2023. február 02., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
július (33)
június (41)
május (41)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kispesten állítják fel az államalapító Szent István király szobrát

Főoldal>Közérdekű>Kispesten állítják fel az államalapító Szent István király szobrát
 
Írta: Szerk.
2021. június 16. 10:41
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Hosszas huzavonát követően a főpolgármester úgy döntött, hogy nem az eredetileg tervezett helyszínen, a XIII. kerületben, hanem Kispesten állítják fel a szobrot.

A Szent Istvánt ábrázoló szobor felállításáról 2017 januárjában döntött a Fővárosi Közgyűlés. A terv az volt, hogy az alkotás a XIII. kerületi Szent István parkba kerül, egészen pontosan a Lukács Györgyről, a Tanácsköztársaság népbiztosáról mintázott, elbontásra ítélt szobor helyére.

 

A Harmath István szobrászművész keze munkáját dicsérő Szent István-szobor elhelyezésével kapcsolatos munkálatok 2019 őszén kezdődtek el, ám csakhamar véget is értek: a frissen megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely arra hivatkozva állíttatta le a munkákat, hogy civilek kezdeményezték, vizsgálja felül az alkotás tervezett helyét. A Budapest Galéria, amely a Budapest Történeti Múzeummal és fővárosi önkormányzattal együtt írt ki nyílt pályázatot a szobor készítésére, szakvéleményt készített, s a parkon belül egy új helyszínre tett javaslatot.

 

Ezt akkor a fővárosi képviselők nem hagyták jóvá, s a téma csak jóval később, ez év júniusában került ismét napirendre. A főpolgármester a járványhelyzetben elrendelt egyszemélyi felhatalmazása alapján úgy határozott, a szobrot Kispesten, a Templom téren állítják fel. Az alkotó javaslatára a szobor az épület főbejáratától délnyugatra, egy kisebb zöldterületen kerül.

 

Fotó (illusztráció): pestbuda.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.