2020. szeptember 20., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
december (12)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Felállt a Lackner-ügyet vizsgáló bizottság, majd a baloldali többség „kiherélte”

Főoldal>Közélet>Felállt a Lackner-ügyet vizsgáló bizottság, majd a baloldali többség „kiherélte”
 
Írta: Szerk.
2020. február 06. 14:56
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A tervezett 6 helyett csak 3 hónapig végezheti munkáját a Lackner-féle korrupciós botrányt kivizsgáló bizottság, amely a baloldali többség döntése értelmében zárt ajtók mögött ülésezik csak. A Gajda Péter vezette balliberális szövetség (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd) ugyanakkor az áltáthatóságért sem sietett tenni, hiszen a baloldali többség már az illetékes bizottságok ülésén levette a testületi ülés napirendjéről az önkormányzati cégek és intézmények vagyongazdálkodási struktúrájának átalakítását.

Az idei év első testületi ülésén is a Lackner Csaba (ex-MSZP) nevével fémjelzett korrupciós botrány okozott felfokozott érdeklődést, amely beárnyékolja Gajda Péter (MSZP) polgármestert, Burány Sándor (MSZP-Párbeszéd) országgyűlési képviselőt, Kránitz Krisztián (MSZP) vagyonkezelő-igazgatót, valamint a szintén szocialista önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlónét is, akinek volt férje az utóbbi években milliárdos nagyságrendben nyert az önkormányzattól építési megbízásokat. Az önkormányzati választás előtt, a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott videó- és hangfelvételek miatt kirobbant botránnyal kapcsolatban az LMP-s Ferenczi István kezdeményezésére felállt ugyan az Antikorrupciós Tényfeltáró- és Vizsgálóbizottság, amely azonban a baloldali többség javaslata és szavazata alapján csak három hónapig vizsgálódhat Ferenczi István (LMP) elnökletével. A bizottság további tagjai: Domokos Gábor alelnök (DK), Dódity Gabriella és Fekete Márk (Fidesz-KDNP), Fekete László (MSZP), valamint Ábelné dr. Juhász Mária és Sólyomfi Andrea Hanna, mint külsős tagok.

 

 

A Lackner-botrányt vizsgáló bizottság már a felállítása előtt viták alapjául szolgált, ugyanis azt követően, hogy a kispesti Fidesz az ügyben zajló nyomozások sikerességét szem előtt tartva a nem teljes egészében nyílt bizottsági munka mellett foglalt állást, abszurd módon pont a Lackner Csaba által korrupciógyanúba keveredő személyekkel egy politikai szövetségben lévő Momentum vádolta meg a kispesti Fideszt azzal, hogy falaznak Lacknernak. A jobboldal álláspontja szerint a nyilvánosságot semmiképpen nem szabad kizárni, de ha olyan új tény, esetleg bizonyíték merül fel, amelyek előre vihetik a Nemzeti Nyomozóiroda, vagy a NAV Közép-Magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának nyomozását, azokat előbb a hatósággal kell megismertetni, csak azt követően a nyilvánossággal.

 

– Noha kétségeink vannak a bizottság eredményessége és hatékonysága kapcsán is, a kispesti Fidesz-KDNP részt vállal minden tisztázó és feltáró munkában – mondta lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

 

A baloldali többség „kiherélte” a vizsgálódást

A vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező Ferenczi István (LMP) már a testületben is nehezményezte, hogy az eredetileg tervezett 6 helyett csak 3 hónap áll rendelkezésre. Az LMP-s képviselő lapunknak elmondta, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet a fél évre tervezett munkát három hónap alatt elvégezni, és még a rögzített határidő előtt szeretné megküldeni a tagoknak a munkatervet, amelyről majd lehet vitázni, és még a következő testületi ülés előtt megtartaná a bizottság alakuló ülését.

