2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Hiánypótló történelem órákat tart a Kispesti Társaskör

Főoldal>Kultúra>Hiánypótló történelem órákat tart a Kispesti Társaskör
 
Írta: Szerk.
2017. január 13. 15:53
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megtartotta a harmadik rendhagyó történelem órát a Kispesti Társaskör Egyesület kispesti középiskolások részvételével. A Gulág-emlékév keretein belül olyan hiánypótló előadásokra került sor, amely témáját tekintve a rendszerváltozásig rejtve maradt az emberek előtt. A szovjet kényszermunkatáborokban több százezer honfitársunk szenvedett, a kényszermunkatáborok céljairól és működéséről dr. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese és Szabó Zsigmond Gulág túlélő beszélt a diákoknak.

A harmadik rendhagyó történelem órán a Trefort Ágoston Szakközépiskola és Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola és Gimnázium diákjainak tartott előadást dr. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a magyar történelem elhallgatott korszakáról, a szovjet kényszermunkatáborok történetéről a KMO Művelődési Házban.

 

 

A Kispesti Társaskör Egyesület szervezésében létrejött előadásra a történész különleges vendéggel, Szabó Zsigmond Gulág-túlélővel érkezett, hogy a diákok első kézből hallhassák a szovjet munkatáborok elhallgatott titkait. A rendhagyó történelem óra a Szovjetunióba Hurcolt Politikai Foglyok és Kényszermunkások Emlékév keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósulhatott meg, és jut el ingyenesen közel félezer a kispesti tanulóhoz a négy történelem óra során.

 

 

 

Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke köszöntő beszédében kiemelte: 600-800 ezer honfitársunkat hurcolták el szovjet lágerekbe, köztük középiskolás-korú fiatalokat. A Gulág-emlékév kapcsán egy dokumentumfilmet is forgatott az egyesület Fóris Kálmán kispesti túlélőről, illetve 60 oldalas könyv is született a kényszermunkatáborok borzalmairól, amit diákok hazavihettek magukkal. A Kispesti Társaskör egy, a Málenkij robotra elhurcoltak emlékművét is állíttat, amelynek az átadója február 24–én 16 órakor lesz a Templom téren. Az emlékmű makettjét a rendhagyó történelem órákon is bemutatták.

 

 

Évtizedekig nem lehetett róla beszélni

 

A Gulágon történt borzalmakról hosszú évtizedekig nem lehetett beszélni, a történelemkönyvekből teljesen kimaradtak a szovjet kényszermunka táborok kegyetlenségei. A fordulat a rendszerváltás után az első Orbán-kormány alatt következett be, amikor jelentőséget kapott az emlékezetpolitika. 26 év telt el a rendszerváltás óta, és felnőtt egy nemzedék, akiknek fogalma sincs semmiről, most az emlékévek olyan lehetőséget adtak, hogy hosszú időn keresztül a társadalom figyelmét erre lehet fordítani.  

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.