2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Idén is lehetne pályázni a Kossuth téri piac felújítására

Főoldal>Közérdekű>Idén is lehetne pályázni a Kossuth téri piac felújítására
 
Írta: Szerk.
2018. június 07. 12:31
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Hamarosan megkezdődik a wekerlei kispiac felújítása, amelyre az önkormányzat 110 millió forint támogatást kapott a TÉR_KÖZ pályázaton a Fővárosi Önkormányzattól. Mint ismert, a baloldali városvezetés nem is pályázott volna a felújításra, ha a Fidesz-KDNP frakció nem kardoskodik mellette. Most ugyanezt teszik a jobboldali képviselők a Kossuth téri piacért is, amelynek felújításáért régóta harcolnak; álláspontjuk szerint ennek felújításával kellene pályázni a Fővárosi Önkormányzatnál.

A Kossuth téri piac sajnos nagyon elavult, elhanyagolt, csakúgy, mint maga a városközpont. A piacon az út és a járda sok helyen töredezett, egyenetlen, több baleset is történt már ott. A zöldséges sor vevői oldala felett nincs tető, így esőben csak úgy lehet vásárolni, hogy a nyakunkba zúdul a víz. Úgy tűnik, az önkormányzatnak nincs elképzelése az átfogó rendbetételről, csak azt végzik el, ami már nagyon szükséges. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok több évvel ezelőtti javaslatát, hogy készüljön átfogó fejlesztési koncepció a Kossuth téri piac megújítására, korábban hosszú hónapokon keresztül napirendre sem vették, majd alakult egy munkacsoport, amely eddig nem sokszor ülésezett. Nemrég ugyan az önkormányzat találkozóra hívta a kereskedőket, ahol a zöldséges sor megújításáról tárgyaltak, illetve a társasház homlokzatát szeretnék lefesteni. Piaci forrásaink utóbbi kapcsán állítják, nem a fal színe és a táblák egységesítése a legfontosabb, miközben több tízmilliós tartozása van az önkormányzatnak a társasház felé. Mint ismeretes, emiatt kellett 1,7 millió forintot pluszban az ablakon kidobnia az önkormányzatnak, mert nem hajtotta végre határidőre a bírósági végzést.

 

Tulajdonosi szemléletre volna szükség

 

Gajda Péter (MSZP) polgármester szerint a piac csak viszi a pénzt, holott a kereskedők szerint az általuk kifizetett bérleti díjnak elegendőnek kellene lennie a fenntartásához. A vagyonkezelő számai is ezt támasztják alá. Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok korábban levélben írta le a kereskedőknek, hogy a dokumentumok alapján 158 millió forint pluszt termelt a piac a 2017-et megelőző hat évben. Minden évben pozitív volt a mérleg, csak a 2015-ös év termelt mínusz 600 ezer forintot, mert az évek óta tapasztalható vízelfolyások miatt a vízhálózat gerincvezetékének cseréje elengedhetetlenné vált, és felújították a kereskedői illemhelyet is. Utóbbi nagy port kavart, mert 8,4 millió forintba került. A fejlesztéspolitikai tanácsnok véleménye szerint egyébként – látva a Kossuth téri piac hányattatott sorsát –, a VAMÜSZ-höz érkező, a piaccal kapcsolatos bevételeket egy alszámlán, elkülönítve kellene kezelni, és a piacba kellene visszaforgatni azt.

Így gondolják a kereskedők is, akik nyílt levélben azt írták Gajda Péternek, hogy nyomozzanak együtt, hová folyik el a piac pénze, mivel álláspontjuk szerint a befizetett több millió forint után nem így kellene kinéznie a területnek.

