2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.359b049a0b32.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.25c821897c2c.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.6b73e1bacc15.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.3edd5ffbc581.jpg]

Szinte hazajárnak a gyermekek a kispesti könyvtárba

Főoldal>Közülünk>Szinte hazajárnak a gyermekek a kispesti könyvtárba
 
Írta: Szerk.
2021. szeptember 15. 10:03
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kevés kellemesebb elfoglaltság van annál, mint elmerülni egy remek könyv adta örömökben, ennek ellenére egyre nagyobb azoknak a tábora, akik szinte sosem olvasnak. Ami biztos: a könyvekkel való ismerkedést érdemes már egészen kis korban elkezdeni, ezzel pedig az FSZEK Üllői úti Könyvtár könyvtárvezetője, Popovics Beatrix és munkatársai is tisztában vannak. Vele beszélgetve megtudtuk, a többi kerület könyvtárával összehasonlítva Kispesten kiemelkedően magas a könyvtárlátogató gyermekek aránya.

- Néhány napja "belefutottam" egy közvélemény-kutatásba, ami arról szólt, hogy sajnálatos módon egyre nagyobb azok száma, akik szinte sosem vesznek könyvet a kezükbe, éppen ezért kérdem: hogyan alakult az utóbbi években a könyvtárlátogatók száma önöknél?

 

- Minden évben egy minimális csökkenés vehető észre a beiratkozások számában. Ebben az évben 2000-2100 kölcsönző olvasónk van – 2019-ben ez a szám 2300 volt –, de ez reményeink szerint év végéig emelkedik majd. Ugyanakkor most, az újranyitáskor nagyon sok új tagunk lett, és szerencsére a régi olvasóink is visszatértek hozzánk.

 

A könyvtár elhelyezkedés szempontjából nagyon jó helyen van, a kerület szívében. Közel a piac, a villamosmegálló, a könyvtár előtt ingyenes parkoló és biciklitároló is van. Próbálunk tenni az ellen, hogy a kerület lakosairól ne lehessen elmondani, hogy soha nem vesznek könyvet a kezükbe.

 

De ez egy hosszú folyamat, amit kisgyermekkorban kell elkezdeni. Szerencsére nálunk dolgozik az ország egyik legjobb gyermekkönyvtárosa, Varga Lilla, aki nagyon jó kapcsolatot ápol a kerületi óvodákkal, iskolákkal.

 

Ha már kisgyermekkorban sikerül megszerettetni velük a könyveket, az olvasást, akkor nyert ügyünk van. A felnőtteket pedig próbáljuk érdekes, népszerű könyvekkel becsábítani. Minden újonnan kapott könyvről töltünk fel képet a könyvtár Facebook-oldalára, illetve a könyvtár ablakába is kirakjuk őket, így az erre sétálók is láthatják, hogy a könyvtár nem a régi könyvek gyűjtőhelye.

 

- Általában mennyi idő elteltével szerzik be a könyveket a megjelenésüket követően?  

 

- A megjelenés után körülbelül 2-3 héttel már nálunk is megtalálhatóak az új könyvek. Próbáljuk megrendelni az összes jelentősebb új könyvet, de nem mindig sikerül mindent beszerezni, hiszen minket is köt egy pénzügyi keret. De a népszerű írók – például Náray Tamás, Borsa Brown, Lucinda Riley vagy éppen Fábián Janka – új megjelenéseit nagy valószínűséggel megtalálják nálunk.

 

- Érdekelne, hogy mely korcsoportok tagjai látogatják leginkább a könyvtárat, illetve az is, hogy a kispesti látogatottsági adatok mennyire tekinthetők jónak a többi kerület könyvtáraiéhoz képest.

 

- A beiratkozott olvasóink 25 százaléka aktív dolgozó, körülbelül 30 százalékuk nyugdíjas, a gyerekek aránya pedig 40 százalék körüli. Nagyon nehéz összehasonlítani, hogy más kerület könyvtáraihoz képest mennyire jók az adataink, hiszen más a lakosság összetétele, iskolázottsága.

 

A mellettünk lévő 18. kerületben például három Szabó Ervin Könyvtár is van, Kispesten mi vagyunk az egyedüli FSZEK tagkönyvtár, a kerületi fenntartású Wekerlei Könyvtár mellett.

 

Minden könyvtár maga dönti el, hogy milyen könyveket rendel, így a könyvtárak könyvállományában is lehet eltérés. Érdekesség: egyszer készítettem egy összehasonlítást; kiválasztottam két másik hasonló nagyságú könyvtárat Budapesten, és megnéztem, hogy az adott könyvtár összes beiratkozójának hány százaléka gyerek. Mi nyertünk, nálunk volt a legmagasabb ez a szám, ez köszönhető Lillának és a kerületi pedagógusoknak.

 

 

- Melyek most a legnépszerűbb műfajok, illetve művek a beiratkozottak körében?

 

- Olvasóink nagyon szeretik a könnyed irodalmat; a skandináv krimi már évek óta kedvenc. A Nincs Időm Olvasni Kihívás Facebook-oldal pedig havonta ad egy-egy témát az olvasni szeretőknek, ezeket a könyveket mi is mindig külön helyre kigyűjtjük, ezeket is nagyon szeretik. A kortárs magyar írók is a kedvencek között szerepelnek, így például Dragomán György, Háy János, Kepes András vagy éppen Náray Tamás.

 

- Milyen programokkal, kezdeményezésekkel igyekeznek vonzóvá tenni a könyvtárba járást, egyszersmind az olvasást a kispestiek körében?

 

- Pont most néztem meg a 2019-es programjainkat: 198 darab volt – ebben benne vannak az óvodai, iskolai foglalkozások, a kézműves foglalkozások, könyvklubok stb. Ezekből 53-at felnőtt olvasóinknak, 145-öt pedig a gyereknek rendeztünk. Ezeken az alkalmakon 4400 fő vett részt, ebből 2600 gyerek volt.

 

- Végezetül érdemes lenne összegeznünk a beiratkozással és a könyvtárral  kapcsolatos fontosabb tudnivalókat azok számára, akiknek a cikket olvasva megjött a kedve az olvasáshoz.

 

- Könyvtárunkban 536 négyzetméteren 36 ezer könyvből válogathatnak olvasóink. A beiratkozás 16 év alatt és 70 éves kor felett ingyenes; a gyerekek beiratkozásánál a törvények képviselőnek is jelen kell lennie.

 

Aktív dolgozóknak egy naptári évre a beiratkozási díja 4600 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak, kismamáknak – esetleg kispapáknak – kedvezményes a díj, 2300 forint méghozzá. A beiratkozásnál szükség lesz majd személyigazolványra, lakcímkártyára, és a kedvezményre jogosultságot igazolni kell.

 

Fontos tudni, hogy egyszerre maximum nyolc könyvet lehet kikölcsönözni, négy hétre. Ha ezeket két hét alatt kiolvassa valaki, akkor visszahozhatja őket, és megint vihet maximum nyolc könyvet. De jöjjenek el, nézzenek szét nálunk és döntsék el, érdemes-e beiratkozni hozzánk. Mindenkit szeretettel várunk!

Fotók: fszek.hu; facebook.com/fszekulloi

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.