2021. január 27., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

További 20 millió kommunikációra

Főoldal>Közélet>További 20 millió kommunikációra
 
Írta: Szerk.
2015. május 26. 13:01
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Módosította a költségvetést a baloldali többség májusban, 20-ról 40 millió forintra emelték a Kispest TV működésére adott önkormányzati támogatást. Az eddig is százmillió forintos kommunikációs költés így 120 millióra nő, miközben elismert civil szervezetek nem kapnak támogatást, másoknak pedig már azt is meg akarják szabni, hogy nevezhetik magukat. Eközben tavaly 800 millió forint közpénz ragadt be, amelyet például fejlesztésekre lehetett volna fordítani.

Az elmúlt években éves szinten kb. 20 milliót költött az önkormányzat a Kispest TV-re. A baloldali vezetés idén új céget bízott meg a csatorna üzemeltetésével, és rögtön duplájára, 40 millióra emelték a tévére költött kispesti adó-forintokat. Gajda Péter (MSZP) polgármester eddig sem sajnálta a pénzt a kommunikációra, a különböző tételekből több mint százmillió adódott össze, ez most tovább nőtt. Ebbe még nem számoltuk bele az önkormányzat legalább fél tucat sajtóval, rendezvényszervezéssel és arculatkészítéssel foglalkozó köztisztviselőjének, és a különböző megbízási szerződésekkel a kommunikáció területén dolgozó munkatársának illetményét. Márciusban a Fideszes képviselők a kommunikációs büdzséből szerettek volna a leromlott állapotú óvodák, egészségügyi intézmények fejlesztésére, civil szervezetek támogatására átcsoportosítani, de ezt a városvezetés leszavazta.

 

Szanálás dupla annyiból

 

Szanálásra, épületek bontására viszont nem sajnálja a pénzt az önkormányzat, az erre szánt 10 millió forintot most megduplázta városvezetés. A vitában Dódity Gabriella (Fidesz-KNDP) frakcióvezető azt kérdezte, mi indokolja az összeg duplázását. Gajda Péter kitérő választ adott, a területek megszépítéséről beszélt, mire Dódity feltette ismét a kérdést, de választ nem kapott arra, miért kerül dupla annyiba az ugyan-akkora terület szanálása, mint a múlt hónapban tervezték. Elmaradt fejlesztések: 800 millió ragadt be.

 

Az önkormányzat gazdálkodásának tavalyi zárszámadásáról is vita alakult ki. A kasszában 790 millió forint maradt, ezt a baloldali kép-viselők a takarékos gazdálkodással magyarázták. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke azonban rámutatott, a pénzmaradvány azt jelzi, hogy az önkormányzat több feladatát nem látta el; ebből a pénzből például utak, járdák, óvodák, rendelők, vagy éppen önkormányzati lakások rendbetételét kellett volna megvalósítani, eközben a Gajda-féle városvezetés arra hivatkozott, ezekre nincs pénz.

 

A civileknek alig jut

 

Nem jut támogatás két patinás kerületi civil szervezetnek sem. A Szövetség a Kispesti Polgárokért Alapítvány kedvezményes közösségi vásárokat szervez a kerületben élőknek, míg a Wekerlei Polgári Egyesület pedig többek között az Ország-zászló Emlékmű létrehozásának kezdeményezője, támogatója és motorja volt, a baloldali többség szerint azonban ezek nem támogatandók. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) lapunknak úgy fogalmazott, nem érti, hogy ezeket a közösség érdekében színvonalas és hasznos munkát végző szervezeteket miért nem támogatják. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) a vitában azt kérdezte, talán nem a névvel van a baj? A képviselő az általuk alapítandó egyesület körüli vitára utalt ezzel.

