2024. június 20., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A kormány tovább támogatja a foglalkoztatást

Főoldal>Közérdekű>A kormány tovább támogatja a foglalkoztatást
 
Írta: Szerk.
2023. február 28. 10:19
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A kormány a munkaerőpiac "minden rezdülését" figyeli és folytatja azokat a programokat, amelyek a foglalkoztatást segítik - mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Czomba Sándor a beszélgetés során kiemelte: a december közepén bejelentett programra, amely a fiatalok munkatapasztalat-szerzését támogatja, több mint 7 ezer jelentkezés érkezett, és a lehetőséggel élve eddig 5 ezren helyezkedtek el. A konstrukció keretében az állam hat hónapig átvállalja a dolgozó munkabérének 50 százalékát, ha az adott cég regisztrált álláskeresőt foglalkoztat.

 

A 25 év alattiak körében a foglalkoztatottság szintje mára háromszorosa a tíz évvel ezelőttinek, a munkanélküliségük pedig a harmadára esett vissza - sorolta. Az államtitkár megjegyezte, hogy az energiaválság és az infláció megviseli a vállalkozásokat, a kis cégek a túlélésre összpontosítanak, a kormány pedig minden segítséget igyekszik megadni nekik.

 

A nagyvállalatoknak más típusú problémáik vannak, működési területükön már nincs munkanélküliség, "egymástól szipkázzák el a munkaerőt" - mondta. Ezért is jó a keleti régióba telepíteni olyan új üzemeket, amelyek nagy létszámot igényelnek, odavinni a munkahelyeket, ahol nagyobb számban van munkaerő - fűzte hozzá. A bérek 17,5 százalékos növekedésével Magyarország a V4-ek között és az OECD-tagállamok között is szinte egyedülálló abban, hogy éves szinten nőttek a reálbérek - mutatott rá az államtitkár.

 

Beszélt arról is, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum 16, illetve 14 százalékos megemelése - miután az átlagkeresetekre is hat - reális esélyt teremt arra, hogy 2023-ban is nőjenek a reálbérek Magyarországon. Ehhez az infláció mérséklődésére is szükség van - jegyezte meg Czomba Sándor. Felidézte, hogy 2010-ben a munkanélküliségi ráta 12 százalék felett volt, és az országban 3 millió 750 ezren dolgoztak, ezzel szemben mára - az enyhe emelkedés ellenére - 4 százalékos a ráta, illetve 4 millió 700 ezren dolgoznak. Jó döntésnek nevezte, hogy a kormány 12 évvel ezelőtt a foglalkoztatás növelését tűzte a zászlajára, és egymillió munkahelyet teremtett azóta.

 

Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, a munkanélküliek számának növekedése főként abból adódik, hogy több ezren aktivizálódtak az inaktívak közül, ők azok, akik korábban nem jelentek meg a munkaügyi regiszterben. Ezt pedig Czomba Sándor munkaerőpiaci szempontból pozitívumnak tartja. Kitért arra is, hogy Magyarországon most durván 300 ezres munkaerőtartalék van, ebből körülbelül 100 ezer ember viszonylag gyorsan munkába tud állni. Ők azonban többnyire nem ott vannak, ahol egyébként a kereslet megjelenik. Ezért örömteli, ha az ország keleti részén: Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon olyan beruházások indulnak, amelyek az ottani munkaerőt képesek felszívni - hangsúlyozta.

 

MTI/Kispest.info

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.