközállomány is régi?

Több eszköz cserére szorul a közeli jövőben. Egyre többször kell javítást kérni, alkatrészt cserélni egy-egy komoly vizsgálóeszközünknél, ami több év esetén nem rentábilis, cserére érett. Például a közelmúltban a kardiológiai osztályon volt szerencsém látni egy kipróbálásra kihelyezett ultrahang-vizsgáló készülék teljesítményét, olyan apró elváltozást tudott azzal felfedezi a főorvosnő, amit a jelenleg működő eszközzel lehetetlen lett volna. De egy ilyen műszer 18 millió forintba kerülne.  És ez csak egy készülék, de több is lesz, például a röntgen osztályon is szükség lenne egy második ultrahang-vizsgáló gépre (várólista rövidítés céljából is), amelynek beszerzése szintén hasonló nagyságrendű. Nagyon szeretném rendben látni az intézményt mind küllemileg, mind felszereltségileg. Az előző vezető, Vargha Péter igazgató úr mindig nagyon ügyelt a tisztaságra, kifogás nem merülhetett fel e téren soha. Ez számomra is fontos, követendő.  A tervek szerint idén az I. emeleti festés mellett megújul a betegfogadó tér, az aulára már nagyon ráfér a felújítás. Nagy álmom Kispesten megvalósítani az egynapos sebészetet is, hiszen nincs kórházunk, pont ennek a kerületnek lenne szüksége egy ilyen ellátásra, ahol egészen komoly beavatkozásokat meg tudnánk oldani helyben legalább négy szakmát érintően.

 

1994 óta itt dolgozik, itt is lakik a kerületben?

Nem itt élek, de a gyerekkori wekerletelepi kedves emlékeim, a nagyanyámnál töltött vasárnapi családi együttlétek ide vezéreltek, mindig is egy kicsit kispestinek éreztem magam.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.