2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gazdátlan kutyákat a (köz)intézményekbe!

Főoldal>Közélet>Gazdátlan kutyákat a (köz)intézményekbe!
 
Írta: Szerk.
2023. december 14. 14:48
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Gazdátlan kutyákat a közintézményekbe – akár ez is lehet a szlogenje annak az országban egyedülálló programnak, amelyet a Fővárosi Önkormányzat gyepmesteri telepének támogatására életre hívott DOKTA civil szervezet indított. Az első kutya, az egy éve a rácsok mögött dekkoló Zénó már meg is érkezett a Magyar Vöröskereszt kispesti telephelyére, tartásának költségeit a kispesti önkormányzat állja. Az ötletgazda Dódity Gabriella örül annak, hogy nemcsak a kutyával tettek jót, hanem a hajléktalanoknak is örömöt csempész majd a kutyus az életükbe. Emellett bízik benne, hogy minél több önkormányzat követi majd ezt a példát Budapesten, de akár országszerte is.

Rendhagyó, ám annál életszerűbb és egyszerűbb az a projekt, amelynek keretében egy több mint egy éve a Fővárosi Önkormányzat gyepmesteri telepén, az Illatos úton szűk betonkennelében élő 6 éves kutyus költözhetett a Magyar Vöröskereszt kispesti telephelyére, amolyan „terápiás kutyaként”. Mindehhez nem kellett más, mint egy állatbarát befogadó intézmény, és annak az önkormányzatnak a nyitottsága, amelynek amúgy is vállalnia kell a kutya tartási költségeit. 

 

 

- Rengeteget gondolkoztam azon, hogyan lehetne az lllatos úti gyepmesteri telepen bent lévő több mint száz állatnak gazdát találni. Korábban örökbeadó napokkal, a nehezen kezelhető kutyák rehabilitációjával próbáltunk minél többnek gazdát találni, de ezeket sajnos már megszüntették. Amikor pedig a főváros jelenlegi vezetése kiküldte a kerületeknek, hogy a közterületükről bekerülő állatok tartásáról ők kötelesek gondoskodni, adta magát, hogy ha már az önkormányzatnak kell állnia a kutya tartási költségeit, akkor kereshet neki otthont is. Innen jött az ötlet – mondta lapunknak Dódity Gabriella, a DOKTA kuratóriumi tagja. A képviselő hozzátette: természetesen az egésznek a kulcsa egy olyan intézmény, ahol mind a vezetés, mind az ott dolgozók nyitottak és szeretnék, ha egy kutya amolyan terápiás jelleggel ott élne velük a közintézményben. Nagy szerencse, hogy a Magyar Vöröskereszt kispesti szervezete, Csóka Éva és munkatársai ilyenek. És nagy köszönet jár a Magyar Vöröskereszt Budapesti Fővárosi Szervezete vezető asszonyának is a támogatásért. 

 

 

- Valódi állatbarát közösség, és jó volt látni, hogy az ellátottak, akik igénybe veszik a nappali melegedőt, vagy akár éjszakára is ott lelnek menedéket, szintén nagyon várták, hogy megérkezzen Zénó – mesélte a képviselő, ezt azonban óriási előkészítés és szervezés előzte meg. Kispest Önkormányzata vállalta a mintaprojektet, a kutya etetésének és ellátásának költségeit élete végéig. A jegyző és a Polgármesteri Hivatal jogi irodája segítette a megállapodás létrejöttét, a Kispest Kft. megépítette a jogszabályi méreteknek megfelelő kennelt, az alapítvány pedig állta a készítés költségét, és kutyaházat is vett, a kispesti székhelyű Alpha-Vet pedig pórázt, nyakörvet és mindenféle felszerelést biztosított Zénónak. A Kutya Guru Team pedig segített Zénó kiválasztásában, előzetes kontrolljában, hogy biztosan problémamentes kutya kerüljön be a programba. És segíti az alapkiképzést is megadni neki.

 

 

- Amilyen egyszerűnek tűnik, annyi megoldandó kérdés és nehézség ötvözte az előkészítést. Bízom benne, hogy minél több önkormányzat vagy közintézmény csatlakozik a kezdeményezéshez, és egyre több szociális intézmény, nyugdíjasház, vagy akár gyermekotthon is él ezzel a lehetőséggel. Hiszen ne feledjük, nemcsak a rácsok mögül szabaduló kutyának segítünk, hanem a nehezebb sorsú emberek mindennapjaiba is vihetünk egy kis színt ezzel. Nyugat-Európában már komoly hagyománya van az állatasszisztált terápiának, és ha Zénó nem is képzett terápiás kutya, mindenki arcára mosolyt csal, ami felér egy terápiával – mondta Dódity Gabriella, aki hozzátette: már csak meg kell nevelni Zénót, aki az alap parancsokra hallgat, de hatalmas szívével, rengeteg energiájával még kissé hebrencs; de a legjobb kutyakiképző csapat veszi kezelésbe, a KutyaGuru Team. 

 

 

fotók:fb

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.