2019. szeptember 18., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

„Ó Szent István, dicsértessél!”

Főoldal>Kultúra>„Ó Szent István, dicsértessél!”
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. augusztus 20. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Augusztus 20-án, a magyar nemzet egyik legfontosabb ünnepén első királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk. Róla mesélt nekünk Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia plébánosa.

Augusztus 20-án ünnepli az egyház Szent István királyt. A magyar ünnep dátuma sajátos. A szentek ünnepét általában haláluk napjára teszik, ám mivel István esetében ez augusztus 15. lenne, Mária mennybevételének napja, így Szent István magyar király ünnepét a következő napra, augusztus 16-ra tette a világegyház. Az augusztus 20-i dátum, azaz a magyar ünnepnap viszont István király 1083-ban történt szentté avatásának napja.

Augusztus 20. ünnepe 2000 éves keresztény történelmünk foglalata, magyarázata. Szent István fontos példa, hiszen ő nemcsak politikai megfontolásból volt keresztény, hanem teljes szívvel, odaadással Krisztus követője volt, az evangélium szerint élt, és így is uralkodott. Az uralkodással járó felelősséget átérezte, a nép földi boldogulásának biztosítását szolgálatként fogta fel.

 

Szent István hite olyan eszményi példa, amely az egész magyarság számára utat mutat. Úgy tette európaivá és kereszténnyé Magyarországot, hogy függetlenségét megőrizte, és sajátos jellegét, kultúráját meg tudta tartani. Szent Istvánra úgy tekinthetünk, mint a történelemben oly sokszor megélt újrakezdés eszményképére, tisztelete minden nemzeti föllendülés és építkezés korszakában megerősödik.

 

Szent István napja az új kenyér ünnepe is. Egyes helyeken e napon a legszegényebb családnak nagy kenyeret sütöttek, amelyhez a lisztet házról házra gyűjtötték össze.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.