 

Névvita - támogatnák, de elmeszelték

 

Együtt Kispestért Egyesület névvel szeretné megkezdeni egy egyesület a működését a kerületben, a szervezet céljai között többek között a kispesti nehéz helyzetűek, fogyatékkal élők segítése, közösségépítés és közösségi vásárok szervezése, egészséges életmódra nevelés, kulturális és természeti értékeink ápolása, valamint kerületi lakókörnyezetünk szépítése, fejlesztése, illetve az állatvédelem is szerepel. A képviselő-testületnek a Kispest név használatához kellett volna hozzájárulnia, azonban a kétharmados többséggel bíró MSZP-DK-Együtt-PM frakciónak az „Együtt” szóval akadt problémája, ezért nem adtak engedélyt a Kispest név használatához. Holott a Kispest név használatáról szóló rendeletben csak egy kitétel szerepel, miszerint a kérelmet el kell utasítani, ha „Kispest nevét a közösséget sértő módon használnák fel”. Az Együtt párt által delegált, eddig a testületi üléseken amúgy inaktív és néma Rátkay Andrea alpolgármester előre megírt hozzászólásában jelezte, egyébként egyetért az egyesület által megfogalmazott célokkal, de mondanivalójából kiderült, hogy szerinte az „együtt” szót pártján kívül más nem használhatja. Gajda Péter a vitában álcivileket és kamu pártfinanszírozásokat emlegetett, utalva arra, hogy a nemes célokat zászlajára tűző egyesület is ezek közé tartozik. Dódity Gabriella, az egyesület egyik alapítója sajnálatát fejezte ki, hogy a baloldali képviselők észre sem veszik a segítő szándékot, csak rosszindulatot feltételeznek.

 

 

Fidesz-KNDP: Talán a „polgári” elnevezés miatt nem kaphatnak támogatást a civil szervezetek?

 

Újabb nem Wekerlének

 

Wekerletelep képviselője, Ékes Gábor indítványában azt javasolta, hogy a vízórák felszerelése miatti átalakítások kapcsán az önkormányzat ne szedjen közterület-használati díjat a lakosoktól az építkezés során, előterjesztését azonban Gajdáék levették napirendről. Életveszélyes óvodai konyhák Dódity Gabriella rákérdezett kispesti óvodai konyhákon a hatóságok által feltárt súlyos hiányosságokra, amelyeknek élelmiszerbiztonsági veszélyei vannak. Gajda Péter csak annyit válaszolt, meg kell oldani. Az óvodákban kialakult helyzetről szóló részletes cikkünket a 4. oldalon olvashatják.

1 Hozzászólás
1.Gabi2015. május 26., kedd 13:41:52
Köszönjük a tájékoztatást.

Nekünk, szülőknek, még mindig csak egy kérdésünk, érdeklődésünk van, miszerint az óvodai fejlesztésekre mikor kerül sor? Az önkormányzati óvodákban a gyerekek biztonságát ki biztosítja a nap folyamán, abban az időben, míg ott töltik a gyerekek?

Az udvarokra gondolok, elsősorban most a Zöld sziget óvodáéra, ahol megérett az udvar a rendezésre, az odafigyelésre.

Gyerekeink jelenleg nem tudnak már vagy egy hónapja játszani, mert minden le van zárva, zsákokkal beborítva és a homokozók leszögelve..... lesz-e valaha változás???

Többen is jeleztük már, hogy aggódunk a gyerekek testi épségéért.
Az óvódai dolgozók előtt pedig le a kalappal, mindent megtesznek, hogy valahogy pótolják az űrt, hogy a gyerekek játszhassanak az udvaron valamit, ha már a beköszöntött hőségben nem tudnak se homokozni, se már kültéri eszközön játszani...... így marad a szaladgálás a betonon, és a folyton sebes-véres térdek, karok......

Sajnos homokozók hiján bizony a fák tövében lévő földet ássák, ami nem túl higiénikus....

Kérjük mindazokat, AKIK TUDNAK, segítsenek ezen a helyzeten, hogy a kicsik, az óvodások megfelelő életkörülmények között töltsék azt az időt, amíg a szülő dolgozik és "biztonságban" tudhatja napközben a gyermekeit.

Köszönjük! Köszönöm!
Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.