2024. június 20., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Budapesten is megújul az aktív korúak ellátása

Főoldal>Közérdekű>Budapesten is megújul az aktív korúak ellátása
 
Írta: Szerk.
2015. március 01. 09:31
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
2015. március 1-jétől országosan megújul a szociális ellátások rendszere. Az állam és az önkormányzat szociális ellátásokkal kapcsolatos feladatai szétválnak, melynek köszönhetően a rendszer igazságosabb és átláthatóbb lesz. Az átalakítás lényege, hogy a jövőben a kerületi hivataloknál jövedelemkompenzáló-, míg az önkormányzatoknál kiadáskompenzáló szociális támogatások lesznek igényelhetők.

A márciustól életbe lépő, törvényben megfogalmazott átalakítás célja, hogy mindenki megfelelő ellátást kapjon, aki valóban rászorul, és ezzel párhuzamosan minél többen éljenek segély helyett munkából – mondta el dr. György István. A budapesti kormánymegbízott hangsúlyozta, a segélyezési rendszer átalakításával párhuzamosan jelentősen nő a közfoglalkoztatásra szánt keret is.

 

Dr. György István budapesti kormánymegbízott

 

A korábbi években is számos támogatás került az önkormányzatoktól a Fővárosi Kormányhivatal kerületi hivatalaihoz, amelyek Budapesten a megyék járási hivatalainak megfelelői. Ez a folyamat folytatódik, március 1-jétől a korábban önkormányzati, jegyzői hatáskörben lévő aktív korúak ellátása a fővárosban kerületi hivataloknak nevezett járásokhoz kerül.

 

Az egyik érintett támogatási forma a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT), amelynek szabályaiban nincs változás azon kívül, hogy mostantól a kerületi hivatalokhoz kell fordulniuk a jogosultaknak.

 

Akik eddig rendszeres szociális segélyben részesültek, azoknak nemcsak az jelent majd újdonságot, hogy az önkormányzat helyett a járási hivatal folyósítja az ellátást, hanem egy új elnevezést is meg kell jegyezniük. A rendszeres szociális segély helyett ugyanis márciustól egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást vagy a már említett foglalkoztatást helyettesítő támogatást kaphatják. Előbbi változatlan jogosultsági feltételek mellett jár majd, és a változással kapcsolatban az ügyfeleknek nincs teendője. Az FHT pedig azoknak jár, akik öt éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt, és vállalják, hogy a hivatalokkal, munkaügyi központtal együttműködnek annak érdekében, hogy munkába állhassanak. Együttműködési kötelezettség vonatkozik azokra is, akik az eddigiekben az önkormányzat rendelete alapján voltak jogosultak a támogatásra.

 

A járási hivatalokhoz kerülnek tehát ún. jövedelemkompenzáló támogatások, amelyek célja, hogy  a hátrányos munkaerőpiaci helyzetű személyek és családjuk  megélhetését segítsék. A kerületi hivatalok által folyósított jövedelempótló támogatások kifizetéséért az állam garanciát vállal.

 

A februári, március 5-ig kifizetendő támogatásokat a jogosultak még az eddig megszokott módon kapják önkormányzatoktól, azonban az április 5-ig esedékes márciusi ellátást kizárólag folyószámlára utalással, vagy lakcímre (postafiókba) kézbesítéssel juttatják el az állampolgároknak a kerületi hivatalok. A házipénztári kifizetés megszűnik.

 

Március 1-től a kiadáskompenzáló szociális támogatásokról az önkormányzatok gondoskodnak települési támogatás néven. Ebbe a körbe jellemzően a lakhatás, adósságkezelés, gyógyszerkiadások, stb. támogatása tartozik.  Az önkormányzatok a helyi adottságokhoz alkalmazkodva szabadon dönthetnek a támogatások mértékéről és formájáról, amelyről február végéig rendeletet alkotnak a képviselő-testületek. 

 

– A kormányhivatal információi szerint Budapesten a fővárosi és a 23 kerületi önkormányzat összesen több mint 5,7 milliárd forint értékű települési támogatást tervezett a költségvetésébe, amellyel az adott önkormányzat  területén élő nehéz helyzetbe kerülteket segíthetik – tette hozzá dr. György István.

 

Országosan a múlt évihez képest 3,3 milliárd forinttal, összesen 35 milliárd forintra emelte a kormány az állami támogatási keretet. Szintén emelkedett a közfoglalkoztatásra szánt keret: a tavalyinál több mint 15 %-kal többet, 270 milliárd forintot szán erre a kormány 2015-ben.

 

A támogatás személyesen a kerületi hivatalokban igényelhető.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.