2021. február 27., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (11)
· 2020
december (11)
november (6)
október (5)
szeptember (9)
augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Izgatás Babylonban – bemutatták Udvardy Zoltán legújabb regényét

Főoldal>Közülünk>Izgatás Babylonban – bemutatták Udvardy Zoltán legújabb regényét
 
Írta: Szerk.
2018. június 22. 10:20
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A 89. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a kispesti Udvardy Zoltán legújabb regénye. Az Izgatás Babylonban fiktív helyszínen játszódik. Témája és a mű publikálása is bizonyára kimerítette volna 1989 előtt az állam elleni izgatás bűncselekményének fogalmát.

Sokszínű ember Udvardy Zoltán, csakúgy, mint az írásai. A pártfogó felügyelőként egy hetilapnak is dolgozó, négy gyermekes, Wekerlén élő „szabadúszó” újságíró, író számára az írás szerelem, egyfajta elhivatottság. Önmagát Eszterházy Péter segítségével foglalta össze: „Volt egyszer egy író, maga is olvasó”.

- Általában jegyzetfüzettel a kezemben bolyongok. Csak megyek és írok, nézelődöm. Hiába a modern technika, ragaszkodom az írás ezen műfajához. Ez valahogy a szakmához tartozik. Szeretem a hétköznapokat, a történéseket figyelni. Jelenleg egy, a felvidéki magyar és német lakosság második világháború utáni sorsával foglalkozó dokumentumfilm elkészítésében veszek részt – mesélte Udvardy, aki saját bevallása szerint, amióta írni tud, ír. Nem tudja pontosan miért is, de ír.

Évtizedekig dolgozott újságíróként, szerkesztőként: az izgalom, „az állandó adrenalin” ragadta meg abban az életformában. Most irodalmi lapokba ír recenziókat, emellett egy hetilap számára külsős szerzőként dolgozik, külpolitikai háttéranyagokat, interjúkat és közéleti jegyzeteket alkot. Előző kötete, a „12 elgépelt oldal” egy kisebb elbeszélés-ciklust tartalmaz.

 

 

Legújabb regénye, az „Izgatás Babylonban” a 89. Ünnepi Könyvhéten jelent meg. A történet egy fiktív kisvárosban, Kócpönögén, a Tisza felső folyásánál játszódik az 1980-as években. A rendszerváltás története egy napban – így foglalta össze regényét kérdésünkre válaszolva. - A cselekmény egy adott naptári naphoz kötődik, valamivel a gyászos emlékű, 1986-os mexikói vb-vereség után. Felhasználtam számos, azon a napon megjelent újságcikket, beépítettem a korszak és a régió, illetve az ország vagy éppen a térség számos eseményét is a cselekménybe. A regény többek között az 1989 előtt létező büntető jogi kategória, a szocialista állam elleni izgatás témáját feszegeti. Babilon a bűnre épült város, ami végül elpusztul saját gyarlósága miatt. A diktatúra szinte váratlan összeomlása, melynek szemtanúja voltam a mű egyik élményanyaga. Történeteimbe mindig rejtek egy kis humort is, ebben az esetben sem csontszáraz leírással lesz dolga az olvasónak. 

Kérdésünkre Udvardy elmondta, hogy a készülő dokumentumfilm mellett egy elbeszélés-köteten és egy történelmi tárgyú regényen is dolgozik.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.