2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Közel negyven éve segítenek a jó gazdivá válásban

Főoldal>Közülünk>Közel negyven éve segítenek a jó gazdivá válásban
 
Írta: Szerk.
2021. szeptember 16. 09:30
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Noha a kisállatvásárlási és -tartási szokások sokat változtak az elmúlt évtizedekben, az Albatrosz Díszhal és Madár Szaküzletben ma is ugyanolyan hangulat uralkodik, mint egykoron: a családias légkör, az állat- és emberbarát hozzáállás miatt a vásárlók közül sokan gyermekkoruk óta visszatérő vendégnek számítanak.

Jövőre lesz negyven éve annak, hogy a kispesti Ady Endre úton díszállat-kereskedés nyílt, amelyre akkoriban a környékben élő gyermekek jórésze egyfajta megtestesült álomként tekintett. Hasonló érzések fűzték a kereskedéshez az akkori üzletvezető lányát, Csikos Andreát is, aki a nyitást követő hatodik évben vette át a stafétát édesanyjától, s vezeti a boltot mind a mai napig.

 

Mint azt lapunknak elmondta, édesanyja annak idején haltenyésztőként került kapcsolatba az állatkereskedői szakmával, ő maga pedig már egészen kis korában úgy érezte, örömét leli abban, ha foglalkozhat a gondjaira bízott állatokkal. Hozzá hasonlóan így voltak ezzel azok a gyerekek is, akik az akkor még kevésbé ismert üzletet szüleik társaságában látogatták.

 

Sokukat idővel messzebbre sodort az élet, ám nem kevesen voltak köztük olyanok, akik jó néhány évvel később, a régi élmények hatására visszatértek, immáron saját gyermekeikkel együtt, hogy megismertessék őket a legkülönbözőbb halakkal, madarakkal és rágcsálókkal.

 

Vannak persze olyanok is, akik hosszú évtizedek óta rendszeres látogatói az Albatrosz Madár és Díszhal Szaküzletnek, éppen ezért nem meglepő, hogy Andrea sokuknak szinte az egész családját ismeri. Hogy a vásárlók körében éppen mely „portékák” a legnépszerűbbek, az már nem ennyire nyilvánvaló. „Most főleg a halakat keresik, ezekből mi lazacfélékkel foglalkozunk. A madaraink is kelendők, így például a hullámos papagájok, az afrikai törpe papagájok, a zebrapintyek vagy éppen a kanárik, a rágcsálók azonban veszítettek népszerűségükből” – magyarázta az üzletvezető.

 

Szavai szerint utóbbiak egyfajta divatállatok, ezért leginkább akkor keresik őket, amikor az adott faj például egy film vagy rajzfilm főszereplőjeként szerez ismertséget magának. A kispesti kereskedésben tengerimalacokból és hörcsögökből mindig akad, alkalomszerűen pedig törpenyulakat is lehet vásárolni náluk. „Az állatok szeretik, ha van társuk, ezért érdemes őket párban vásárolni; különösképpen javaslom ezt azoknak, akiknek nincs sok idejük foglalkozni velük. A többség ugyanakkor csak egy állatot szeretne, hiszen úgy van vele, azzal kevesebb a gond. Korábban a szaporulatot rendszerint behozták eladni, éppen ezért, illetve azért is, mert tenyésztőből is kevesebb van, egyre nehezebb beszereznem az állatokat” – folytatta.

 

Ezek az okok is ott vannak a halak és madarak növekvő népszerűségének hátterében. Előbbiek előnye, hogy nem kell őket gyakran etetni, így például egy nyaralás alkalmával több napra is magukra lehet hagyni őket, a madarak kalitkáját felkapva pedig egyszerűen átvihetők mondjuk a szomszédba, ideiglenes felügyelet céljából.

  

De nemcsak az állatvásárlási és -tartási szokások változtak sokat az utóbbi időkben, hanem a tartásukhoz szükséges eszközök is. Az akvárium levegőztetését szolgáló légpumpák helyét mostanra a motoros szűrők vették át, a megvilágítást pedig mignon égők helyett már inkább LED-fényekkel oldják meg – csak hogy két példát említsünk.

 

Csikos Andreához, ahogy a technikai jellegű kérdésekben, úgy az állattartással kapcsolatos tanácsokért is sokan fordulnak nap mint nap, hiszen ahogy az üzlet mottója is szól: „állatainkat nem pusztán értékesítjük – gazdit találunk számukra”.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.