2021. október 20., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kerületünk büszkesége a Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág kórusa

Főoldal>Kultúra>Kerületünk büszkesége a Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág kórusa
 
Írta: Szerk.
2018. február 15. 10:23
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„Mindenik embernek a lelkében dal van…” – írta Babits Mihály A második ének című versében, és ezt vallja ifj. Somorjai József is, akinek Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág Kórusa nemrég komoly elismerést kapott kiemelkedő közművelődési tevékenységéért a magyar kultúra napján.

A kórus 1970-ban alakult a Kispesti Ady Endre Zenei Általános Iskola végzős zenei tagozatos tanulóiból. Bár 1985-ig női karként működött, később férfiakkal is kibővülve vegyeskarrá alakult. A Gyöngyvirág Vegyeskarabban különbözik a többi kórustól, hogy a hagyományos kóruséneklés mellett autentikusabb, mégis színvonalas előadásmódot is képviselnek. Ez mára már védjegyük.Repertoárjukban a gregorián dallamoktól a dzsessz világáig szinte mindegyik stílus és zenetörténeti kor dalai megtalálhatóak.

 

Az alapító, ifjabb Somorjai József közel három évtizeden keresztül vezette az együttest. Ezalatt az idő alatt a kórusvezető-zeneszerző saját kórusművei és feldolgozásai is elhangzottak a kórus előadásában.

 

 

- A zenének értéke van a mai világban, testre és lélekre egyaránt hat – mondta lapunknak Somorjai József, aki azt is vallja: nincs könnyű- és komolyzene, inkább csak jó és rossz zene vetekszik egymással. Hiszen ez egy olyan világ, ahol nem lehet hazudni. - Claude Debussy és Maurice Ravel különösen közel állnak hozzám.

 

ifj. Somorjai József szerint a zene kortalan. Ezt bizonyítja az is, hogy bár elmúlt 70, mégis beáll bárhol focizni, ha lehetősége adódik, ezenkívül zenél és tele van ötletekkel, lendülettel. Szöveget alkot, szereti a kórust.

Több mint 40 éves története során a kórus számos hazai és külföldi versenyen, fesztiválon, illetve kórustalálkozón vett részt. 2000 óta Borhy Csilla vezeti a vegyeskart.

 

 

1991-ben a Budapesten rendezett Musica Sacra Egyházzenei Kórusversenyen az együttes első helyezést ért el, és elnyerte a Fővárosi Önkormányzat különdíját is. Két évvel később pedig Arany minősítést szerzett a budapesti nemzetközi kórusversenyen dzsessz kategóriában. 2004-ben és 2010-ben Hangversenykórus, a Keszthelyi Dalünnep kórusfesztiválon pedig Fesztiválkórus minősítést szerezett 2013-ban. Számos egyházzenei kórushangversenyen és ünnepi istentiszteleten is közreműködtek a közelmúltban.

 

A kórus és vezetése vállalkozó szellemét bizonyítja, hogy szívesen kirándulnak a színpadi művek világába is: 1994-ben részt vettek a Rock Színház műsorán lévő „Miss Saigon” és „Dorian Gray” címűmusical-ek kórusanyagának CD felvételén, valamint szerepeltek a Pesti Vigadóban, majd a Margit Szigeti Szabadtéri Színpadon rendezett nagyszabású Gershwin esten is. A Magyar Rádió évtizedeken át sugárzott Kóruspódium című műsorában rendszeresen hallhatóak voltak a kórussal készült felvételek.

 

De a Gyöngyvirág Vegyeskórus rendszeres közreműködőjekispesti rendezvényeknek is. Minden évben karácsonyi hangversennyel, templomi koncertekkel örvendeztetik meg a kerületieket.

 

Idén a kultúra napján pedig Borhy Csilla karnagy vehette át a kórus nevében az emlékplakettet, amely Tihanyi Viktor szobrászművész tervei alapján készült.

 

(Fotó: kispest.hu)

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.