2024. február 23., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
május
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tízezer milliárd forintos akciótervet jelentett be Orbán Viktor

Főoldal>Közérdekű>Tízezer milliárd forintos akciótervet jelentett be Orbán Viktor
 
Írta: Szerk.
2020. április 08. 08:30
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A vállalkozásokat megsegítő, akár 0,1 százalékos kamatozású hitelkonstrukciókat, 75 ezer, nyelvvizsgával nem rendelkező felsőoktatási hallgató diplomaszerzését, 500 ezer forintos felnőttképzési diákhitel bevezetését, számos családvédelmi intézkedést és a 13. havi nyugdíj visszaépítését is tartalmazza az az akcióterv, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a koronavírus járvány okozta válsághelyzetben a családok és a vállalatok megsegítésére.

Öt pilléren nyugszik a kormány gazdaságvédelmi akciótervének második üteme, amelyet a koronavírus járvány okozta gazdasági válsághelyzet kezelésére, az okozott károk enyhítésére és a járványveszély elmúltával a gazdaság újraindítására hirdetett a kormány. Ennek célja a munkahelyek megvédése és a munkaalapú gazdaság megőrzése, mert „ha munka van, minden van” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. Az akcióterv a teljes hazai össztermék (GDP) 18-22 százalékát, azaz 9200 milliárd forintot tesz ki, ehhez el kellett térni a 2020-as költségvetéstől. A kormány álláspontja szerint kiemelten fontos, hogy a válságkezelés ne növelje Magyarország külső kitettségét, azaz ezek az intézkedések nem jelentenek nemzetközi eladósodást, azok belső, magyar forrásból valósulnak meg.

 

A munkahelyek megvédésének első pillére a bérátvállalás, amely keretében az állam 70 százalékban átvállalja három hónapos időtartamra a kieső bért a rövidített munkavégzésre vonatkozóan, valamint a mérnöki és kutatás-fejlesztési területen – mivel itt a rövidített munkaidő nem kivitelezhető – 40 százalékos bérkiegészítést nyújt a kormány. Ehhez hozzájön a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése július 1-jétől, a 20, valamint 30 napra felgyorsított áfa-visszaigénylés.

 

A 450 milliárd forintból megvalósuló munkahelyteremtés a második pillér, amelyben helyet kapnak olyan online képzések, illetve átképzések, mint az informatika, ahol a kormány 95 százalékát átvállalja a tandíjnak, a fennmaradó részre pedig nullaszázalékos, 500 ezer forintos felnőttképzési diákhitelt nyújt. Szintén ezt a területet segíti, hogy 75 ezer olyan már abszolvált felsőoktatási hallgató veheti át a diplomáját, akinek még nincs meg az ehhez szükséges nyelvvizsgája, így ők is részt tudnak venni a gazdaság újraindításában.

 

A harmadik pillért a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok számára kínált kedvező állami hitelek jelentik, amelyek a következő három évben a turizmus, a kreatívipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar és a logisztika területe számára állnak rendelkezésre. A turizmus – amely az utóbbi években a magyar gazdaság egyik húzóágazatává vált – további megsegítése érdekében az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, június 30-ig pedig 4 százalékra csökken a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adója.

 

A vállalkozások megsegítésére induló új, 2000 milliárd forint összértékű kedvező, akár 0,1 százalékos hitelkonstrukciók, valamint tőkeprogramok is indulnak a hazai tulajdonú, a nemzet motorját jelentő vállalkozások számára. Ehhez a kormány több mint 500 milliárd forint állami garanciát is biztosít.

 

A gazdasági tényezők mellett a családok védelme is hangsúlyt kap, hiszen az ötödik pillérben olyan intézkedések kaptak helyet, mint a 13. havi nyugdíj 2021 februárjától induló fokozatos visszaépítése, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) határidejének meghosszabbítása, és a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülő magasabb összegű családi pótlék jogosultsága a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig nem szűnik meg. A hagyományos családi pótlék pedig a veszélyhelyzet megszűnése hónapjáig jár a szülőknek.

 

Már az első ütem is komoly segítséget jelent

Orbán Viktor márciusban bejelentett első gazdaságvédelmi akcióterve értelmében a kormány felfüggeszti az addig megkötött hitelek fizetési kötelezettségét az év hátralevő részére, azaz december 31-ig sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek nem kell fizetnie a tőke- és kamattartozását. A rövidlejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják, a március 19-től felvett fogyasztási hitelek THM-jét pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában maximálják.

 

Emellett jelentősen csökkent a munkavállalók járuléka a legveszélyeztetettebb gazdasági szektorokban, amilyen a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, és a személyszállítás. Ezeken a területeken nem lehet a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani. A kisvállalkozásokat megsegítendő, több mint 81 ezer katás vállalkozó mentességet kap a tételes adó megfizetésének kötelezettsége alól.

 

Jelentős források az egészségügyben is

A kormány egy teljes egészében a költségvetésből átcsoportosított forrásokból álló, 663 milliárd forintos, a járvány elleni védekezést szolgáló alapot is létrehozott, amely felülről nyitott,tehát korlátlanul biztosítja a fedezetet minden szükséges intézkedéshez. I de érkeznek a multinacionális vállalatok és a bankszektor hozzájárulása, és az önkormányzati költségvetések néhány s zázalékát kitevő gépjárműadó bevételek is. Emelletthősies munkájuk elismeréséül valamennyi egészségügyi dolgozó bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést kap, várhatóan a nyár elején.

 

 

Hatalmas támogatás a kormány mögött

A magyarok 78 százaléka elégedett a kormány koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseivel. A Nézőpont Intézet reprezentatív elemzéséből az is kiderül, az ellenzéki szimpatizánsok többsége is elégedett a kormánnyal ezen a területen.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.