2022. október 02., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (50)
augusztus (20)
július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Reménység már 25 éve!

Főoldal>Közülünk>Reménység már 25 éve!
 
Írta: Szerk.
2018. június 12. 11:10
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Immár 25 éve fogadja a diákokat a kispesti Reménység Ökumenikus Keresztény Általános Iskola, amely 1992. augusztus 1-jén alakult. 325 tanuló kezdte el az 1992/1993. tanévet. Az eltelt évek alatt a kerületi, fővárosi és országos tanulmányi versenyeken diákjai sorra értek el kiváló tanulmányi eredményeket. Most, az iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét és megemlékezést tartottak június 8-án a kispesti Nagyboldogasszony-templomban.

1872. augusztus 20-án alakult meg az iskolaszék Kispesten, amely a község népoktatásáért volt felelős szervezet. Akkor még 73 tanköteles gyerek oktatásáról kellett  gondoskodni a községben. Ám az 1883/84-es tanévben négy önálló osztállyal meg is indul a Petőfi utcai iskola. 1895-ben a község lakóinak száma már megközelítette a 10.000 főt, az iskolaköteles diákok száma pedig a közel 1400-at.

A Hunyadi utcai iskolában lévő 4 tanterem, valamint a Petőfi utcai iskola 8 tanterme ekkor már kevésnek bizonyult.

 

1899. július 1-én megkezdték az új, Petőfi utcai iskolaépület építését, amelynek alapjait egy hónap múlva már le is tették. Három évvel később,1902. augusztus 20-án ünnepélyes keretek között átadták az iskolaházat, teljesen felszerelve.E nagy múltú iskolaépületben alakult meg a Reménység Ökumenikus Keresztény Általános Iskola 1992. augusztus 1-jén, Csernavay Jenő igazgatásával. Az iskola azóta is meghatározó a keresztény szellemiség alakításában.

 

2013. május 31-én dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek az Esztergom-Budapest Főegyházmegye oktatási intézményei közé pedig felvette a Reménység Két Tanítási Nyelvű Keresztény Általános Iskolát. 

 

Mindig is nagy gondot fordítottak az ökumenikus szemléletű, keresztény értékeket közvetítő nevelésre, a hitoktatásra, a különböző egyházak teológiai elvárásainak megfelelő felkészülésre. Így vált fontos ünneppé az első szentáldozás, a bérmálkozás szentségének kiszolgálása vagy a konfirmáció.

 

Az iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén és megemlékezésen Gyetván Gábor, a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia kanonok-plébánosa, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) főigazgatója, a szentmise főcelebránsa a mise elején arról beszélt, hogy nem volt véletlen vagy ötletszerű az iskola nevének választása.

 

 

- A „Reménység” azt a várakozást fejezi ki, hogy a lehetőség egykor valósággá, életté lesz. Az eredmény most kézzelfogható – mutatott a templomban jelen lévő diákokra a plébános. – Sokaknak köszönhető az iskola fennmaradása, fejlődése, de legfőképpen Istennek, aki Lelke által vezette azokat, akik tenni tudtak érte, és tettek is.

 

A plébános hangsúlyozta, hogy a Reménység iskola alapítói az ökumenikus szellemiségben való nevelést-oktatást tűzték ki célul, vagyis nevelésük célja, hogy átadják a keresztény értékeket. Elmondta azt is, hogy a keresztény tanúságtétel alapja Isten ismerete, ám mint, ahogy az életben a fontos dolgok elsajátításához is több kell, mint két perc, így Isten megismerése is egy hosszabb folyamat, és ezért van szükség a tanulás éveire. Iskolájuknak beíratási körzete nincs, így bármely magyar állampolgár gyermeke felvehető, aki vállalja a későbbi keresztséget.

 

 

A hálaadó szentmisét követően kezdődött az iskola ünnepi műsora a templomban. Kórusénekek után méltató köszöntőt mondott két első osztályos tanuló, majd egy kalotaszegi népdal és vers következett két negyedikestől, versek és hegedűjáték zárta a műsort.

 

 

A tanulók előadása után az iskola alapítója, volt igazgatója Csernavay Jenő mondott köszöntőt. Felelevenítette a Reménység-iskola alapításának kezdeti lépéseit. Géczy Árpád, a 320 fős iskola jelenlegi igazgatója ünnepi beszédében a reményre helyezte a hangsúlyt, amely végigkísérte az iskola huszonöt évét.

 

A jubileum alkalmával a templomban emlékplaketteket adtak át Hegedűs László kanonoknak, iskolaalapító plébánosnak, Csernavay Jenő alapító-igazgatónak, Gyetván Gábornak, a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia kanonok-plébánosának, és egy támogatónak, a 91 éves Ács Gusztávnak és feleségének Edit néninek, akik minden évben jelentős összeggel támogatják az iskolát.

 

(Fotó: magyarkurir.hu)

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.