2023. június 10., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Volna elég hely a hajléktalanok számára

Főoldal>Közérdekű>Volna elég hely a hajléktalanok számára
 
Írta: Szerk.
2020. december 22. 10:14
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Lenne hely az ellátórendszerben azon hajléktalanok számára is, akik saját döntésük alapján nem kívánják igénybe venni ezt a segítséget. Így a Zrínyi utcai társasházban az utóbbi időben a viselkedésükkel lakossági felháborodást okozó, a közös helyiségeket önkényesen birokba vevő, a tetőn tüzet rakó, maguk után fecskendőket és rendetlenséget hagyó fedélnélküliek számára is lenne. A Kispesten utcai gondozást végző Magyar Vöröskereszt gondozó szolgálatához azonban nem érkezett lakossági megkeresés az ügyben.

Az utóbbi heteken ismét több alkalommal is felmerültek a kispesti közéletben a hajléktalanokkal kapcsolatos témák, más-más szemszögből. Nemrégiben például több kerületi Facebook-csoportban posztoltak hajmeresztő képeket az elkeseredett kispestiek azzal kapcsolatban, hogy több társasházba illetéktelenül behatolnak a hajléktalanok, és rettenetes állapotokat hagynak maguk után. Ugyanakkor a közterületeken is találkozhatunk ezzel a sajnálatos jelenséggel, sokak kedélyét borzolják az állapotok például az Atatürk téren és a parkokban is.

A sajtó arról is beszámolt, hogy a lakóknak folyamatosan harcot kell vívniuk az önkényes házfoglalókkal, akik olykor törnek-zúznak, de olyan is előfordult már, hogy a késsel fenyegetőztek. Az egyik Zrínyi utcai lakó arról számolt be a Metropolnak, hogy a társasházukban az ajtók tavaly februári kicserélése óta rendszeresen bejárnak a hajléktalanok, főképp a felső emeleteket és a tetőt vették birtokukba, aludni is ott szoktak. Emellett ordibálnak, törnek-zúznak és óriási mocskot hagynak maguk után. De tüzet is gyújtanak a panelház tetején, és a dolgukat is ott végzik el.

 

Megfelelő ellátást kapnak a fedélnélküliek

A hajléktalanokat ellátó rendszerben lenne hely azoknak a hajléktalanok számára is, akik önkényesen elfoglaltak társasházi közös helyiségeket, ugyanakkor azt is megtudtuk, a Magyar Vöröskereszthez például elenyésző mértékben fordulnak a lakosok a hajléktalanokkal kapcsolatos bejelentéssel. A szakember tapasztalata szerint, akik nem keresik az ellátórendszerben a segítséget, az az esetek nagy részben a saját döntésükön alapul.

– Igazán meglepődtünk, amikor értesültünk a Zrínyi utcai esetről, hiszen nem érkezett hozzánk lakossági bejelentés ezzel kapcsolatban, de ilyen jellegű megkeresést amúgy is csak elvétve kapunk – mondta lapunknak Csóka Éva, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete Nappali Szociális Központ 2. sz. Ady Endre úti Telephelyének megbízott vezetője. – Egyként más területen, például az adományozások vonatkozásában kifejezetten jó a kapcsolatunk a lakossággal – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy az éjjeli menedékhely esetében nincs szükség kettő negatív PCR-tesztre, mert az az átmeneti szállásnál előírás.

 

Ha hajléktalant látunk, aki segítségre szorul a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát (06-1-338-4186) érdemes feltárcsázni, mert ők a területi lefedettség alapján tudják, hogy melyik utcai gondozó szolgálat területéről érkezett a bejelentés

 

Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak nappali melegedőt, éjjeli menedékhelyet és átmeneti szállót is működtető kispesti Misszió Alapítvány elnöke, aki az alapítványnál életbe léptetett szigorúbb szabályokról is mesélt: kötelezővé tették bekerülők számára a vitaminfogyasztást (C és D-vitamin) és szigorították a higiéniára, így a fürdésre vonatkozó szabályokat is. Varga Sára azt is elmondta, hogy a hajléktalanok kisebb hányada az, akik nem akarják igénybe venni az ellátórendszer segítségét. – Azt tapasztaltam, hogy a segítség lehetőségét ők saját döntésükkel utasítják el, pedig bekerülhetnének az ellátórendszerbe, de nem akarnak – mondta.

 

– A hajléktalanokat segítő szervezetek munkája mellett legalább ilyen fontos ezeknek a szervezeteknek a támogatása is – mondta lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő. Ezért a kispesti Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői évek óta segítik a Misszió Alapítványt, szerették volna elérni például 2018-ban, hogy az alapítvány megkaphassa a 800 ezer forintos önkormányzati támogatást, amit kért. A baloldali többség azonban erre nem volt hajlandó, 300 forinttal támogatta az egyedülálló és nemes missziót végző alapítványt.

 

Kihez fordulhatunk?

Ha a közterületen hajléktalant látunk, először győződjünk meg arról, hogy szükséges-e esetleg hozzá mentőt hívni. Egyébként pedig a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát (06-1-338-4186) érdemes feltárcsázni, mert ők a területi lefedettség alapján tudják, hogy melyik utcai gondozó szolgálat területéről érkezett a bejelentés. Hiszen Kispesten egy együttműködési megállapodás alapján a Magyar Vöröskereszt Utcai gondozó szolgálata, valamint a Kijárat Egyesület utcai gondozó szolgálata látja el ezt a feladatot.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.