2022. augusztus 17., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Megmenekült a Napraforgó Óvoda

Főoldal>Közélet>Megmenekült a Napraforgó Óvoda
 
Írta: Szerk.
2015. március 27. 13:33
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Napraforgó és a Mézeskalács Óvoda összevonását, és Fidesz-KDNP által javasolt, a wekerlei vízmérők támogatásának lehetőségét is levette a testületi ülés napirendjei közül a baloldali többségű képviselő-testület. Továbbá döntöttek arról is, hogy hiába szeretnének a wekerleiek gyermekorvosi rendelőt, civil közösségi teret vagy óvodát, bölcsődét a jelenleg a Bocsa Klubnak otthont adó ingatlan helyére, ezt nem támogatja a városvezetés – ott a Bocsa klub működhet tovább.

A tegnapi testületi ülés előtt szülők és óvodapedagógusok demonstráltak a Városházán, tiltakozva a Napraforgó és a Mézeskalács Óvoda összevonása ellen. Nyomásukra Kispest polgármestere levette a napirendről az összevonás lehetőségét, így ebben az évben már nem tárgyal a testület a két óvoda egyesítéséről. A Fidesz-KDNP képviselői azt szerették volna, ha már a szülők és a nevelők is eljöttek a testületire, tárgyalják meg a napirendi pontot, amelynek sem szakmai, sem gazdasági indokaival nem értenek egyet, és amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a gyermekek érdekét. Nem rajtuk kell spórolni! – mondta lapunknak Dódity Gabriella frakcióvezető. A két óvodát ugyanis gazdasági okokra hivatkozva vonták volna össze, az önkormányzat álláspontja szerint kezdetben 15-20 millió forintot spórolt volna meg a helyhatóság az összevonással, de az előterjesztésben ennél már csak jóval alacsonyabb összeg szerepelt. A Napraforgó Óvoda vezetője a KOSIE Bizottság ülésén is elmondta, mivel a két intézmény ugyan úgy működne tovább, ugyan abban az épületben, ugyan azokkal az óvodapedagógusokkal, csak az ő vezetői bérét, azaz 1,5 millió forintot takarított volna meg az önkormányzat. A Fidesz-KDNP-s képviselők nem értettek egyet az összevonással, szerintük indokolatlan lett volna az egyesítés; álláspontjuk szerint a szülők és a gyerekek igényeit és érdekeit kell elsősorban figyelembe vennie az önkormányzatnak.

 

 

Ismét Bocsa klub Wekerlén

 

 

 

A baloldali többségű városvezetés erőltetésére a Mészáros Lőrinc u. 45. szám alatti, egykor SZDSZ székházként működő ingatlant öt évre adja bérbe az önkormányzat, kedvezményesen mindössze havi 100.000 forintért. A klub egyébként 2013. óta érvényes bérleti szerződés nélkül –vagyis jogszerűtlenül – használta a helységet. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő a wekerleiek képviseletében elmondta: minden wekerlei és kispesti sportcélú kezdeményezést támogat, de az ott lakók rendszeresen panaszkodnak az egyesület esténként okozta zaj miatt, szerintük „illegális kocsmaként” működik a szervezet, és az önkormányzat nem tudja garantálni, hogy ott az egyesület sporttevékenységet folytasson. Az önkormányzatnak nagy felelőssége van abban, hogy az egyesület nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) wekerlei képviselő szerint pedig az épületben elsősorban olyan tevékenységnek kellene folynia, amit a wekerleiek támogatnak, mint például a gyermekorvosi rendelő, óvoda, bölcsőde vagy civil közösségi tér. Gajda Péter a képviselők és a wekerleikek aggályait eloszlatva válaszában elmondta: „az önkormányzatnak van lehetősége abban, ha olyan tevékenység zajlik egy önkormányzati helységben, amire nem adott engedélyt a helyhatóság, akkor azt bezárassa. Bízom a saját hivatalunkban, ha illegális tevékenység folyik, azt az önkormányzat meg fogja akadályozni.” Somogyi Lászlóné Wekerle ügyeiért felelős tanácsnok ezúttal is figyelmen kívül hagyta a wekerleiek érdekeit, és támogatta a Bocsa Klub nagy zajjal járó tevékenységének folytatását.

 

 

 

Átláthatóság – félig-meddig

 

 

 

Heves vita alakult ki az önkormányzat gazdálkodásának átláthatóságáról is. Ferenczi István (LMP) képviselő már korábban is javasolta, hogy az önkormányzat a megkötött szerződéseket tételesen töltse fel a honlapjára, továbbá az ötmilliós küszöböt 200 ezer forintra vigyék le úgy, mint a szintén baloldali többségű Pesterzsébeten. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető javaslatában ezt a küszöböt 10 ezer forintig vinné le, amellyel érdekes,hogy Fekete László (MSZP), a baloldal frakcióvezetője is egyetértett, a többi baloldali képviselő azonban nem támogatta a kezdeményezést. A rendelethez számos módosító javaslat érkezett, egyiket sem támogatta a testület, és végül az eredeti elképzelést szavazták meg a képviselők.

 

 

 

 

Zárva a Zoltán utcai sportpálya

 

 

A Zoltán utcai sporttelep használatáról, működéséről szóló napirendet sem tárgyalták a képviselők, levették a napirendről, így nem tudni mikor fog kinyitni a létesítmény és ki üzemelteti azt a jövőben. Korábban az önkormányzat azt ígérte a telep március 15-én megnyit, de ez azóta sem valósult meg.

 

 

 

 

Kevés pénz az Egészségügyi Intézetnek

 

 

 

A képviselő-testület elfogadta és támogatta az Egészségügyi Intézet stratégiájának megvalósítását az elkövetkező öt évben, és évente a költségvetés készítésekor az önkormányzat figyelembe veszi az intézmény forrásigényét. A kérdés csak az, hogy miért kell öt éves stratégiát készíteni, ha az intézmény igazgatója nem tudja lőre, hogy mire lesz az intézetnek forrása a következő években, és mire nem. A Fidesz-KDNP frakció szóba hozta a szakbizottságon tett javaslatukat, amely azt fogalmazta meg, hogy az önkormányzat biztosítsa az Egészségügyi Stratégiában foglalt elképzelésekhez a szükséges forrást. Ez a jegyző szerint nem lehetséges. Az előterjesztésből az is kiderült: Kispesten kapja szinte a legkevesebb működési támogatást az egészségügyi intézet a budapesti kerületek közül.A kenyérszöveg ide jön...

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.