2020. július 10., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Fidesz nélkül nincs fejlesztés - polgármester ellenzékben

Főoldal>Közélet>Fidesz nélkül nincs fejlesztés - polgármester ellenzékben
 
Írta: Szerk.
2014. május 09. 11:38
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Bár a fejlesztések átadásán a hagyomány szerint a szalagot rendre az MSZP-s polgármester vágja át, a kerület fejlődésének motorja a Fideszes többségű képviselő-testület; a képviselők döntenek ugyanis a fejlesztésekről, és a polgármester ötleteinek megvalósításához is a Fideszes többségű testület jóváhagyása kell. Megnéztük, az elmúlt években mire ment a Fideszes többségű testület a kisebbségben lévő MSZP-s polgármesterrel.

Sajátságos helyzet a kispesti önkormányzaté. A polgármestert az MSZP adja, de immár három és fél éve Fideszes többségű képviselő-testülettel néz szembe a pulpitusról; úgy is mondhatnánk, ellenzékben van. Minden egyes döntéshez a Fidesz-KDNP frakció jóváhagyását kell kérnie, a jobboldali többség nélkül semmit nem tudna elintézni a kerületben. A fideszes többségű testület döntéseinek értelmében fejlődhet a kerület; épülhet tornaterem, vagy épp játszótér, vagy fejlődhet az egészségügyi- és szociális ellátási rendszer.

 

– 2010 óta a leglátványosabb fejlődés az oktatási-nevelési intézményeknél tapasztalható, de a megújuló közterületek és az egyre népszerűbb sportlétesítmények is mind több kispesti megelégedését szolgálják – mondta el lapunknak Szathury Kolos, Kispest fejlesztéspolitikai tanácsnoka, a Fidesz-KDNP frakció vezetője, akinek segítségével áttekintettük az elkészült és folyamatban lévő önkormányzati fejlesztéseket.

 

Közel egymilliárd forint uniós pénz Kispestnek

 

Kispest számos beruházáshoz tudott igénybe venni Európai Uniós forrást. A kormány és a Fideszes képviselő-testület együttműködésének köszönhetően gyorsabban tud fejlődni a kerület – mondta Szathury Kolos, majd az uniós projektekre példaként megemlítette a Deák Ferenc Gimnáziumban kialakított természettudományos labo-ratóriumot, az óvodai és bölcsődei férőhelybővítéseket, vagy az uszoda napkollektoros fűtéskorszerűsítését is. A képviselő kiemelte: a kispestiek számára az a legelőnyösebb, ha a kétharmados mandátumaránnyal rendelkező Fidesz-kormány mellett a kerületi önkormányzatban is a kormánypárti képviselők adják a többséget. Mint mondta, Kispest nem lehet ellenzékben, sokkal hatékonyabban tud ugyanis állami támogatásokért vagy uniós forrásokért lobbizni egy kormánypárti vezetésű önkormányzat.

 

Új pálya a Kós iskolában

 

 

Zuborné Sallai Márta iskolaigazgató, Lazányi Ferenc, a körzet képviselője és Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester az új pályán

 

Multifunckiós sportpályával gazdagodott a wekerletelepi iskola udvara. Az eddigi bitumenpálya helyén biztonságos és korszerű, 42x23 méteres műfüves pályát létesített az önkormányzat, ahol nemcsak focizni, hanem például kézilabdázni is tudnak a diákok, akik a mindennapos testnevelésórák során is rendszeresen használják majd a pályát. A kerítés és a labdafogó hálók kiépítése május folyamán fejeződik be. A 18,5 millió forintból megépített új pálya egy újabb lépés a Kós iskola udvarának rendezésében. Emlékezetes ugyanis, hogy tavaly nyáron a poros-sáros udvart esztétikus térkőburkolattal látták el. Ekkor újultak meg az iskola vizesblokkjai is.

