2020. július 06., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Sírkerti séták

Főoldal>Közélet>Sírkerti séták
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. október 21. 08:00
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Október végéhez közeledve egyre gyakrabban jutnak eszünkbe elhunyt szeretteink. Halottak napjára készülve kimegyünk temetőinkbe, rendbe tesszük a sírokat. November első két napjában megtelnek a sírok őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás jelképes virágaival. Körképünkben a közelgő Halottak napja kapcsán a Kispesti Öreg és Új Temetőket járjuk végig.

1872 februárjában nyílt meg az első temető Kispesten a mai Jézus Szíve Plébánia templom helyén. Mivel ekkor még a lőrincieket is ebbe a temetőbe temették, elég hamar megtelt. 20 év múlva új területet kellett kijelölni, ahova temetkezhettek a kispestiek.

Az 1890-es években kezdték el kialakítani a mai Öreg temetőt, ami a Zalaegerszeg utca 67–69. szám alatt található. Itt egészen 1975-ig temettek, aztán bezárták, és ma már csak urna elhelyezésére van lehetőség benne.

A Kispesti Öreg temető két elég jól elhatárolható részre oszlik. A nem túl nagy területen elhelyezkedő sírkert bejáratától jobbra eső rész új sírokkal van teli, gondozott gyep, nemrégiben ültetett fák fogadják az ide betérőt. A bejárattól bal oldalra eső terület ennek szöges ellentéte. Itt elsősorban a természet az úr, mindent benőtt a zöld, ami azonban nem kelt ápolatlan hatást, időtlenséget sugároz. A régi sírokra néhol ránőtt a növényzet, vannak kövek, amik már kidőltek, egyeseken a felirat már alig kibetűzhető. Jól megférnek egymás mellett ezek a régi kövek és az újabb gondozott nyughelyek is. A sírok között sétálva a köveken nevezetes kispesti személyek neveire bukkanhatunk. A leglátványosabb talán a Bódy-mauzóleum, amely Bódy János mérnök-írónak, a Kispesti Színház alapítójának nyughelye. Kispest település ugyanis már 1894-ben önálló kőszínházzal rendelkezett, az Üllői út és az Árpád utca sarkán álló vendéglő kisebbfajta átalakításának és cégére cseréjének köszönhetően. A névváltozással együtt járó átalakítást Bódy János fővárosi mérnök kezdeményezte, aki korábban maga is vándorszínészkedett.

A sírok között megtalálhatjuk még Bogdán Gyula református lelkész nyughelyét is, aki megalapította a wekerletelepi református egyházat.

Madarassy László síremléke kiemelkedik a többi közül. Kispest egykori jegyzője jogtudós, jogakadémiai tanár, író és utazó volt. Bejárta Amerikát, amiről több regényt is írt, Kispesten pedig 1889-től haláláig, 1893-ig töltötte be a jegyzői tisztséget. Sajnos síremléke nagyon rossz állapotban van, a magas kődísz sok helyen töredezett, rajta az írás alig olvasható.

A temető legmagasabb pontján lévő kőfeszületen magyar és német nyelven olvasható: Isten dicsőségére emelték Kispest buzgó polgárai 1888. Az 1888-as dátum azt jelzi, hogy feltehetően az első kispesti temetőből került ide a feszület.

A Kispesti Új temető az 1920-as években kezdte meg működését, a valamikori község által adományozott 9,1 hektáros telken. A Puskás Ferenc utca 3. száma alatt található temetőt története folyamán több alkalommal bővítették, így érte el ma már 15,9 hektáros területét. Itt hagyományos koporsós és urnás temetkezésre is van mód. A változatos méretű és kinézetű sírkövek között időnként felbukkan egy-egy fakereszt is, melyek jól megférnek egymás mellett. A temető egész területe tiszta, jó állapotú, hatalmas árnyas fák teszik meghitté a benne sétálást, emlékezést.

Kispest temetői szépen gondozottak, ilyen rendezett környezetben meghittebb az emlékezés szeretteinkre, köszönet érte az ott dolgozóknak.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.