2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A nyár előtti utolsó testületi ülésüket tartották a képviselők

Főoldal>Közélet>A nyár előtti utolsó testületi ülésüket tartották a képviselők
 
Írta: Szerk.
2015. június 23. 11:01
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Továbbra is MSZP-s képviselő maradt a vagyonkezelő élén, óvoda-felújítás helyett a sportpályán végeztetne ablakcserét a városvezetés, a Wekerletelepen szabálytalanul, engedély nélkül felépített épületrészeket pedig legalizálná az önkormányzat – többek között ezekről döntöttek a képviselők.

 

Leszavazósdi 2.0

 

A testületi ülés rögtön egy, Kispest számára megtakarítást eredményező kezdeményezés leszavazásával kezdődött; Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok iskolai és óvodai fűtéskorszerűsítéséről szóló előterjesztését a testület nem vette napirendre. Az indítvány arra tett javaslatot, hogy a Gábor Áron Általános Iskola és a Harangvirág Bölcsőde fűtéskorszerűsítését egy olyan konstrukcióban oldja meg a városvezetés, amely nem igényel beruházási költséget, így azt az intézmény további fejlesztésére lehet fordítani. Ilyen konstrukciót ajánl például az Első Nemzeti Közműszolgáltató részeként működő FŐGÁZ Zrt. is. Ennek lényege, hogy az önkormányzat és a szolgáltató (FŐGÁZ) 10-15 éves szerződést kötnek egymással, a kazáncserét a FŐGÁZ állja, garanciát vállalva a karbantartásra, megbízható működésre is. Az intézmények villamos energia beszerzésére beszerzésére viszont kiírja a közbeszerzést az önkormányzat. A Fidesz-KDNP-s képviselők javasolták, hogy az így megtakarított pénzt az intézmények költsék saját fejlesztésükre, de ezt is leszavazta a Gajda Péter vezette baloldali többség.

 

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP)

 

Az MSZP-s Kránitz folytatja a vagyonkezelést

 

Zárt ülésen tárgyaltak a képviselők az önkormányzativagyonkezelő igazgatói posztjának betöltéséről, amire pályázatot írtak ki, ami eredménytelen lett,így továbbra is egy MSZP-s önkormányzati képviselő, Kránitz Krisztián vezetheti a VAMÜSZ-t. A korábban gazdasági igazgatóként dolgozó Kránitz így sajátos módon képviselőként és a szervezet igazgatóként is nagyobb összegű közpénzek kifizetéséről dönthet, és végső soron saját magát ellenőrzi. Mindezt Gajda Péter szocialista polgármester etikusnak tartja, nem lát benne kivetnivalót.

 

MSZP-s képviselő cégével kötött szerződést az önkormányzat

 

Képviselői kérdést intézett Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető a polgármesterhez. Azt kérdezte tőle, etikusnak tartja-e, hogy az az Anildia Kft. kötött szerződést az önkormányzattal, amelynek tagjai közül tavaly ősszel törölték az MSZP képviselőt, Somogyi Lászlónét, aki egyébként mind a mai napig a cég hivatalos emailcímét használja, és amelynek ügyvezetője nem más, mint a férje. A Fidesz-KDNP frakció szerint ez aggályos, míg Gajda Péter szerint, amíg nincs kivetni való munkájukban, addig ez teljesen etikus.

 

Somogyi Lászlóné (MSZP) a mai napig az önkormányzattal szerződésben álló cég hivatalos email címét használja

 

Politikai tevékenység?

 

Somogyi Lászlóné MSZP-s képviselőnek nemcsak a férje, hanem az anyósa is kap bőven pénzt az önkormányzattól; ahogyan az elmúlt években, idén is támogatja ugyanis a Kispesti Véradók Egyesületét 1.200.000 forinttal. A napirenddel kapcsolatban Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta: minden tisztelete a véradóké, ő maga is az, de emlékeztetné a polgármestert, hogy az előző testületi ülésen a Wekerlei Polgári Kör (WPK) azért nem kapott támogatást, mert városvezetés szerint az egyesület politikai tevékenységet folytat. Mint mondta, örül, hogy polgármester úr megváltoztatta a véleményét. A Véradók Egyesületének elnöke ugyanis egy volt MSZP-s képviselő, továbbá a jelenlegi szocialista képviselő Somogyi Lászlóné anyósa, aki a kampány során piros MSZP-s kabátban kampányolt – tette hozzá Dódity Gabriella, aki azt is hangsúlyozta: nem szeretné az általa is fontosnak tartott civilek támogatását ide degradálni, de a polgármester szavaira emlékeztetve szeretné, ha minden kispesti egyenlő bánásmódban részesülne. A Fidesz-KDNP-s képviselők az aggályok ellenére megszavazták a támogatást, mert az egyesület civil tevékenysége nemes célt szolgál.

