2020. november 01., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Vizsgálják a baloldal gyanús ügyleteit

Főoldal>Közélet>Vizsgálják a baloldal gyanús ügyleteit
 
Írta: Szerk.
2020. március 11. 16:16
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A baloldalhoz köthető vállalkozó, Somogyi Lászlóné (MSZP) önkormányzati képviselő volt férjének érdekeltségébe tartozó cégeket, az általuk elnyert konkrét munkákat, de a kaotikus önkormányzati lakásállományt, lakásgazdálkodást, ezen belül a Kránitz „Miszter 40 Százalék” Krisztián vezette vagyonkezelő megbízásából 7,5 millió forintért hanyagul felújított Batthyány utcai önkormányzati lakást is vizsgálja majd a Lackner-féle korrupciógyanús ügyet vizsgáló önkormányzati bizottság. A bizottság elnöke, az LMP-s Ferenczi István egyébként havi 70 ezer forintért vizsgálja majd a kispesti baloldalt terhelő korrupciógyanút, miután nem mondott le tiszteletdíjáról.

Megtartotta második ülését a kispesti baloldalt és holdudvarát korrupciógyanúba keverő, Lackner Csaba (ex-MSZP) nevével fémjelzett botrányt vizsgáló Antikorrupciós Tényfeltáró- és Vizsgálóbizottság (AKTV), ahol a meghallgatni kívánt érintettek kiválasztása mellett a korrupciógyanú lehetőségét felvető konkrét megvizsgálandó ügyek kiválasztásáról is döntöttek. Ezek közé tartoznak 2010. január 1-jéig visszamenőleg az ingatlan- és építőipari ügyek és elidegenítések is. A korrupciógyanús ügyben nagy médiafigyelemre szert tevő Ferenczi István (LMP) bizottsági elnöknek annyira fontos a baloldali botrány kivizsgálása, hogy havi 70 ezer forintért végzi ezt a munkát.

 

Jobboldali javaslatra konkrét, gyanús ügyeket is vizsgálnak

Az AKTV Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) javaslatára az ingatlan- és telekeladások kapcsán a kapcsolódó értékbecsléseket is vizsgálni fogja, valamint a régóta kaotikus lakásállomány ügyét, a lakásgazdálkodást is, amelyről korábban a baloldali városvezetés egymásnak is ellentmondó információkat hozott nyilvánosságra. A vizsgálat kiterjed majd a Batthyány utcában található 29 négyzetméteres önkormányzati lakás 7,5 millió, tehát négyzetméterenként több mint negyedmillió forintos felújítására is. Ezt a lakást – amelyben egy beteg gyermekét egyedül nevelő édesanya él – a „Miszter 40 Százalékként” hírhedté vált Kránitz Krisztián (MSZP) által igazgatott vagyonkezelő (VAMÜSZ) megbízásából egy olyan vállalkozó újította fel, aki Kránitz spanyolországi eltitkolt luxusnyaralójának szomszédja.

 

A korrupciós botrányban érintett vállalkozó, Somogyi Lászlóné (MSZP) önkormányzati képviselő volt férjének érdekeltségébe tartozó cégek (Compassion Kft. és Anildia Kft.) szerepét is vizsgálják majd a kerületi projektekben, Fekete Márk (Fidesz-KDNP) javaslatára. E két céget az utóbbi években milliárdos nagyságrendű munkákkal bízta meg a baloldali városvezetés. Fókuszba kerülnek a cég által elnyert munkák, kapcsolódó közbeszerzések, és olyan konkrét ügyek is, mint az út- és járdafelújítások is, amelyre a Compassion Kft. százmilliós keretösszegű megbízásokat nyert el. De górcső alá veszik a kispesti Egészségügyi Intézet felújítását is, amelyet szintén a Compassion Kft. nyert el, amelyhez papíron ugyan nincsen köze Somogyi Lászlóné volt férjének, de a korrupciós botrányban nyilvánosságra került hangfelvételek Lackner Csaba úgy fogalmazott, „Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását”.

 

OLVASTA MÁR?

Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel

 

Egyébként a Compassion Kft. és Anildia Kft. (amelynek 2014-ig Somogyi Lászlóné is tagja volt) kapcsán lapunk 2019 júniusa óta vár az önkormányzat törvényileg kötelezően előírt válaszára, hiszen közérdek adatigénylés során azt szerettük volna megtudni, hogy 2014. november 1-je után milyen összegű és tárgyú szerződéseket kötött az önkormányzat e két céggel.

 

A Momentum saját pártemberét, Ferenczi az átlátszó.hu munkatársát akarta szakértőnek

Elfogadta a bizottság többsége a Fidesz-KDNP felvetését, hogy igazságügyi szakértőket kérjenek fel segítségül egyes ügyek megvizsgálására, és leszavazta a momentumos Paróczai Anikót, aki egy oszlopos momentumos aktivistát vont volna be a vizsgálódásba, és a Ferenczi István (LMP) által bevonni kívánt, baloldalhoz köthető átlátszó.hu munkatársát sem támogatták.

 

Vizsgálják majd a Kránitz- és Guzmics-féle telekeladásokat is

Kiemelt témája volt az ülésnek a közelmúltban nyilvánosságra került két gyanús önkormányzati telekeladás is. Az egyik Kránitz Krisztiánhoz köthető, hiszen az ő ügyvédje vett meg 2019-ben egy 9 ezer négyzetméteres, az akkori szabályozások szerint nem beépíthető területet négyzetméterenkénti 2 ezer forintos áron, amely egy önkormányzati rendeletmódosítás után 2020. január 1-jétől beépíthető telekké vált, így az értéke is jelentősen megnőtt. A Hír TV-nek Gajda Péter úgy kommentálta az esetet, hogy szerinte a 2 ezer forintos négyzetméterenkénti ár teljesen reális, de a vevő azóta elállt a vásárlástól.

 

OLVASTA MÁR?

Mindketten Gajda Pétert támogatták, a Momentum és az LMP mégis a Fideszre mutogat

 

A másik ilyen ügy Guzmics Zsomborhoz, az önkormányzat építéshatósági irodájának korábbi vezetőjéhez köthető, akinek anyósa 2016-ban a mai értékénél jóval alacsonyabb áron megvásárolt egy önállóan nem beépíthető önkormányzati telket a Bem utcában, és amelynek beépíthetőségi korlátját – amellyel az alacsony vételárat indokolták – szintén eltörölte az önkormányzat.

 

Érdekesség, az AKTV-nek az az ügyvédnő is a tagja, aki több önkormányzati ingatlaneladás mellett ezt az ügyletet is ellenjegyezte. Az ülésen azzal védekezett, neki a szerződések hátteréhez semmi köze…

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.