 

– Mindenképpen szeretném, ha meghallgathatnánk azokat, akiknek a neve elhangzik, vagy akik személyére utalás történik a hangfelvételeken, másrészt azokat a szerződéseket, beszerzéseket szeretnénk áttekinteni, amelyek – ha igazak a felvételeken Lackner Csaba által elmondottak – felvethetik a korrupció gyanúját, legalább szúrópróba szerűen – részletezte munkatervét Ferenczi István. Hozzátette: erre a munkára a hat hónap is szűkösen lehetett volna elég, három hónap alatt viszont mindenképp sűrűbben kell üléseket tartani. Azonban Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) közösségi oldalán arról számolt be, Ferenczi István február végére hívhatja össze az első ülést, mire a bizottság három hónapos mandátumának egyharmada eltelik.

 

Gajda Péter szerint „parádé”, Lackner a „lejáratástól” fél

A szocialista polgármester heves vitába keveredett Ferenczi Istvánnal, és úgy fogalmazott, jelenleg csak annyi hozadékát látja a kezdeményezésnek, hogy Ferenczi minden hónapban sajtótájékoztatókat tartson, és hat hónap alatt csak többet „parádézhatna” az LMP-s képviselő. Lackner Csaba felszólalásában és a jegyzőnek megküldött levelében annak a félelmének adott hangot, hogy a bizottsági munka csak „a politikusok egymás elleni lejárató kampányának eszköze lesz”…

 

Az élet iróniája, hogy úgy tűnik mind Gajda Péter, mind Lackner Csaba egyébként „jól” ítélte meg Ferenczi kezdeményezését. A Vizsgálóbizottság felállításának másnapján Ferenczi István Paróczai Anikóval (Momentum) már az ATV-ben szerepelt, ahol Kispest legnagyobb korrupciós botrányának kellős közepén a kispesti Fidesz és az MSZP nagykoalíciójának „életszerűségéről” beszélt, ahelyett, hogy a hangfelvételen szereplő személyekkel és az ott elhangzottakkal foglalkozna.

 

Nem siet a baloldal az átláthatóság ügyében?

Habár a képviselők tárgyaltak volna az önkormányzati cégek és intézmények struktúrájának átalakításáról, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tételéről, azt közös ülésén a Költségvetési és Közbeszerzési-, valamint a Tulajdonosi Bizottság baloldali többsége levette a napirendről.

 

A Fidesz-KDNP egyszerűbbé, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné az önkormányzati cégek és intézmények struktúráját

 

– Furcsa, hogy vagy nem hívták meg a bizottságok ülésére valamennyi képviselőt, vagy egyszerűen csak nem vettek részt rajta, pedig a kezdeményezés fontossága indokolttá tette volna – mondta lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz- KDNP). – Szerettük volna a testület előtt is ismertetni álláspontunkat, miszerint a botrányban érintett Kránitz Krisztián vezetése alatt működő vagyonkezelő, valamint a Bán Zoltán vezette Közpark Kft. – ahol jelenleg 43,5 millió forintos sikkasztás gyanúja miatt zajlik nyomozás – feladatait, munkavállalóit telepítse át az önkormányzat a Kispest Városüzemeltetési és Városfejlesztési Kft-be, és a két szervezetet szüntesse meg. A képviselő elmondta, hogy a Kispest Kft-ben történő egyesítés mindenképpen egyszerűbbé, átláthatóbbá és vélhetően gazdaságosabbá tenné a struktúrát. Hozzátette, persze nem biztos, hogy magukkal a cégekkel van probléma, lehet, hogy sokkal inkább a vezetők személye és tevékenysége problémás. Kránitz Krisztián (MSZP) neve ugyanis többször előkerül a botrányos hangfelvételeken, ahol sokszor csak „Miszter 40 Százalékként” emlegetik, de Bán Zoltán alkalmassága is kérdéses lehet, hiszen ő, mint vezető nem vette észre, hogy a cég egy munkatársa fél éven át, 66 db fiktív számla alapján több tízmillió forintot utalt el a cég számlájáról.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.