2024. június 22., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.b12d229f03e2.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.9a66ae6af9d8.jpg]

Gajdáék ismét elszalasztották a lehetőséget

Főoldal>Közélet>Gajdáék ismét elszalasztották a lehetőséget
 
Írta: Szerk.
2018. november 26. 13:02
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ismét egy fejlesztési forrástól esett el a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzat miatt Kispest, miután a kormány által útjára indított Egészséges Budapest Program fejlesztési forrásigény felmérésekor azt jelezték, a Kispesti Egészségügyi Intézet hőszigeteléséhez, a fűtési rendszer korszerűsítéséhez és a földszinti rész felújításához az önkormányzat biztosítja a forrást. Ebből pedig az olvasható ki, hogy a kispesti intézmény esetében a kerületnek nincs szüksége a kormányzat támogatására.

A budapesti és Pest megyei kórházak, valamint szakrendelők felújítására és fejlesztésére indította útjára a kormány a tavalyi évben a mintegy 700 milliárd forintos összköltségű, kizárólag hazai forrásból finanszírozott Egészséges Budapest Programot, amelynek keretében három centrumkórházat alakítanak ki, súlyponti, központi szerepet kap a János kórház is, és további huszonöt kórházat újítanak fel Budapesten és Pest megyében. De nem csupán a kórházakra költ a kormány, hanem arról is döntött, hogy szinte valamennyi kerület járóbeteg-ellátási szakrendelője is megújul, vagyis 32 budapesti és Pest megyei szakrendelő is kap támogatást.

 

A többi kerület élt a lehetőséggel

A fővárosi kerületek szakrendelőinek felújítására mintegy 35 milliárd forintot biztosít a kormány. Csak néhány példa: a szomszédos XVIII. kerület 300 millió, Kőbánya 780 millió, míg Csepel 1,7 milliárd forintot fordíthat a szakrendelő felújítására, míg a XX. kerületben szintén mintegy 2 milliárd forintból újul meg a rendelő. De az ellenzéki XIII. kerületet 58 millió, a XIV. kerületet 511 millió, míg a XV. kerületet 385 millió forinttal támogatja a kormány.

 

 

Kispest nem kért forrást?

A támogatási összegek megítélése előtt a fejlesztési igényeket kérdőívben mérte fel a minisztérium megbízásából az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Kispest is jelezte igényét, ám a kitöltött táblázatban feltüntette ugyan az Egészségügyi Intézet földszinti betegirányító részének felújításának, illetve az épület külső homlokzati felújításának, szigetelésének, valamint a fűtési rendszer korszerűsítésének mintegy 205 millió forintos igényét, ám ugyanabban a táblázatban azt is jelezték, erre az önkormányzat biztosítja a forrást.

 

– Gajda Péterék jóváhagyták ezt a táblázatot, amelyet egyébként nekem, mint fejlesztéspolitikai tanácsnoknak meg sem mutattak elküldés előtt, és amelyből tulajdonképpen az olvasható ki, hogy a Kispesti Egészségügyi Intézmény esetében a kormányzat támogatására nincs szükség. De ha megnézzük az épületet, láthatjuk, hogy ráfér a felújítás. Mindez megkérdőjelezi Gajda szavainak hitelességét, hiszen folyamatosan azzal támadják a kormányt, „nem segít Kispestnek” – mondta lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok, akit szintén folyamatosan támad a városvezetés, miért nem hoz fejlesztési forrást. Mint mondta, a városvezetés tehetetlenségének sajnálatos, de tipikus példája ez is, hiszen a Kossuth téri piac felújítására sem pályáztak idén. Szomorú mindez, mert míg Budapest szinte valamennyi kerülete kormányzati támogatással teheti színvonalasabbá az egészségügyi ellátást, addig Kispest elszalasztotta a lehetőséget. A történtek ellenére Dódity Gabriella tovább lobbizik annak érdekében, hogy a kerület kapjon forrást a Kispesti Egészségügyi Intézet felújítására.

 


 

Kormányzati támogatások

Gajda Péter (MSZP) polgármester számos képviselő-testületi ülésen is megjegyezte, hogy a kormány nem támogatja a baloldali kerületeket, köztük Kispestet sem. Utánaszámoltunk: az elmúlt években közel 2,5 milliárd forintnyi kormányzati és fővárosi támogatást kapott a kerület. 2013-ban 1,8 milliárdos adósságot vállalt át az állam az önkormányzattól. Emellett 2013-14-ben dr. György István akkori főpolgármester-helyettes és munkatársa, Dódity Gabriella közbenjárásával a fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés közel negyed milliárd forintot szavazott meg a Jézus Szíve Plébánia közösségi tereinek fejlesztésére és a Kossuth téri piac környezetének rendezésére, amelyet már a kerület tervei alapján újítottak fel. Ezen felül 110 millió forintos támogatással épül újjá épp most a wekerlei kispiac, és nemrég, szintén a Fővárosi Önkormányzattól kapott Kispest 100 millió forintot az Eötvös utcai KRESZ-park megújítására. Az utóbbi időben újult meg 30 millió forintos támogatással a Szivárvány Óvoda, és a kormányprogramnak köszönhetően a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában vadonat új kültéri rekortán pályával gazdagodott a Vass Lajos Általános Iskola. Ezen felül szintén kormányprogram keretében, minisztériumi támogatással a Magyar Labdarúgó Szövetség több százmilliós beruházásában újul meg épp az önkormányzati sporttelep, a KAC pálya, ahol új műfüves pályát és rekortán futókört építenek, valamint megújulnak az öltözők és a vizes blokkok is.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.