 

A már időszerűvé vált, a szülők és a tantestület által is szorgalmazott fejlesztéseket a körzet képviselője, Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) kezdeményezte, amit a fideszes képviselők szavazatainak köszönhetően megvalósított az önkormányzat. – A sportpálya megépítése nemcsak a „kósos” kisdiákok színvonalasabb sportolását fogja szolgálni tanítási idő alatt, de bevételt is fog hozni az iskola számára, mivel iskolaidőn kívül bérbe adható – mondta Lazányi Ferenc, s hozzátette: ismert, hogy jelentős az igény műfüves pályák bérlése iránt.

 

Tornaterem és labor épült

 

Az egyik legjelentősebb intézményfejlesztés a száz éven keresztül megfelelő tornaterem nélkül működő Erkel iskola tornacsarnokának megépítése volt. Az önkormányzat beruházásában 230 millió forintból felépített létesítményt nem csak az iskola diákjai használhatják. A Deák Ferenc Gimnázium EU-s támogatással megvalósult új természettudományos laborjában szintén a kerület több iskolájának diákjai végezhetnek kísérleteket a legkorszerűbb körülmények között.

 

Bővülő óvodák és bölcsődék

 

 

Új csoportszobák kialakítását végzi Európai Uniós forrásból az önkormányzat az Arany óvodában és a Csillagfény bölcsődében, összesen csaknem 370 millió forintból.

 

Megújuló közterületek

Három nagyobb tér felújítása történt meg az év első hónapjában Tóthné Szabó Éva alpolgármester és Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) képviselő kezdeményezésére: az Ötvenhatosok tere mellett a Templom téren és a Hunyadi téren is megszépültek az eddig rendezetlen térrészek. Emellett a kerületben több kisebb közterületet, játszóteret is felújított az önkormányzat

 

Uszoda: környezetbarát fűtés

Tavaly óta napkollektorok fűtik a Kispesti Uszoda vízét, és a hamarosan megépülő külső medence melegítésében részt vesznek majd a környezetbarát berendezések. Az uszodában uniós forrásból megvalósult fejlesztés után a tervek szerint a Puskás Ferenc Általános Iskola fűtését korszerűsítik majd napkollektorok felszerelésével.

 

Közösségi kertek

Immár a harmadik közösségi kert épül a kerületben, az Élmunkás lakótelepen. Az első két kert népszerűsége bizonyítja, hogy nemcsak leszüretelt termés, hanem az újonnan létrejövő, összetartozó közösségek miatt is hasznos az önkormányzat által is támogatott kezdeményezés, amelyben Kispest úttörő a fővárosi kerületek között.

 

Wekerle: készülnek a gyermekrendelő tervei

Tavaly döntött a testület arról, hogy a Mészáros Lőrinc utcában az önkormányzat gyermekorvosi rendelőt hoz létre. A meglévő elhanyagolt épület átalakításának és felújításának tervezése elkezdődött, így októberre elkészülhet a Wekerletelepen élő többezer családnak régóta hiányzó intézmény.

 

Gajda Péter MSZP-s polgármester is elismeri

Jelentős többlettel zárta az önkormányzat a tavalyi évet, így idén még több pénzt jut a kerület fejlesztésére. Tóthné Szabó Éva, Kispest fejlesztéseket felügyelő Fideszes alpolgármestere elmondta: elsősorban annak köszönhetően jut több pénz a kerületi ügyekre, hogy a kormány átvállalta Kispest csaknem 1,8 milliárdos hitelállományát, amelyet Gajda Péter polgármestersége idején az előző, MSZP-s többségű városvezetés vett fel. A kerület büdzséjét emellett a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy átalakítása is kedvezően érintette, mindennek köszönhetően 300 millió forintos pénzmaradvánnyal zárta az évet Kispest – emelte ki Tóthné Szabó Éva. Kispest olyannyira jól járt az elmúlt évek kormányzati intézkedéseivel, hogy még Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere is elismerte: Kispest jelenlegi, kedvező pénzügyi helyzete a Fidesz-kormánynak köszönhető.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.