2020. augusztus 11., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

„Ó Szent István, dicsértessél!”

Főoldal>Kultúra>„Ó Szent István, dicsértessél!”
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. augusztus 20. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Augusztus 20-án, a magyar nemzet egyik legfontosabb ünnepén első királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk. Róla mesélt nekünk Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia plébánosa.

Augusztus 20-án ünnepli az egyház Szent István királyt. A magyar ünnep dátuma sajátos. A szentek ünnepét általában haláluk napjára teszik, ám mivel István esetében ez augusztus 15. lenne, Mária mennybevételének napja, így Szent István magyar király ünnepét a következő napra, augusztus 16-ra tette a világegyház. Az augusztus 20-i dátum, azaz a magyar ünnepnap viszont István király 1083-ban történt szentté avatásának napja.

Augusztus 20. ünnepe 2000 éves keresztény történelmünk foglalata, magyarázata. Szent István fontos példa, hiszen ő nemcsak politikai megfontolásból volt keresztény, hanem teljes szívvel, odaadással Krisztus követője volt, az evangélium szerint élt, és így is uralkodott. Az uralkodással járó felelősséget átérezte, a nép földi boldogulásának biztosítását szolgálatként fogta fel.

 

Szent István hite olyan eszményi példa, amely az egész magyarság számára utat mutat. Úgy tette európaivá és kereszténnyé Magyarországot, hogy függetlenségét megőrizte, és sajátos jellegét, kultúráját meg tudta tartani. Szent Istvánra úgy tekinthetünk, mint a történelemben oly sokszor megélt újrakezdés eszményképére, tisztelete minden nemzeti föllendülés és építkezés korszakában megerősödik.

 

Szent István napja az új kenyér ünnepe is. Egyes helyeken e napon a legszegényebb családnak nagy kenyeret sütöttek, amelyhez a lisztet házról házra gyűjtötték össze.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.