2020. szeptember 25., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
december (12)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kiterjesztették a települési támogatások jogosultsági körét

Főoldal>Közélet>Kiterjesztették a települési támogatások jogosultsági körét
 
Írta: Szerk.
2019. április 26. 14:57
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Elfogadták a kerületi rendőrkapitányság, valamint a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség tavalyi beszámolóit, és megköszönték a munkatársak munkáját a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol egyebek mellett arról is döntöttek, hogy ingyenesek maradnak a kerületi bölcsődék, és csatlakozik Kispest a kormány által indított Görpark programhoz. A Fidesz-KDNP javaslatára kiterjesztették a települési támogatások jogosultsági körét, valamint kidolgozzák Wekerletelep faállománya pótlásának és megújításának tervét, amelyben a lakók is szerepet kaphatnak. Nem fogadták el viszont már a bizottsági ülésen a szocialista képviselők a Fidesz-KDNP azon javaslatát, hogy a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülőknek alanyi jogon járjon a támogatás.

Elfogadta a képviselő-testület legutóbbi, áprilisi ülésén a Dél-Pesti katasztrófavédelmi kirendeltség, valamint a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitányság 2018-as beszámolóját. Plánk Róbert rendőrkapitány a testületi ülésen elmondta, hogy a tavalyi év volt az elmúlt kilenc év legsikeresebb éve, egyebek mellett annak is köszönhetően, hogy növekedett az összes rendőri eljárásban regisztrált befejezett nyomozások eredményességének aránya.  A beszámolóból az is kiderült, hogy csökkent a kiemelten kezelt bűncselekmények – mint például az emberölések – száma, ahogyan a lopásoké és rablásoké is, a testi sértések, az önbíráskodás, valamint a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények száma azonban nőtt. Utóbbi elsősorban az iskolalátogatásokkal kapcsolatos igazolatlan hiányzások miatt indított eljárások számának emelkedése miatt. Dódity Gabriella, a Fidesz-KDNP frakció vezetője elsőként köszönte meg a rendőrkapitányság kollégáinak munkáját, frakciótársa, Ékes Gábor  – aki szintén megköszönte a munkájukat – felhívta a figyelmet a Kós Károly téren kialakult parkolási káoszra, és kérte a rendőrkapitányt, hogy a lehetőségekhez mérten sűrűbben ellenőrizzék és rendezzék a helyzetet.

 

A Fidesz-KDNP javaslatára kiterjesztették a települési támogatások jogosultsági körét. A gyermekek születésekor adható támogatás feltételeit könnyítették, így a jövőben többen juthatnak ehhez a támogatási formához azáltal, hogy csökkentették a kötelező kispesti lakcímen történő tartózkodás idejét. Ezen felül jó hír, hogy ingyenes agyhártya- és tüdőgyulladás elleni oltáshoz juthatnak a kispestiek bizonyos feltételek megléte esetén. Fekete Márk (Fidesz-KDNP) a bizottsági ülésre benyújtotta azt a módosító indítványt is, amellyel szerették volna elérni azt, hogy a fogyatékossággal élőket nevelő szülők alanyi jogon bekerüljenek a támogatotti körbe, ezt azonban a baloldali képviselők nem támogatták. Azt viszont sikerült elérni, hogy az adósságcsökkentési támogatások körébe bekerüljenek a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők. A kerületi bölcsődei ellátás is térítésmentes marad.

 

Penészednek a családok átmeneti otthonának új épületei

Az önkormányzat gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatainak beszámolójakor Dódity Gabriella megjegyezte, a beszámolóban olvasta, hogy a tavaly októberben, 38 millió forintos beruházással átadott Nagysándor József utcai Családok Átmeneti Otthonának (CSÁO) új lakrészeiben penészesek a falak, és kérte, hogy mielőbb oldják meg ezt a problémát, amelyre Kránitz Krisztián MSZP-s képviselőtől, a VAMÜSZ vezetőjétől ígéretet is kapott. Információink szerint egyébként Víghné Vincze Erzsébet, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum vezetője már a Szociális és Lakásügyi Bizottságnál is kifogásolta az önkormányzati bérlakások borzalmas állapotát, amit egyébként a Fidesz-KDNP frakció folyamatosan jelez a baloldali vezetőségnek. A lakások jó része ugyanis borzalmasan elhanyagolt állapotban van, ezért sajnos sok család nem jut időben lakáshoz, ez pedig a Szociális Szolgáltató Centrum dolgát is megnehezíti, hiszen a hozzájuk átmeneti otthonba kerülő családokat nem tudják bérlakásba költöztetni, ezáltal sajnos kevesebb rászorulónak tudnak segíteni.