 

Fővárosi segítséggel újult meg a parkoló

 

Bár a piac nem lett felújítva, a parkolási problémákat megpróbálta megoldani az önkormányzat. 2013-ban a Fővárosi Önkormányzattól nyert forrást, miután pályázott a közösségi tér, parkolóhelyek, és egy sportpálya kialakítására. Dr. György István, Kőbánya és Kispest választókerületi elnöke még főpolgármester-

helyettesként kollégájával, Dódity Gabriellával sokat lobbizott azért, hogy a kerület sikeresen szerepeljen a TÉR_KÖZ kiíráson. A háromból két pályázaton, a Kossuth tér és a Jézus Szíve Templom környezetének rendbetételére összesen negyed milliárd forintot nyert Kispest. Így kezdődhetett el az önkormányzat által elkészített tervek alapján a munka. Igaz, éveket várt a kivitelezéssel az önkormányzat, de mostanra nem csupán a parkoló, hanem a környezetében lévő zöldterület is megújult. Sokak szerint azonban a végeredmény hagy némi kívánnivalót maga után. Hiába lett rendezett a környék, sokak szerint kevesebb a parkolóhely, amely továbbra is komoly problémát okoz a vásárlóknak. Nem beszélve arról, hogy állandó konfliktusforrás az, hogy a streetball pályákon is parkolókat alakítottak ki, amelyeket sokan nem tudják, mikor és hogyan használhatnak. De vannak olyan vélemények is, hogy a parkoló kiépítése előtt magát a piacot lett volna érdemes rendbe tenni, és a parkolóba költözhettek volna az árusok a felújítás alatt.

 

Újabb lehetőség lesz idén

 

A Fővárosi Önkormányzat idén is kiírta a TÉR_KÖZ pályázatot, amelyre július 4-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok. A kispesti Fidesz-KDNP frakció szerint most már mindenképpen pályázni kellene a Kossuth téri piac felújítására.

– Javasoltam, hogy a Kossuth téri piac felújítására adjunk be pályázatot. Sajnos ennek akadálya lehet, hogy nincsenek kész tervek, ugyanez történt legutóbb az óvodák kapcsán is. Ezért javasoltam korábban, hogy készüljön egy átfogó fejlesztési koncepció a piacokra, hogy a tervek hiánya miatt ne kerüljünk lépéshátrányba. Ráadásul a TÉR_KÖZ pályázatot 2012 óta minden évben kiírja a Fővárosi Önkormányzat, így fel lehetett volna rá készülni az elmúlt években. Álláspontom szerint az Eötvös utcai volt KRESZ park felújítása és a Kertvárosi Temesvár utcai KMO telephely kialakítása mellett a Kossuth téri piac felújítására is be kell nyújtani a pályázatot, mi ezt az álláspontot képviseljük – mondta Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok.

 

Van, ahol sikerült

 

A fővárosi kerületek legtöbbje várja és ki is használja a Fővárosi Önkormányzat évente mintegy 3,5 milliárd forintos keretösszegű pályázatát. Vannak kerületek, amelyek pályázati pénzből, de van, amelyik önerőből oldotta meg.

Budafok-Tétény önkormányzata sem tétlenkedett, nem csupán a parkoló, hanem a teljes piac átépítésére adta be a terveket és nyert is a TÉR_KÖZ pályázaton. A 400 milliós támogatás mellé Budafok további 300 millió forint saját forrást is hozzátett, így a régi piac helyett új épült 2016-ban, amely a Szomszédok Piaca nevet kapta, és megújult a mellette található köztér is. A Szomszédok Piaca egyébként Építészeti Nívódíjat is kapott, mert a szakemberek álláspontja szerint annak épülete összhangban van a környezettel, belesimul a városképbe, az előtte lévő közösségi tér pedig a mellette lévő evangélikus templommal Budafok belvárosának új központja lehet.

2016-ban a XVIII. kerület is nyert 100 millió forintot a Havanna piac közösségi célú megújítására.

Nem pályázati pénzből, hanem önerőből, de felújította a Teleki téri piac épületét és a mellette található parkot is a VIII. kerületi önkormányzat, fél milliárd forintból.

Újpesten is saját forrásból, 5 milliárd forintból építi újjá a piacot az önkormányzat, pontosabban építenek egy hatemeletes új épületet, a régi piac helyén pedig parkot alakítanak ki.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.