2022. május 27., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tovább csökkennek az adók jövőre

Főoldal>Közérdekű>Tovább csökkennek az adók jövőre
 
Írta: Szerk.
2018. június 22. 10:54
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Minden idők legtöbb egyszerűsítését, számos jelentős adócsökkentést, bizonyos adónemek megszűnését, valamint a családok és nyugdíjasok támogatását is tartalmazza a jövő évre tervezett adótörvény-javaslat.

Jövőre is folytatódik a kormány adócsökkentési politikája: 2019-ben is marad Európában az egyik legalacsonyabbnak számító 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint a vállalkozásokat érintő 9 százalékos társasági adó. Az úgynevezett szociális hozzájárulási adó pedig – az idén emelkedő kereseteknek köszönhetően – 17,5 százalékra mérséklődik, ez évi 100 milliárd forint megtakarítást jelent a vállalkozásoknak.

A legalacsonyabb, 5 százalékos áfakörbe kerülnek a – a baromfihús, sertéshús, a hal, a friss tej, és tojás után – a tartós tejek (UHT és ESL) is.

 

Bővülő családi kedvezmények és támogatások

 

Tovább bővül a kétgyermekes családok adókedvezménye, amely gyermekenként 5-5 ezer forinttal, havi 40 ezerre emelkedik. Ezzel párhuzamosan folytatódik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) is, amelyre 242 milliárd forintot fordítanak. Ezen felül megmarad a gyes és a gyed-extra is, a gyermekvállalás támogatása mellett a bölcsődei férőhelyek számának növelésével a kormány a gyermeknevelést is tovább támogatja.

 

Nyugdíjasok

 

Kedvezményes adókulccsal térhetnek vissza a munka világába azok az idősek, akik az öregségi nyugdíjuk mellett dolgozni szeretnének. Jelenleg nyugdíj mellett közel 70 ezren dolgoznak, számuk a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen megnőhet.

 

Egyszerűsödő adórendszer és megszűnő adónemek

 

Megszűnik jövőre a baleseti adó, valamint az egészségügyi hozzájárulás. Előbbi a biztosítási adóba, utóbbi pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad be. A csökkenő szociális hozzájárulási adóval négy év múlva – amikorra akár 11,5 százalék lehet a mértéke – sokkal jobban járnak az EHO-s jövedelmet szerzők. Kedvezményt kapnak azok a vállalkozók is, akik nem minimálbérre jelentik be magukat: aki például annak dupláját keresi – a kedvezőbbé váló felső-határszámítás miatt –, az osztalék után nem kell majd szociális hozzájárulási adót fizetnie.

 

További adócsökkentések

 

Jövőre csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, az online fizetések ösztönzése érdekében pedig 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

 

Fokozott figyelem az egészségügyi kockázatra

 

Az egészség megőrzését és védelmét újabb adópolitikai eszközökkel védik 2019-től, mert az egészségügyi kockázatot jelentő ételek és italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

 

Fotó: Pixabay.com

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.