2024. április 20., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március
február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Segít a kormány a repülőtéri zajterhelés csökkentésében

Főoldal>Közérdekű>Segít a kormány a repülőtéri zajterhelés csökkentésében
 
Írta: Szerk.
2019. március 22. 14:08
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megszületett a megállapodás Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter között a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel összefüggő éjszakai zajcsökkentés vonatkozásában – jelentette be közösségi oldalán a szomszédos XVIII. kerület polgármestere. Ughy Attiláék már tavaly augusztusban léptek, hogy a megváltozott repülési irány miatti zajterhelést mielőbb csökkentsék. Kispest is érintett a dologban, de a baloldali városvezetés csak hónapokkal később, idén februárban kezdte el felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel.

A tavaly augusztus 16-án, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren bevezetett új indulási eljárás óriási terhet ró a környező kerületek lakóira. A megnövekedett zajterhelés sok helyen már most is szinte elviselhetetlen, és a nyári üdülési szezon, a megnövekedett forgalom még el sem kezdődött.  Kispest is érintett lett a zajterhelésben, hiszen a kerület egyes részein is zavaró a felszálló repülőgépek zaja. Ezt Gajda Péter (MSZP) polgármester is tudja, hiszen elmondása szerint többen is panaszkodtak neki, sőt, Burány Sándor (MSZP-Párbeszéd) országgyűlési képviselőhöz is dőlnek állítólag a panaszok ezzel kapcsolatban. A kerület baloldali városvezetése mégis fél évvel a probléma kialakulása után, csak most februárban lépett, és állított össze egy egy oldalas intézkedési tervet, amelynek nyolc pontjából több arról szól, hogy felveszik a kapcsolatot az illetékesekkel.

Eközben a környező kerületek vezetői léptek: a szomszédos XVIII. kerület például már tavaly augusztus végén rendkívüli képviselő-testületi ülésén egyhangú határozatban megszavazta, hogy tiltakoznak a HungaroControl Zrt. eljárása ellen, amelynek következtében növekedett meg a zajterhelés. Továbbá megkezdődtek az egyeztetések és az akcióterv szerinti lépések, illetve a zajmérések az adott területeken, és a kiértékelésüket követően, a főpolgármester úrral közösen javaslatot tesznek a kormány illetékes szaktárcája felé. Úgy tudjuk egyébként, hogy a Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére összehívott vezetői megbeszélésen Kispest baloldali városvezetése nem vett részt.

Ennek ellenére a folyamatos tárgyalásoknak meglett az eredménye: Ughy Attila, XVIII. kerület polgármestere közösségi oldalán osztotta meg a jó hírt: megszületett a megállapodás Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter között. Az együttműködés kimondja; közösen terveznek intézkedéseket tenni és támogatják a Budapestet érintő zajterhelésre vonatkozó szabályok szigorítását, a szabálysértőkkel szembeni szankciók felülvizsgálatát, illetve, hogy a Budapest feletti repülések a mélyalvási időszakban megszüntethetőek legyenek. Ezen kívül kiemelt szerepet kap egy független és folyamatos zajterhelés mérés az érintett területeken.

 

Fotó/Illusztráció: pixabay.com

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.