2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nem működtek a wc-k, bepisiltek a gyerekek

Főoldal>Közélet>Nem működtek a wc-k, bepisiltek a gyerekek
 
Írta: Szerk.
2015. október 19. 11:38
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kilenc hónapon keresztül nem működött a wc-k egy része a Zrínyi utcai Mesevár óvodában. A gyerekeknek sorba kellett állni, sokszor bepisiltek. Végül a szülők javították meg azokat önkormányzat helyett. Többször írtunk már a kerületi óvodák és iskolák állapotáról, szerkesztőségünkhöz is egyre több panasz érkezik. Dódity Gabriella képviselő (Fidesz-KDNP) átcsoportosított volna 20 millió forintot a legszükségesebb feladatok elvégzésére az önkormányzat több mint 120 milliós kommunikációs keretéből, de Gajdáék leszavazták.

A Gyöngykagyló óvoda új játékaira a szülők szereztek pénzt egy pályázattal, a régi játékokat is ők festették le pár éve, nem az önkormányzat.

 

Még januárban jelezte a Mesevár Óvoda vezetője a városvezetés irányába, hogy az egyik csoportszobához tartozó mellékhelyiségben négyből kettő wc nem működik. Egy édesapa most szeptemberben írta meg Dódity Gabriella Fidesz-KDNP-s képviselőnek, hogy a januári bejelentés óta 24 kisgyermek kellett, hogy osztozzon a mindössze két használható mellékhelyiségen. Emiatt akár 20 percet is várakozniuk kellett, s ezért többször bepisiltek a gyerekek a várakozás alatt; délután pedig a szülők a gyerekkel együtt hazavihették kis zacskóban a pisis ruhákat. A szülők megunták, hogy az önkormányzat füle botját sem mozdítja, és szeptember 4-én önerőből megjavították a wc-ket. Azt is megtudtuk, hogy ez a munka, amelyet az önkormányzat csaknem 9 hónapig nem volt képes megoldani, mindössze fél óráig tartott. Apró szépségtapasz, hogy az udvaron végeztek némi karbantartást. 

 

Egyre több a probléma

 

Az óvodák és bölcsődék karbantartása az önkormányzat feladata lenne. Többször is beszámoltunk a városvezetés e téren tanúsított nemtörődömségéről: több óvodában az udvari játszóeszközöket hónapokra le kellett zárni, mert balesetveszélyessé váltak. Az Árnyas óvoda Maci csoportjában a parketta volt hónapok óta balesetveszélyes, és nem volt melegvíz sem; a szülők már az ombudsmannak akartak levelet írni, mert tudták, az önkormányzattal levelezni teljesen felesleges. A Budapesti Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya pedig két intézmény konyhájának állapota, valamint a megfelelő edények és melegítőeszközök hiánya miatt indított vizsgálatot két óvodában.

 

Egy ilyen hiba kijavítása nem pénzkérdés. Akkor vajon miért tart több hónapig?

 

Nem pénz kérdése

 

Ígérgetés azonban történt. Gajda Péter még júniusban biztosította a kispestieket, hogy nyáron az összes óvoda udvarát rendbe teszik, ezt azonban az ígért határidőkre nem végezték el. Bár a városvezetés próbált a vagyonkezelő (VAMÜSZ) előző vezetésére mutogatni, mind a veszélyessé váló parketta, mind az udvari játszóeszközök, mind a wc-k hibáit már az új igazgató, Kránitz Krisztián – aki egyben MSZP-s önkormányzati képviselő is – megbízatása alatt jelentették az intézmények. Az, hogy az egyébként filléres javítások elvégzésére is hónapokon keresztül képtelen a VAMÜSZ, Kránitz alkalmatlanságát is mutathatja, hiszen míg egy-egy átfogó fejlesztésre elképzelhető hogy nehéz forrást találni, a wc-k megjavításához nem pénz kell, hanem az akarat a városvezetés részéről. Pedig az MSZP-s képviselő nemrég mutatta be a testületnek, milyen megtakarításokat ért el a VAMÜSZ a kinevezése óta… így már érthető, ezt hogy érték el. A spórolás mellett ugyanakkor arra is kellene figyelni, hogy ne csak a fejlesztések, hanem a kötelező karbantartások se maradjanak el. 

 

A Puskás Ferenc iskola beázik, vödörbe gyűjtik az esővizet az épületben.

 

Gajda is leszavazta az óvodafelújítást

 

Hiába a sok probléma és vészjelzés, Gajda Péternek és a baloldali többségnek fontosabb a kommunikáció, mint az óvodák és iskolák rendbetétele, hiszen elutasították Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) előterjesztését, hogy az önkormányzat 120 milliós kommunikációs büdzséjéből 20 millió forintot csoportosítsanak át az óvodákban és iskolákban legsürgetőbb felújításokra. Dódity szerint elfogadhatatlan, hogy hónapokig le van zárva az óvoda udvara balesetveszély miatt, vagy, hogy a szétesett parkettát hónapokig nem javítják meg a csoportszobákban. Azt sem tudja elfogadni, hogy hetekig nincs melegvíz egy óvodában, mint ahogyan azt sem, hogy a januárban elromlott óvodai wc-t szeptemberben a szülők javítsák meg az önkormányzat helyett. Hangsúlyozta, a kommunikációra költött több mint 120 millió forintot túlzónak tartja. Rámutatott, hogy például a Kispest TV éves támogatása a tavalyi 20 millióról idén 40 millióra emelkedett. Azzal Kránitz Krisztián képviselő (MSZP) és önkormányzati vagyonkezelő is egyetértett, hogy a felújítások elvégzésére rengeteg pénzre volna szükség, mégis Gajda Péter polgármester a saját bevallása szerint is demagóg „stadionozással” próbálta meg tompítani a számukra kínos ügyet, és a kormányt hibáztatta azért, hogy nem ad forrásokat. Dódity Gabriella emlékeztetett, a kormány 1,7 milliárd forint adósságot vállalt át a Kispesti Önkormányzattól, és idén óvodai kapacitásbővítésre, valamint infrastruktúra fejlesztésére is kiírt a minisztérium pályázatot.

 

Nem akarnak spórolni sem

 

Miközben a vagyonkezelő vezetője, az MSZP-s képviselő Kránitz is tudja, sok pénzre volna szükség, a testületi ülésen elutasították Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) megtakarításra vonatkozó javaslatát is. Gajdáék nemet mondtak ugyanis még annak a lehetőségére is, hogy megvizsgálják, akár a Főgáz, akár más partner konstrukciójában mennyi pénzt lehetne a Gábor Áron iskola és a Harangvirág bölcsőde tervbe vett fűtésfelújításából megspórolni. Kispest pedig akár több millió forintos egyszeri beruházási költséget is megtakaríthatna egy kedvezőbb konstrukcióval, amelyet más intézmények rendbetételére fordíthatnának – érvelt hiába Dódity Gabriella, az előterjesztő. A frakcióvezető rámutatott: értetlenül áll az eset előtt, hiszen az önkormányzati vagyonkezelő (VAMÜSZ) kimutatása szerint az óvodák, bölcsődék és iskolák legfontosabb felújítására legalább 700 millió forintra volna szükség, közel hétszeresére (!) a tervezettnek, ezért az önkormányzatnak kötelessége volna minden megtakarítási lehetőséget megvizsgálni, megragadni.

 

 

Az ellenzék azt javasolta, hogy a túlzott mértékű önkormányzati kommunikációs kiadásokból csoportosítsanak át az oktatási nevelési intézmények felújítására. A városvezetés leszavazta az indítványt.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.