2022. július 06., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Esélyt kínálnak a boldoguláshoz

Főoldal>Közülünk>Esélyt kínálnak a boldoguláshoz
 
Írta: Szerk.
2022. május 23. 11:52
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Azok, akik bekopogtatnak a kispesti Misszió Alapítvány – Micva Ház Jótett kapuján, nem pusztán menedéket kapnak, hanem segítséget is a továbblépéshez: köztük az Ukrajnából, a háború borzalmai elől menekülő családok is, akik a Viola utcai épület egy külön részlegében lelhetnek átmeneti otthonra. Varga Sárával, az alapítvány elnökével beszélgettünk.

„Elhatároztam, ha kijövök ebből a nehéz helyzetből, rászoruló embereknek szeretnék segíteni” – emlékezett vissza közel harminc évvel ezelőttre Varga Sára, aki akkoriban veszítette el férjét s maradt magára két gyermekével. Mint mondta, e tragédiát követően kezdte el igazán átérezni a nehéz sorsú emberek problémáit, amelyekre a lehetőségeihez mérten igyekezett gyógyírt adni.

 

Húsz évvel ezelőtt, a Budapesti Autonóm Gyülekezet támogatásával nyolc rászoruló embert szállásolt el otthonában – egy nagy, addig kihasználatlan épületben. Csakhamar kiderült, ez idő alatt egy olyan hivatásra lelt, ami igazán közel áll a szívéhez. Ezt a gyülekezet is felismerte, ezért segített neki a tovább lépésben: 2003-tól kezdve intézményesített formában várják a Viola utcai épületben a segítségre szoruló, ugyanakkor önmagukért tenni is akaró embereket.  

 

A Varga Sára vezette Misszió Alapítvány – Micva Ház Jótett nappali melegedője, speciális éjjeli menedékhelye és átmeneti szállója összesen 60 embert tud befogadni. Az alapítvány 8 fős csapattal – szociális munkásokkal és gondozókkal – dolgozik, ugyanakkor nemcsak ők veszik ki a részüket a munkából: az itt elszállásoltak takarítanak, gondozzák a növényeket és rendben tartják nemcsak az épület környékét, hanem szinte az egész utcát. Ez nem véletlen, hiszen a fő cél, hogy visszavezessék őket a munka világába, segítve őket a társadalomba történő visszailleszkedésben, aminek érdekében az alapítvány a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel is együttműködik.

 

Az épület jelenleg nemcsak hajléktalan embereket fogad: az ukrajnai háború elől menekülő családoknak is menedéket adnak, illetve segítenek nekik a továbblépésben. „Rendszerint egyhetes turnusokban fogadjuk őket. Ez idő alatt a szálláson kívül étkezést, ruházatot, szükség esetén pedig gyógyszereket biztosítunk nekik” – magyarázta Varga Sára, akinek elmondása szerint a családok egy része Németországba utazott tovább, mások Ausztriába, ugyanakkor voltak, akik Izraelt választották következő állomásul.

 

A most náluk lakó családdal azonban más a helyzet, hiszen ők már több mint egy hónapja a Viola utcában tartózkodnak. Az édesanya lebetegedett, ezért az orvosokkal történő kapcsolattartásban és ügyintézésben is segítettek neki, s mivel a család Magyarországon szeretne maradni, egy OKJ-s képzésre is beíratták, hogy el tudjon helyezkedni. A gyermeküket óvodába íratják, az édesapának pedig állandó munkahelyet találtak. Az ő esetében azonban nem kis problémát jelent, hogy nem tud írni-olvasni, ezért nagy segítséget jelentene, ha jelentkezne az alapítványnál egy pedagógus, aki legalább az alapokat megtanítaná neki. Ugyanígy egy pszichológusra is nagy szükségük lenne, hiszen ezek az emberek ép ésszel nehezen felfogható traumákon mentek keresztül. 

 

Éppen ezért örvendetes, amikor segítő szándékú emberek kopogtatnak a Misszió Alapítvány épületének ajtaján. Varga Sára elmondta, nagy hasznát veszik a tartós élelmiszereknek, tisztító- és tisztálkodószereknek, ezért arra biztatja a kerületünkben élőket, segítsenek, ha van lehetőségük rá.  

 

„Megbecsülendő munkát végeznek”

 

„Nagyon értékesnek és megbecsülendőnek tartom azt a munkát, amelyet Varga Sára és az általa vezetett Misszió Alapítvány – Micva Ház Jótett végez, éppen ezért a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elmondtam: segítse őket az önkormányzat azzal, hogy állja azt a havonta jelentkező többletköltséget, ami a menekültek ellátásából adódik számukra” – nyilatkozta lapunknak Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz-KDNP frakcióvezetője.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.