2019. október 18., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kerületünk büszkesége a Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág kórusa

Főoldal>Kultúra>Kerületünk büszkesége a Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág kórusa
 
Írta: Szerk.
2018. február 15. 10:23
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Mindenik embernek a lelkében dal van…” – írta Babits Mihály A második ének című versében, és ezt vallja ifj. Somorjai József is, akinek Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág Kórusa nemrég komoly elismerést kapott kiemelkedő közművelődési tevékenységéért a magyar kultúra napján.

A kórus 1970-ban alakult a Kispesti Ady Endre Zenei Általános Iskola végzős zenei tagozatos tanulóiból. Bár 1985-ig női karként működött, később férfiakkal is kibővülve vegyeskarrá alakult. A Gyöngyvirág Vegyeskarabban különbözik a többi kórustól, hogy a hagyományos kóruséneklés mellett autentikusabb, mégis színvonalas előadásmódot is képviselnek. Ez mára már védjegyük.Repertoárjukban a gregorián dallamoktól a dzsessz világáig szinte mindegyik stílus és zenetörténeti kor dalai megtalálhatóak.

 

Az alapító, ifjabb Somorjai József közel három évtizeden keresztül vezette az együttest. Ezalatt az idő alatt a kórusvezető-zeneszerző saját kórusművei és feldolgozásai is elhangzottak a kórus előadásában.

 

 

- A zenének értéke van a mai világban, testre és lélekre egyaránt hat – mondta lapunknak Somorjai József, aki azt is vallja: nincs könnyű- és komolyzene, inkább csak jó és rossz zene vetekszik egymással. Hiszen ez egy olyan világ, ahol nem lehet hazudni. - Claude Debussy és Maurice Ravel különösen közel állnak hozzám.

 

ifj. Somorjai József szerint a zene kortalan. Ezt bizonyítja az is, hogy bár elmúlt 70, mégis beáll bárhol focizni, ha lehetősége adódik, ezenkívül zenél és tele van ötletekkel, lendülettel. Szöveget alkot, szereti a kórust.

Több mint 40 éves története során a kórus számos hazai és külföldi versenyen, fesztiválon, illetve kórustalálkozón vett részt. 2000 óta Borhy Csilla vezeti a vegyeskart.

 

 

1991-ben a Budapesten rendezett Musica Sacra Egyházzenei Kórusversenyen az együttes első helyezést ért el, és elnyerte a Fővárosi Önkormányzat különdíját is. Két évvel később pedig Arany minősítést szerzett a budapesti nemzetközi kórusversenyen dzsessz kategóriában. 2004-ben és 2010-ben Hangversenykórus, a Keszthelyi Dalünnep kórusfesztiválon pedig Fesztiválkórus minősítést szerezett 2013-ban. Számos egyházzenei kórushangversenyen és ünnepi istentiszteleten is közreműködtek a közelmúltban.

 

A kórus és vezetése vállalkozó szellemét bizonyítja, hogy szívesen kirándulnak a színpadi művek világába is: 1994-ben részt vettek a Rock Színház műsorán lévő „Miss Saigon” és „Dorian Gray” címűmusical-ek kórusanyagának CD felvételén, valamint szerepeltek a Pesti Vigadóban, majd a Margit Szigeti Szabadtéri Színpadon rendezett nagyszabású Gershwin esten is. A Magyar Rádió évtizedeken át sugárzott Kóruspódium című műsorában rendszeresen hallhatóak voltak a kórussal készült felvételek.

 

De a Gyöngyvirág Vegyeskórus rendszeres közreműködőjekispesti rendezvényeknek is. Minden évben karácsonyi hangversennyel, templomi koncertekkel örvendeztetik meg a kerületieket.

 

Idén a kultúra napján pedig Borhy Csilla karnagy vehette át a kórus nevében az emlékplakettet, amely Tihanyi Viktor szobrászművész tervei alapján készült.

 

(Fotó: kispest.hu)

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.