2022. augusztus 17., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Százmillió kommunikációra, 20 millió egészségügyi fejlesztésre - így fogadták el a költségvetést

Főoldal>Közélet>Százmillió kommunikációra, 20 millió egészségügyi fejlesztésre - így fogadták el a költségvetést
 
Írta: Szerk.
2015. március 20. 14:46
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Erőből fogadta el a költségvetést a baloldali többség, semmilyen ellenzéki javaslatot nem tartottak támogatandónak. Pedig átláthatóbb költségvetést szeretett volna a jobboldal, valamint kevesebb kommunikációs és reprezentációs kiadást, helyette több támogatást a civil szervezetek számára, több forrást az Egészségügyi Intézet fejlesztésére, valamint járda- és útfelújításra. A térfigyelő rendszer felújítását és az önkormányzati lakásállomány felmérését szorgalmazó javaslatot sem fogadta el a baloldal.

 

Az ülés elején Dódity Gabriella frakcióvezető javaslatára egyperces néma főhajtással tisztelegtek a képviselők a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, majd hamar elérkezett a költségvetés vitája. Ember legyen a talpán, aki képes az olyan megnevezésekből kisilabizálni, hogy mire költi a kispestiek pénzét az önkormányzat, mint például az „Egyéb környezetrendezés”, „Egyéb üzemeltetési, szolgáltatási díjak”, vagy „Egyéb önkormányzati rendezvények, reprezentáció”. A költségvetés számos ilyen sort tartalmaz, a frakcióvezető által felsorolt, mindössze három fent említett tétel összesen 62 millió forintot rejt, nem tudni, mire – többek között ezt is szóvá tette a Fidesz-KDNP frakció és az LMP-s képviselő is a költségvetéshez benyújtott módosító javaslataikban. Jelezték, hogy a tételek részletes megismerése nélkül a képviselők nem tudnak felelős döntést hozni ebben a fajsúlyos kérdésben. Ezt korábban Ékes Gábor (Fidesz- KNDP) képviselő, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke jelezte, a bizottság baloldali többsége azonban leszavazta az átláthatóságot célzó indítványát.

 

A Fidesz-KDNP-vel nem egyeztettek

 

– Azzal, hogy polgármester úr a korábbi ígéretével ellentétben nem kezdeményezetett egyeztetést velünk a költségvetésről, nemcsak a Fidesz- KDNP frakció álláspontját, hanem a ránk szavazó kispestiek véleményét hagyta figyelmen kívül. Furcsa ez többek között azért is, mert polgármester úr mindig azt hangoztatja, hogy pártokon felül, Kispestért dolgozik – mondta Dódity Gabriella. A polgármester válaszában utalt rá, hogy mivel az ellenzék „belerúgott” (vélhetően az önkormányzati lakásállomány katasztrofális állapotának bemutatásával – a szerk.), ezért maradt el a Kispest költségvetéséről szükséges egyeztetés. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt is nehezményezte, hogy a tárgyalásra bocsátott költségvetési tervezetet péntek este kapták meg, módosító javaslatot pedig csak hétfőig tehettek.

 

Aránytalanul sokat áldoznak kommunikációra

 

Dódity Gabriella frakcióvezető felhívta a figyelmet a költségvetés aránytalanságaira is: például járdafelújításra és útépítésre, valamint az egészségügyi intézet fejlesztésére is csak 20 millió forint jut, míg ugyanennyit tervez a városvezetés a Kispest TV működésére. Ráadásul annak a tévének a kiadásairól van szó, amelyet az idei évtől az önkormányzat saját maga kíván működtetni. Ugyanakkor kommunikációra 100 millió forintot költenek, és ebben még nincs benne a hivatal nemrég felállított Sajtó- és kommunikációs Irodája tucatnyi munkatársának bérezése és annak járulékai sem. A Fidesz-KDNP frakció emellett kevésnek tartja az oktatási és nevelési intézmények felújítására szánt keretet is, miközben ennek többszörösére lenne szükség a felújítások elvégzéséhez.

 

Semmilyen javaslatot nem fogadott el a baloldal

 

Valamennyi ellenzéki módosító javaslatot leszavazott a baloldali városvezetés. A Fidesz-KDNP szerint több forrást kellett volna biztosítani többek között a civil szervezetek támogatására, az egészségügyi intézet fejlesztésére, a wekerlei kiskönyvtár költözésére, a térfigyelő rendszer fejlesztésére és önkormányzati lakások felújítására. A wekerlei vízórák kialakításához ötmilliós kamatmentes visszatérítendő támogatási keretet hoznának létre, és az Almavirág tér régóta ígért, és korábban már betervezett felújítását is meg kellene valósítani. Érdekesség, hogy a wekerlei ügyekért felelős tanácsnok, Somogyi Lászlóné (MSZPDK- Együtt-PM) minden wekerlei javaslatot leszavazott. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke a vitában elmondta, a wekerlei vízórák létesítésének támogatását, az Almavirág tér felújítását és civil szervezetek támogatásának megemelését a bizottság is javasolta. Lapunknak Dódity Gabriella elmondta, a Tulajdonosi Bizottság ülésén Somlói Judit, a WTE elnökének kérdésére Patek Gábor, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodavezetője elmondta, az Almavirág tér nincs nevesítve egyelőre, hanem a költségvetés térrekonstrukciós sorában szerepel. A mostani szavazás során a bizottság határozatait sem vette figyelembe a baloldali többség.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.