2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Székelyország tündérkertje Kispesten

Főoldal>Közülünk>Székelyország tündérkertje Kispesten
 
Írta: Szerk.
2015. május 13. 13:04
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Bacsó András közel 25 éve kispesti lakos. Méltán híres vendéglőjében már számos kerületi lakos ismerhette meg közelebbről a székely konyha különlegességeit. Május végétől viszont még többet tudhatnak meg a székely kultúra gyökereit a környékbeliek, ugyanis hamarosan megnyitja kapuit Székelyország tündérkertje.

Egy rendkívül különleges hely készül a KÖKI terminál közelében, a Szabó Ervin utcában. Bacsó András, kerületi vállalkozó székely gyökerei ápolására és ennek bemutatására hozza létre Székelyország tündérkertjét. Tervei szerint minden korosztály számára szeretné bemutatni a székelység múltját, jelenét és jövőjét.  A sokmilliós beruházáshoz a Fidesz-KDNP frakció egy indítványt nyújt be a Képviselő-testületnek, melyben azt kérik, hogy az előre nem látható költségek esetére, további félmilliós támogatásban részesüljön az egyedülálló ötlet.  

 

-          5 éve vetődött föl bennem az ötlet, hogy kéne egy ilyen hely a kerületbe. Azóta gondolkodtam azon, hogy az éttermem mellett lévő, régen arborétumnak mondott területtel valamit kezdeni kéne. Sokan nem tudják pontosan ki is volt Benedek Elek vagy Tamási Áron vagy Márton Áron. Ebben a kertben tárgyak, emlékek és leírások várják az érdeklődőket. Tervezek még egy igazi székelyházat, ahol szőni, korongozni és barkácsolni tanulhatnának a fiatalok, valamint egy mászófalat Erőss Zsolt hegymászó emlékére – mesélte Bacsó András.

 

 

A programban a kerületi iskolák számára is szeretne Bacsó András lehetőséget biztosítani, hogy a történelem óra keretein belül saját maguk tapasztalhassák meg a székely kultúra gyökereit. Mindemellett a családosokra is gondolt, ugyanis hétvégeken székely napokat tervez, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a kedvükre való szórakozást.

 

-          Ezeken az alkalmakon szeretném megismertetni a családokkal a népem jellegzetességeit a mindennapokban, népviseltben illetve a gasztronómiában. Számomra fontos, hogy ez a kert tényleg egy tündérkert maradjon. A belépő abszolút családbarát lesz, illetve további akciókat is tervezek – mesélte.

 

A május 29-re tervezett megnyitó alkalmából már meg is keresték Bacsó Andrást a Magyarok Világnapjának szerevezői, hogy a „tündérkertben” legyen a 10 napos program megnyitója. Színes programok várják az érdeklődőket, melyhez már több kerületi csoport is jelezte, hogy szívesen fellépne az eseménye. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.