 

Fejlesztik a görparkot, új szobra lesz Kispestnek

Döntés született arról is, hogy részt vesz az önkormányzat a kormány által tavasszal indított Országos Görpark Programban. A program célja olyan gördeszkaparkok kialakításának támogatása, amelyek alkalmasak a szabadidő kulturált eltöltésére és versenysportra egyaránt. Kispesten  2011 óta a KAC-pályán működik egy görpark, amelyre már ráfér a felújítás, ehhez  10 és 30 millió forint közötti pályázati támogatást lehet most nyerni, és 50 százalékos önrészre lesz szükség. A pályázatot április 30-ig lehet első ütemben benyújtani.


Támogatta a képviselő-testület a népkonyhai szolgálatra kötendő megállapodást is, ennek kapcsán Dódity Gabriella felvetésére, hogy merre található majd, Gajda Péter polgármester elmondta: még konkrét helyszínek nincsenek, az egyeztetéseket hamarosan megkezdik.


A képviselő-testület elé került egy kültéri plasztika elhelyezése is a Rusz-Bazsant parkban, Magyarország Európai Uniós csatlakozásának 15. évfordulójára, amely Ujhelyi István MSZP-s Európai Parlamenti képviselő felajánlása volt. Ennek kapcsán Dódity Gabriella elmondta, hogy természetesen támogatnak minden ilyen jellegű kezdeményezést, hiszen az Európai Uniós tagságunk a Fidesz-KDNP frakció számára is fontos, azzal együtt, hogy nem értenek egyet Ujhelyi István politikai nézeteivel és cselekedeteivel, megszavazták.  


Dódity Gabriella képviselői kérdésként felvetette, hogy a Fő utcában található Móricz Zsigmond szobor talapzata maradt meg, a mellszobor eltűnt. Mint kiderült, a szobrot még  2011 áprilisában ellopták. Gajda Péter a kínos helyzetet egy viccel igyekezett elütni, mondván, legalább meglesz az alapja az Európai Uniós kültéri plasztikának. Azt azonban mindenki érezte, hogy az nem vicc, hogy egy 10 éve eltűnt szobor helyét a mai napig nem rendezték.

 

Faültetési program Wekerlén

Lazányi Ferenc és Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) önálló képviselői indítványt nyújtott be Wekerletelep faállományának pótlására és megújítására, a lakosság bevonásával. Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke (MSZP-DK-Együtt-PM) szerint a javaslat jogi kérdéseket vet fel, ezért nem támogatta a szakbizottság. Gajda Péter polgármester azonban úgy vélekedett, hogy minden hasonló kezdeményezést támogatni kell, és bár a testület nem fogadta el az indítványt, egy megbeszélésre hívta a képviselőket, hogy együtt dolgozzanak ki egy javaslatot. Lazányi Ferenc azt is megkérdezte, hogy miért nem nyithattak ki a Kossuth téri piac kereskedői nagypénteken, miközben minden környező kerület piacán lehetett vásárolni. Kránitz Krisztián válaszában jogszabályokra hivatkozott, mondván, csak az nyithat ki, aki saját maga árul és nem alkalmazottat dolgoztat, és elmondása szerint nem érte el a 2/3-ot, vagyis a 67 százalékot azon kereskedők száma, akik ki akartak nyitni aznap. Utóbb kiderült, hogy ez a szám vélhetően a saját maguk által meghatározott 67 százalék, mivel jogszabályban ilyen jellegű meghatározás nincs.

 

Elítélik a rasszista megnyilvánulásokat

„Gyűlölöm a sárga, a vágottszemű, a betelepült minden formáját és fajtáját!” – ezzel a rasszista megnyilvánulással sértegette az önkormányzat egyik intézményének jogi igazgatóhelyettese, Horváth Ágnes a Fidesz japán édesapától származó kispesti irodavezetőjét. Mint ismert, egy héttel korábban Lackner Csaba MSZP-s képviselő, és önkormányzati megbízatásokkal rendelkező ismerőse szintén Song Simonon gúnyolódott, „2. generációs migránsnak”, a kispesti Fidesz „bevándorlásellenes reklámarcának” titulálták őt. Gajda Péter a sajtó elől menekül, de Dódity Gabriella frakcióvezető kérdésére úgy felelt, hogy a baloldali gyűlölködésnek lesz következménye. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az, már csak azért is, hiszen Gajda Péter nemrég rendeletet is alkotott annak érdekében, hogy  ilyen és hasonló megnyilvánulások ne legyenek Kispesten, hiszen – ahogy fogalmazott – nem tűri a nemzetiségek, etnikumok szerinti megkülönböztetést.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.