2021. október 19., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Emléktáblát kapott a lokálpatrióta család

Főoldal>Közélet>Emléktáblát kapott a lokálpatrióta család
 
Írta: Szerk.
2015. május 13. 13:19
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A tavalyi önkormányzati választás kampányidőszaka alatt 10 millió forintból rendbe hozott park tűzfalára helyezett ki az önkormányzat emléktáblát a Bazsant-Rusz család emlékére, akik sokat tettek a kispestiekért, és egykor a jelenlegi park helyén állt a házuk.

„Ezen a helyen állt a Bazsant-Rusz család háza, akik a XX. század viharos évtizedeiben példát mutattak a lokálpatriotizmusból és jótékonyságból. A köz érdekében végzett áldozatos munkájáért minden kispesti hálás szívvel gondol rájuk” – olvasható az Ady Endre út 114-116. szám alatt tavaly parkosított 3000 négyzetméteres önkormányzati területen kihelyezett emléktáblán. Az avatáson a család, barátok, ismerősök is részt vettek, továbbá Rusz Edit, a család ötödikként született gyermeke meghatódva köszönte meg a helyhatóságnak, hogy szülei emléktáblát kaptak az egykori házuk helyén, amelyhez oly sok emlék köti.

A házat 1932-ben nászajándékba kapta Bazsant Mária és Rusz György a feleség édesapjától Bazsant Ferenctől, aki a kerület köztiszteletben álló polgára volt, közismert hús- és csemegeüzlete az Ady Endre úton működött. Sokat tett Kispest társadalmi életéért, igazi lokálpatriótaként élte életét. Rusz György 1907-ben Felsőtárkányban született. Édesapja az Egri Érsekség főerdésze volt, sajnos idő előtt, korán meghalt. Közgazdászként diplomázott, egyetemi évei alatt Ludovikás tiszt volt. A Bazsant és Rusz család élete Kispesten fonódott össze. A házat 1945-ben államosították, de 1970-től a család bérlőként tovább élhetett a házban, azonban a kerület fejlesztési tervének megvalósítása érdekében az ingatlant lebontották.

Sokáig hasznosítatlan, elhanyagolt üres terület állt az egykori romos házak helyén, de a tavalyi önkormányzati választások alkalmával Gajda Péter (MSZP) polgármester 10 millió forintért parkosította a területet, később azonban egy képviselő kérdésre azt mondta: 5 millió forintba került a terület rendbetétele. Az emléktábla avatáson a polgármester hangsúlyozta, a park nevéről megkérdezték a kispestieket is, akik azt javasolták, hogy a Bazsant-Rusz család méltó lenne arra, hogy emléküket park őrizze, de hogy milyen fórumon kérdezték meg erről a kispestieket, nem tudtuk meg.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.