2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Almamánia

Főoldal>Közülünk>Almamánia
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. április 09. 09:30
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Március végén a gyerekek nagy örömére az Alma zenekar volt a KMO vendége. Az elmúlt évek egyik legsikeresebb gyerekzenekara egyórás koncertet adott a zsúfolásig megtelt színházteremben. Fellépésük kapcsán az együttes vezetőjével, Buda Gáborral beszélgettem.

Március végén a gyerekek nagy örömére az Alma zenekar volt a KMO vendége. Az elmúlt évek egyik legsikeresebb gyerekzenekara egyórás koncertet adott a zsúfolásig megtelt színházteremben. Fellépésük kapcsán az együttes vezetőjével, Buda Gáborral beszélgettem.

 

kispest.info: Hogy éreztétek magatokat a kispesti gyerekek körében?

 

BUDA GÁBOR: Zseniális volt, nagyon jól éreztük magunkat. Az a nagy szerencsénk, hogy olyan közönségünk van, akik energiát is adnak, és ez egy jó és fontos dolog. A gyerek és a felnőtt közönség között elég nagy különbség van. A gyerekek tele várakozással jelennek meg a koncerten, és már annak is örülnek, hogy együtt lehetnek és látják a zenekart. A felnőttek egy kicsit huncutabbak, ők beülnek, és már eleve elvárják, hogy feldobják és szórakoztassák őket. A gyerekek ilyen szempontból nyitottabbak, tele vannak energiával, boldogsággal, úgyhogy velük könnyebb jól érezni magunkat. Másrészt pontosan azért, merthogy ilyen nyitottak, ha nem tetszik nekik valami, egy másodperc alatt türelmetlenek lesznek. Úgyhogy amilyen nagyszerű egy ilyen gyerekkoncert, annnyra nagy kihívás is.

 

Eredetileg az Alma nem gyerekzenekarként alakult. Hogy jött mégis ez a váltás?

 

B. G.: Úgy, hogy a gyerekek gyakorlatilag lecsaptak ránk. Nekünk régebben volt irodalmi klubunk, felnőtteknek szóló, ahol az Alma együttes klasszikus és kortárs költők megzenésített verseit játszotta felnőtteknek. Egy kedves koncertszervező ismerősöm egyszer csak felkért minket, hogy egy nyári táborban játszunk gyerekeknek. Mi ezt elvállaltuk, és el is mentünk. A kötelező Kaláka és Halász Judit dalok mellett volt néhány megzenésített versünk is, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi, Zelk Zoltán tollából születettek, és ezeket előadtuk. Akkora sikere volt ennek a koncertnek, hogy még ott a táborban további négy vagy öt koncertre lefoglaltak minket, és gyakorlatilag így indult el az Alma karrierje. Ezeknek a koncerteknek a hatására aztán egymásnak adtak át minket a különböző koncertszervezők. Akkor döntöttünk véglegesen a gyerekek mellett, amikor már a felnőtt irodalmi estéinkre, koncertjeinkre is elhozták a kicsiket a szülők. Persze ott a gyerekek rosszul érezték magukat, elindult egy kis zúgolódás, hogy hát ők a Jancsi bohócot szeretnék meghallgatni, meg az Alma mániát. Akkor éreztük, hogy most el kell döntenünk, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek játszunk. Miután mi annyira jól éreztük magunkat a kicsikkel, és annyira ráéreztünk ennek a csodájára és a szépségére, úgy döntöttünk, hogy akkor innentől csak gyerekeknek adunk koncerteket.

 

Miért érzitek fontosnak, hogy gyerekeknek játszatok?

