2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Egy „ékszerdoboz” válhat a Hofherr-házból

Főoldal>Közülünk>Egy „ékszerdoboz” válhat a Hofherr-házból
 
Írta: Szerk.
2021. július 21. 12:40
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A százéves történettel bíró kispesti Hofherr-ház az összetartó, az épület sorsát szívügyének tartó lakóközösségének köszönhetően kezdte visszanyerni régi fényét három évvel ezelőtt. A munkák azonban még nem értek véget: egyebek mellett az önerőből újragyártatott stukkók felhelyezése is hátra van, amihez a lakók egy hozzáértő szakember jelentkezését várják. A céljuk, hogy egy éve múlva, szervezett program keretében ismertethessék meg a nagyközönséget nemcsak az épülettel, hanem annak izgalmas történetével is.

A lapunknak nyilatkozott Dr. Oláhné Sipos Zsuzsanna 1963-ban, kisgyermekként költözött családjával együtt a Hofherr-házba, amelynek lakóközössége elmondása szerint jelentősen átalakult. Az akkori lakók felét mostanra javarészt fiatal családok vették át, akik azonban ugyanúgy szívükön viselik a ház sorsát, ahogy tették elődeik is. Az Üllői út és a Vécsey utca sarkán mintegy száz évvel ezelőtt épült, helyi egyedi védelem alatt álló épület három évvel ezelőtt kezdte visszanyerni régi fényét: új homlokzatot kapott, a tetőt felújították, illetve elkezdődött a ház vízelvezető-rendszerének felújítása is.

 

„A lakók sok pénzt fordítottak a ház felújítására, az alapanyagok ára azonban nagyon megugrott” – magyarázta Zsuzsanna. Mint mondta önerőből gyártatták le a 100 darab, eredeti lenyomatok alapján készült stukkót is, melyek jelenleg az épület alagsorában várnak arra, hogy egy hozzáértő szakember feltegye őket.

 

Szavai szerint általuk egy igazi ékszerdoboz válik majd a házból. Azt is megtudtuk tőle, hogy itt, az alagsorban egykoron a 42 lakásos társasház közös fürdőhelyisége és a mosókonyhák kaptak helyet, később pedig szükséglaksokat alakítottak ki benne.

 

Az épületet számos érdekes történet lengi körül, melyekkel a lakók a felújítások befejezését követően – várhatóan jövőre – a Budapest100 elnevezésű program keretében szeretnék megismertetni az érdeklődőket. A kezdeményezést az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ indította útjára 2011-ben, a százéves házak ünnepeként. „A cél ma is az eredeti: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához” – olvasható a Budapest100 honlapján.

 

A lapunknak nyilatkozott lakó arról is beszélt, hogy az eddig elvégzett felújítások kapcsán, a szakemberek keresésében rengeteg segítséget kaptak Dódity Gabriellától, a kispesti Fidesz-KDNP frakcióvezetőjétől, illetve Fényes Gábort, az önkormányzat referensét is megnevezte, akitől jogi kérdésekben kaptak hasznos tanácsokat.   

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.