2019. október 18., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ünnepi megemlékezés a Kossuth téren

Főoldal>Kultúra>Ünnepi megemlékezés a Kossuth téren
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. június 15. 12:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
100 évvel ezelőtt avatták fel Kispesten Kossuth Lajos szobrát. A kerek évforduló alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak kedd délután a kerületi Kossuth téren.

Ünnepi megemlékezést tartottak a Kossuth téren június 14-én abból az alkalomból, hogy Kossuth Lajos szobrát éppen 100 éve, 1911 júliusában avatták fel kerületünkben. A bronzszobor alkotója Hybl József helybéli fiatal művész volt, a talapzat készítője, Reckl Lajos kőfaragómester szintúgy. Kispesten mindig is különleges tisztelet övezte Kossuth Lajos alakját, hisz a szabadságharc leverése után sok ’48-as veterán telepedett itt le. Az ünnepi megemlékezésen sok más mellett ezek is szóba kerültek.

 

A megemlékezésen felszólalt többek között Varjú Vilma nyugdíjas tanárnő, akinek nagyapja, Varjú Kálmán, az 1903-ban alakult szoborépítő bizottság elnöke volt. A tanárnő a családi emlékeket felelevenítve mesélte el, hogyan zajlott az adománygyűjtés és a szoboravatás. Az ötlet, hogy szobrot állítanak Kossuthnak, 1901-ben fogalmazódott meg, és ettől kezdve 10 év alatt gyűlt össze rá a szükséges pénz, adakozásból, tombolajátékból, s nem utolsósorban a község közpénztárából. A szobor leleplezése akkoriban országos visszhangot kapott. A zászlós díszmenetet az Opera zenekara kísérte, képviseltette magát a magyar országgyűlés.

 

A tanárnő beszéde után vers és ének következett, majd a Bolyai János Általános Iskola 2. osztályosainak táncbemutatóját láthatták a kispesti ünneplők. Végezetül Gavlik István, a Kossuth Szövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva, hogy elsősorban a gyerekeket köszönti, akik ezeken az alkalmakon tanulják meg az emlékezés mikéntjét, mely a hazaszeretet szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

 

Varjú Vilma beszédében felidézte Dr. Pruzsinszky Pál református teológiai tanár 1911 júliusában, az avatási ceremónián megfogalmazott gondolatát: nem csak az a kis talapzat, melyen a szobor áll, ad biztos talajt Kossuth Lajosnak, hanem egy egész ország, aki hálával gondol rá és tetteire, melyeket hazájáért tett. Pruzsinszky gondolata, mint azt a keddi megemlékezés is mutatta, máig érvényes erejű.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.