 

 

A Wekerlei Polgári Egyesület tiltakozik

 

Szót kért a testületi ülésen a Wekerlei Polgári Egyesület (WPE) elnöke, Szabó Kálmán, aki Kispest díszpolgára is egyben. Azért emelt szót, mert nehezményezte, hogy a civil támogatások elosztásánál Gajda Péter arra tett utalást, hogy politikai tevékenységet végeznek, és nem szívesen ad ilyen civil szervezetnek támogatást. A válaszban Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármester is elmondta, ők maguk is nemzeti érzelműek, de nem döngetik a mellüket ezzel. Dódity Gabriella frakcióvezető is szót kért, és elmondta: örömmel hallja, hogy a baloldali vezetők is fontosnak tartják a nemzeti tudatot, de emlékeztetett arra, hogy míg a kispesti önkormányzat nulla forint támogatást adott a kárpátaljai magyarok megsegítésére, addig a WPE jótékonysági koncertet és gyűjtést szervezett. Arra is figyelmeztetett, hogy míg a Nemzeti Összetartozás napján Budapesten egyedüliként Kispest Önkormányzata  nem szervezett megemlékezést, addig a WPE saját erőből ünnepséget szervezett. Ennek keretében a kezdeményezésükre állított országzászló emlékmű környezetét is rendbe tették, virágot ültettek, és a koszos, méltatlan országzászlót is újra cserélték. Dódity Gabriella a végén hozzátette: úgy érzi, az alpolgármestereknek egy köszönöm illene mondaniuk a Wekerlei Polgári Egyesület részére.

 

Szabó Kálmán, Kispest díszpolgára, a Wekerlei Polgári Egyesület vezetője

 

Óvodafelújítás helyett ablakcsere a sportpályán

 

A kormány oktatási, egészségügyi és sportinfrastruktúra fejlesztésére írt ki pályázatot, amelyen Kispest önkormányzata is indul.Bár ismert az óvodák leromlott, több helyen veszélyes állapota, a városvezetés mégis inkábbúgy döntött, hogy a KAC pálya öltözőinek felújításával és a nyílászárók cseréivel pályázik, ami mintegy 24 millió forintot jelent. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető, fejlesztéspolitikai tanácsnok úgy véli, fontos mind a sport, mind az egészségügyi intézmények fejlesztése, de tekintve az óvodák állapotát, azoknak kellene prioritást élveznie a városvezetésnél is. Mint mondta, természetesen örömteliaz is, hogy a Berzsenyi utcai házi- és gyermekorvosi rendelőnek és a védőnői szolgálatnak helyet adó épület hőszigetelésére, nyílászárócserére és a tető felújítására is próbál a forrást szerezni a kormánytól az önkormányzat, összesen több mint 45 millió forint értékben.

Ferenczi István (LMP)

 

Fontossá vált óvodaudvarok

 

Az óvodákban uralkodó, helyenként balesetveszélyes állapotokról szóló sajtóhírek megjelenése, illetve a Fidesz-KDNP-s képviselők többszöri jelzése nyomán kialakult politikai nyomásnak köszönhetően a baloldali városvezetés is belátta, hogy nem halogathatja tovább az intézmények rendbe tételét. A képviselő-testület a költségvetés módosításával 10 millió forintot különített el a kerületi óvodák és bölcsődék udvarainak legégetőbb munkáira. Gondok vannak a konyhákban is, hiszen a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya két kerületi óvoda konyhájában is súlyos hiányosságokat észlelt és vizsgálatot indított, elsősorban a megfelelő edények, valamint a melegítőeszközök hiányából adódó élelmiszerbiztonsági veszély miatt. Korábban a polgármester azt mondta, hogy a lehető leghamarabb helyreállítják a két konyha állapotát, de ez azóta sem történt meg. A mostani testületi ülésen Dódity Gabriella ismét megkérdezte a városvezetést, mi történt a veszélyes helyzetek elhárítása érdekében. Gajda Péter már távozott a teremből, és Vinczek Györgynek adta át az ülés vezetését. Az alpolgármester azt mondta, nem is hallott még erről a problémáról, és megkérte az illetékes önkormányzati dolgozót válaszadásra. Bertók Zoltánné,  Humánszolgáltatási Iroda vezető főtanácsosa elmondta: sajnos helyreállítás még nem történt, ráadásul a probléma valamennyi óvodai konyhában fennáll.

 

Wekerei sufniamnesztia

 

Nagy port kavart Somogyi Lászlóné előterjesztése is, amelyben a szabályozási terv módosításával a wekerlei ingatlanokhoz épített zárt előterek végleges fennmaradásának szeretne utat engedni, azonban javaslatát sem társadalmi, sem igazi szakmai egyeztetés ezt nem előzte meg. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) szerint a javaslat szembemegy minden olyan törekvéssel, ami Wekerletelep rehabilitációját célozza, sőt még a frissen elfogadott új városfejlesztési stratégiával is. Ezt a módosítást csak államigazgatási eljárás keretében lehetne keresztülvinni. Korábban egyébként sem a szakbizottság, sem a Tervtanács nem támogatta a javaslatot. A baloldali többségű testület végül elfogadta Somogyiné javaslatát.

 

Ékes Gábor (Fidesz-KDNP)

 

Újabb elutasított Fidesz-KDNP-s javaslat

 

Újabb, az egyedi vízmérők kialakításával bajlódó wekerleiek terheit csökkentő Fidesz-KDNP-s javaslatot söpört le a baloldali többség. Az igénybevételi díjat abban az esetben szed az önkormányzat, ha a háztulajdonos a vízközmű gerincre szeretné rákötni a házát, és az ezzel kapcsolatos munkálatok során feltöri az utat. Az önkormányzatok saját bevételeikkel szabadon gazdálkodhatnak, arról részben le is mondhatnak, tehát nem kötelező beszedni az utak nem közlekedési célú igénybevétele utáni díjat –mondta Ékes Gábor (Fidesz-KDNP). A képviselő javasolta, hogy az iroda saját hatáskörében tekintsenek el a díj beszedésétől. A képviselők végül nem szavazták meg ezt a javaslatot.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.