 

B. G.: A gyerekek a jövő, ezt tudjuk, ez egy elég nagy közhely, de így igaz. A gyereknek a megfelelő időszakban biztosítanunk kell a boldogságot, kiegyensúlyozottságot, ez a feladata nemcsak a szülőknek és a pedagógusoknak, hanem a művészeknek is. Szerintem ez kutya kötelessége minden olyan művésznek, aki erre fogékony, tud ilyet csinálni, aki ért a gyerekek nyelvén. Nem gondolom azt, hogy ez fontosabb, mint bármi más, nem, ez ugyanolyan fontos. A pedagógusok nevelik a gyerekeket, mi pedig szórakoztatjuk őket, mindezt úgy, hogy azért a zene tisztelete, a zene iránti alázat bennünk kell, hogy legyen. A mi könnyedségünk és látszólagos lazaságunk mögött igen komoly szakmai munka húzódik. A zenekar sikeréhez szerintem nagyban hozzájárul, hogy a felnőttek is látják azt, hogy mi nem kezeljük ezt a dolgot nagyképűen vagy félvállról, hanem odafigyelünk a zenére, úgy készítjük el a lemezeket, a dalokat, az előadásokat is.

 

2009-ben a zenekar a Környezetvédelem Nagykövete címet kapta meg.

 

B. G.: Megtisztelve éreztük magunkat a címtől, de persze nem ez a lényeg. Nekünk sokkal fontosabb az, hogy azokkal a cégekkel alakítottunk ki együttműködést, akik szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ez egy fontos dolog, erre oda kell figyelni. Felkértek minket, hogy álljunk az ügy mellé, mert Magyarországon e téren nagyon lassan halad a fejlődés. Mi ezt örömmel elvállaltuk, hiszen úgy gondoljuk, hogy ezt is a legkisebbeknél kell elkezdeni. Kitaláltunk a gyerekek számára egy jópofa családot, a Szuperkukákat, dalt írtunk róluk, aminek több mint félmilliós letöltése, vagyis nagyon nagy sikere van, a gyerekek nagyon szeretik. Ebben az egészben az a legfontosabb, hogy a kicsik már úgy nőjenek fel, hogy a szelektív hulladékgyűjtés számukra természetes legyen, ne kelljen magyarázni nekik, hogy ez miért fontos.

 

Mit neveztek ti igazi Alma hangzásnak?

 

B. G.: Minden zenekar, aki pályája elején van, a többi zenéből építkezik. Nálunk is az elején az Alma hangzás inkább kalákás volt, erősen vokális, azokat a hangszereket használtuk, amiket ők. Aztán ahogy haladt az idő, a zenekar egyre inkább megtalálta azt az egyedi hangzást, amitől markánsabbá vált a zenei világunk. Nekünk nagyon szimpatikus volt, hogy ez a kicsit modernebb hangzást kövessünk, de mindezt  etno-hangszerekkel feldobva. Emellett minden lemezünknél feltétel, hogy legyen egy kicsit másmilyen, mint a korábbiak. Nem akarjuk, hogy egyik lemezünk olyan legyen mint a másik, és erre a hangszerelésben is törekszünk. A zenekar szerencsére egy emberként támogatja ezt a művészi koncepciót.

 

Készültök-e mostanában valami újra?

 

B. G.: Az Alma zenekar körül mindig van valami, állandó pörgésben vagyunk. Ebben az esztendőben három új dolog van. Az egyik az, hogy április 15-én a Millenárison megrendezett könyvfesztiválon megjelenik első képes, kottás, verses albumunk, az apukák anyukák kérésére. Ebben a 40 legsikeresebb Alma dal kottája található majd meg. Május végére tervezünk egy felnőtt lemezt, ami most már 15 esztendeje érlelődik. Miután több száz ilyen típusú megzenésített versünk van, és már 14 éve nem játszunk, csak gyerekdalokat és gyerekverseket, ezért ez egy fontos projekt. Aztán szeptember környékére tervezzük a következő Alma nagylemezünket, melynek Tündérföldön lesz a címe, és Kálloi Molnár Péter színművésszel együtt közösen készítjük. Természetesen lesznek mellette meglepetések, meghívott vendégek és zenészek is.

 

 

Ha kíváncsiak vagytok az Alma zenekarra, legközelebb április 10-én, 12 órától láthatjátok őket a IX. kerületi Bakáts téren. A költészet napja alkalmából rendezett koncertre a belépés ingyenes.

 

A zenekar tagjai a képen látható sorrendben balról jobbra: Maroevich Zsolt, Berkesi Alex, Buda Gábor, Székely Zoltán, Szabó Tibor

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.