2020. július 08., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nem segítik a református óvoda ügyét Gajdáék?

Főoldal>Közélet>Nem segítik a református óvoda ügyét Gajdáék?
 
Írta: Szerk.
2016. április 08. 09:56
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Rendkívüli ülésen tárgyalták a képviselők a Szőlőskert református óvoda bővítésének ügyét. A tét nagy, hiszen sikeres pályázat esetén közel 300 millió forintnyi külső forrás érkezhet Kispestre. Addig azonban az önkormányzatnak helyet kellene találni a Pedagógiai Szakszolgálatnak, mert a bővítést az Esze-Tamás utcai, önkormányzati épületben tervezik. A képviselő-testületi ülésen parázs vita alakult ki, mert Gajda Péter és frakciója nem akarja vállalni a Pedagógiai Szakszolgálat új helyre költöztetésének költségeit.

Egyperces néma megemlékezéssel kezdődött a rendkívüli képviselőtestületi ülés: a napokban elhunyt Nagy Péter humánszolgáltatási igazgatóra emlékeztek a képviselők. Talán ez volt a testületi utolsó békés pillanata, mert azt követően parázs vita alakult ki a Szőlőskert Református Óvoda bővítése körül. A Kispest-Központi Református Egyházközség pályázatán 300 millió forint külső forrás érkezhetne óvodabővítés céljára Kispestre. Az önkormányzatnak ehhez mindössze annyit kellene tennie, hogy helyet talál az óvodabővítésre alkalmas, Esze Tamás és Fő utcák kereszteződésében található épületben jelenleg működő Pedagógiai Szakszolgálatnak, és vállalja a kialakítás és költözés költségeit. Ezt azonban Gajda Péter és frakciója annak ellenére nem hajlandó megtenni, hogy hangoztatják, támogatják a bővítést, csak éppen az államtól várják a költözés költségeinek kifizetését. Ráadásul szakértők szerint is férőhelyhiány van Kispesten, és az óvodai ellátás, így szükség esetén a bővítés kötelező önkormányzati feladat. Ezzel szemben Harkai Ferenc református lelkipásztor és vele egyetértve a Fidesz-KDNP frakció is azon az állásponton van, hogy nem szabadna veszni hagyni a lehetőséget. Ha azt mondja a városvezetés, támogatják az óvoda bővítését, akkor nem az államtól kellene várni a költözéssel kapcsolatos költségek finanszírozását, éppen ezért nem szabadna olyan határozati javaslatot elfogadni, amely az óvodabővítés feltételeként az állami támogatást határozza meg. Hiszen mint azt Harkai Ferenc az ülésen utalt rá: nem a saját nem létező szakállára kezdett bele ebbe a projektbe, és az új óvoda hasznát egész Kispest élvezné.

 

Dódity Gabriella frakcióvezető felszólalásában elmondta: 300 millió forint külső forrás érkezhetne a kerületbe, óvodai férőhelyek jönnének létre a fejlesztéssel, ez pedig a kispesti szülőknek és gyermeknek is érdeke, ezért az önkormányzatnak kell viselnie a költözéssel kapcsolatos költségeket. Álláspontja szerint az önkormányzatnak kellett volna alkalmas helyiséget keresni a Pedagógiai Szakszolgálatnak, nem pedig fordítva, hiszen az önkormányzat ismeri a saját ingatlanjait. Fel kellett volna méretni az átalakítás, felújítás költségeit, és a lehetőségeket felajánlani a KLIKnek, és nem rájuk mutogatni, miért nem mondják meg, hová akarnak költözni. Gajda Péter azt mondta, „Hol van alkalmas hely? Ebben tudja, miért nem gondolkodtunk? Mert egyáltalán nem gondolkodtunk abban, hogy ott óvoda jöjjön létre. Mert abban gondolkodtunk, hogy máshol bővítünk, máshol építünk saját óvodát, az a mi felelősségünk, ez meg nem.” Ez annál is inkább érthetetlen, mert ha Gajda Péter nem gondolkodott abban, hogy ott óvoda jöjjön létre, akkor ezt miért nem közölte a reformátusokkal? És miért hívta össze a rendkívüli testületi ülést? Gajda Péter a tárgyalás vége felé már meglehetősen indulatos volt. Helyére küldte a KLIK tankerületi igazgató asszonyát, mondván, foglaljon helyet nyugodtan, mert nem fog neki szót adni. Harkai Ferenc lelkipásztornak pedig odavetette, nem az önkormányzat vállalta az óvodabővítési feladatot, hanem maga a lelkipásztor. Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnokot pedig ismét kioktatta, neki az a feladata, hogy forrást hozzon Kispestre. Ennek kapcsán a képviselő csak annyit mondott lapunknak, ez a polgármester feladata.

 

A testület végül olyan határozatot fogadott el, amelynek értelmében megindul ugyan az építési engedélyhez, így a pályázat beadásához szükséges telekösszevonás, ám a határozatban az is benne van, hogy az államnak kellene vállalnia a Pedagógiai Szakszolgálat költözésének költségeit. A szavazás után Harkai lelkipásztor próbált még szólni a jelenlévőkhöz, azt mondta, szólna még, még ha ki is vezetteti őt a polgármester. Gajda nem kapcsolta be a lelkipásztor mikrofonját, majd a lelkipásztort félbeszakítva meglehetősen tiszteletlen módon annyit mondott, nem tudja, mit szólna Harkai lelkipásztor úr, ha a templomban a misén felmenne a szószékre ő is beszélni. A hosszas vita után elfogadott határozat értelmében a pályázat beadásához szükséges telekösszevonás megkezdődött, a projekt azonban csak abban az esetben valósulhat meg, ha a KLIK kifizeti az önkormányzat helyett a költségeket. Úgy tűnik, Gajdáék ismét az államra mutogatnak majd, ha a projekt meghiúsul.

 

Kinőtte jelenlegi épületét a református óvoda

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.