2020. július 11., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Jön az elektronikus jegyrendszer

Főoldal>Közélet>Jön az elektronikus jegyrendszer
 
Írta: Pászti András
2013. február 18. 17:15
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Közel egyéves egyeztetést követően az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank bejelentette: 54,2 millió euró értékben finanszírozná a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetését. A több lépcsőben megvalósuló beruházás jövőre indulhat el.

 

Bár a közlekedés területén elsősorban a BKV finanszírozásának megoldása, a hitelállomány kezelése és a meglehetősen rossz állapotban lévő járműállomány lecserélése a legégetőbb feladat, ezzel párhuzamosan nem szabad megfeledkeznünk a közösségi közlekedési rendszer egészét érintő, XXI. századi technológiát követő megoldásokról sem – tudtuk meg a városüzemeltetésért felelős főpolgármesterhelyettestől. Dr. György István elmondta, fontosnak tartják, hogy a megoldáskereséssel párhuzamosan olyan, Európa nyugati felében már régóta jól beváltan működő megoldásokat is megvalósítsanak Budapesten, amelyek korszerűsítik és egyszerűsítik a közösségi közlekedés működését. Ilyen Jön az elektronikus jegyrendszer Közel egyéves egyeztetést követően az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank bejelentette: 54,2 millió euró értékben finanszírozná a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetését. A több lépcsőben megvalósuló beruházás jövőre indulhat el. főváros az elektronikus jegyrendszer is, amelynek bevezetése 2014-ben kezdődik.

 

 

A londonihoz hasonló kapuk épülnek a budapesti metróállomásokon. (fénykép: TfL)

 

 

Első lépésként 2014-ben a bérleteket chipkártyára cserélik, amely hasonlóan működik majd, mint egy bankkártya. A számlát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fogja vezetni, a bankkártyának az utazási kártya fog megfelelni, míg a számlán lesz nyilvántartva a bérlet.

 

„A bliccelésből és a bérlethamisításból eredő károk eddig éves szinten milliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoztak a közlekedési vállalatnak, ezek kiszorítása tehát bevétel-növekedést eredményez majd.”

 

– A bérletek kártyája fényképpel lesz ellátva, és névre szóló lesz. Ez azért nagyon fontos, mert nagyon nehéz, szinte lehetetlen hamisítani; a bliccelésből és a bérlethamisításból eredő károk ugyanis eddig éves szinten milliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoztak a közlekedési vállalatnak, ezek kiszorítása tehát bevétel- növekedést eredményez majd – mondta György István, aki hangsúlyozta, ennek köszönhetően az elektronikus jegyrendszer hozzájárul a közösségi közlekedés színvonalának jelentős emelkedéséhez és annak fenntartható finanszírozásához is. Mindezzel együtt kényelmesebbé is teszi az utazást, hiszen nem kell sorban állni: chipkártyánk egyenlegét pillanatok alatt akár az interneten, akár telefonos ügyfélszolgálat segítségével is feltölthetjük majd.

 

 

György István: az elektronikus jegyrendszer hozzájárul a közösségi közlekedés színvonalának jelentős emelkedéséhez és annak fenntartható finanszírozásához is.

 

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök hordozható készülékekkel fogják ellenőrizni a jegyek és bérletek érvényességét, a metróknál és egyes HÉV-állomásokon pedig beléptető kapuk teszik majd lehetővé azt, hogy csak az arra jogosultak szálljanak fel a járművekre. A belépéskor oda kell tartani a kártyát a kapu erre a célra kialakított részére, és az csak akkor nyílik ki, ha a jegy vagy a bérlet érvényes. Más járműveken az elsőajtós felszállás teszi majd lehetővé a jogosultság ellenőrzését, amelyen az elöl elhelyezett leolvasóhoz kell majd hozzáérinteni a jegyet felszálláskor. A nagy forgalmú járatokon minden ajtón fel lehet majd szállni, de ezeken a járműveken ellenőrök dolgoznak majd, saját kézi leolvasóval.

 

Az elektronikus jegyrendszer kétségkívül egyik legnagyobb előnye – számos egyéb mellett – az átlátható és igazságos jegyrendszer, amelynek fontos eszköze az időalapú jegy bevezetése. Ez azt jelenti, hogy az utazásért nem átszállásonként, hanem a közlekedési eszközökön eltöltött idő alapján kell majd fizetni, függetlenül attól, hogy utazásunkhoz hány típusú közlekedési járművet vettünk igénybe. Az új jegyérvényesítők pedig lehetővé teszik a napi költési limit bevezetését is. Ez azt jelenti, hogy ha időben és az utazások száma tekintetében elérünk egy meghatározott limitet, a további utazásokért már nem von le további pénzt a rendszer tőlünk.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.