2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kispest kutyafuttatói

Főoldal>Közélet>Kispest kutyafuttatói
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. április 01. 15:15
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Március végén nyakamba vettem Kispestet, és felkerestem az összes kutyasétáltatásra kijelölt területet. Azt akartam megtudni, hogy vajon milyen körülmények között sétáltathatjuk átlagosan naponta háromszor négylábú barátainkat?
Régóta téma kerületünkben, hogy a kutyások hova vihetik sétálni kedvenceinket úgy, hogy a kerület többi lakosát ne zavarják ezzel. Lipcsei Szabolcs, a polgármesteri hivatal Zöldprogram Irodájának vezetője kérdésemre elmondta, hogy a kerületben összesen hat bekerített kutyafuttató van az önkormányzat fenntartásában, egy helyen pedig táblával jelölték ki az ebek futtatásra alkalmas területet. Kíváncsi voltam, milyen állapotban vannak, ezért végigjártam a kerületet és megnéztem, milyen lehetőségeik vannak azoknak a gazdiknak, akik zárt területen, póráz és szájkosár nélkül, másokat nem zavarva szeretnék sétáltatni kedvencüket. Magam is az ebtartók táborát gyarapítom, így saját tapasztalataimat felhasználva értékeltem az egyes kifutókat az alapján, hogy én hova vinném szívesen sétálni Rozit, az ötéves szeleburdi vizslámat.

Móricz Zsigmond utca melletti terület

Az összes kutyafuttatót végigjárva nekem leginkább ez nyerte meg a tetszésemet. Az önkormányzat 2009 végén újíttatta fel a területet, és ez meg is látszik az állapotán. A kerítés minden oldalon elég magas, így a kutyák nem tudják átugrani azt, ráadásul tökéletes állapotban vannak. Megfelelő távolságban vannak a házak is, így valószínűleg kevésbé zavarják az itt élőket a kutyák. Az állatok igényeit játszóeszközök, szlalompálya és palánkok is szolgálják. A gazdik kényelmére is gondoltak: esőbeállóval védett padhoz, valamint két, padokkal ellátott betonasztal mellé is leülhetnek a kutyatulajdonosok.

Üllői út melletti

Tavaly novemberben készült el, ennek megfelelően kifogástalan állapotban van. A kerítése magas, tökéletesen záródik mindenhol. Azt nem lehet mondani, hogy így tavasz elején szép füves a terület, viszont a sok fa mindenképp a kutyák kedvére való. A gazdik sem panaszkodhatnak, számukra pad szolgálja a kényelmet, a kutyakuka és a szemetes pedig elméletben garantálhatja azt a tisztaságot a továbbiakban is, ami jelenleg jellemző a futtatóra. A terület nagy hibája a méretében rejlik. Nem elég nagy ugyanis ahhoz, hogy nagy testű kutyák is levezethessék benne mozgásigényüket.

Dobó K. és Arany J. utcák közötti

A legnagyobb hiba rögtön szembeötlő: nagyon alacsony a kerítés, talán 50 cm. Ráadásul a két végén nincs is lezárva, így a kutyák bármikor kiszaladhatnak belőle. A gazdik kényelméről nem nagyon gondoskodtak, üldögélni vágyók csalódhatnak, hiszen nincsen pad, se szemetes, szerencsére ennek ellenére tisztaság volt. A két oldalon két kutyakuka található, ami a futtató méretéhez elegendő. Egy biztos: ide csak szófogadó állattal érdemes jönni, amelyik nem fut ki a kerítésen túlra.

Toldy és Kazinczy utcák közötti

Ottjártamkor éppen felújítás alatt állt, négy ember dolgozott rajta, így bemenni nem lehetett, csak kívülről mértem fel a terepet. A zöld kerítés a felújításnak megfelelően hibátlan, magassága megfelelő. A kutyák számára három játszóeszköz, a gazdiknak esőbeálló, pad áll rendelkezésére. Három kutyakuka, egy szemetes felel a terület tisztaságáért. A terep nem túl nagy, de azért megfelelő méretű, állapota a felújításnak köszönhetően kiváló, kellemes sétáltatást biztosít.

Kisfaludy és Fő utcák közötti

Rögtön feltűnik, hogy eléggé be van szorítva a két tízemeletes ház közé. Ez a házakban lakó kutyatulajdonosoknak nagyon kényelmes, hiszen csak lesétálnak, és máris szaladgálhatnak a kedvencek, ezzel szemben azoknak a lakóknak, akik nem kutyatulajdonosok, zavaró lehet, hogy a két épület közötti kis zöld terület teljes egészében a kutyák számára van elzárva. Két, kerítéssel elzárt kisebb területet alakítottak a területen, közvetlen átjárás nincs köztük. Az egyik részben például egyáltalán nincs kutyakuka, vagyis ha kedvencünkre ott jön rá a szükség, át kell menni a végtermékkel a másik futtatóra, hogy ki tudjuk dobni. Ott a gazdiknak egy szemetes és egy pad áll a rendelkezésére, meglehetősen szétesett állapotban. Összességében kissé leromlott állapotban van az egész futtató.

Vas Gereben utcai

Sajnos elég alacsony a kerítés, az egyik hosszanti oldalon az alját végig szétszedték – valószínűleg – a kutyák, így a kisebb testűek könnyedén kiszökhetnek belőle. Annál is inkább, mivel a futtató egyik vége sincsen lezárva. Ráadásul nem is túl nagy. A gazdik kényelme érdekében egy padot és egy esőbeállót helyeztek el benne. Szemetes nincs, ennek ellenére szerencsére tiszta a terület, az egy kutyakuka a futtató méretéhez elegendő. Összességében, itt alig van valami, ami ide csábíthatja a gazdikat.

Központi játszótér melletti

A központi játszótér beépítésével kiszorultak a kutyák erről a dombról, ezért a bekerített tér elején táblával jelöltek ki egy kerítés nélküli kutyasétáltatásra alkalmas területet a gazdiknak. Az egyik végén látható is a tábla, a másik oldalon viszont csak a keret van meg, a belsejét valószínűleg kitörték. Ez a rövid szakasz azonban minden szempontból alkalmatlan a kutyasétáltatásra. A kerítés mentén egy alig 1 méteres füves sáv található, mellette fut a gyalogosok – gyakran kisgyerekesek – által használt járda, utána pedig a parkoló következik. Vagyis ezen a keskeny zöld sávon kellene futkározniuk a kutyáknak, ahol bármikor jöhetnek kisgyerekek, akik miatt meg kell fogni őket, leszaladhatnak az autók közé, megijeszthetik a járókelőket. Úgy tudjuk, az önkormányzat fontolgatja is, hogy leveszik ezt a táblát. Nem hiszem, hogy ezzel túl nagy veszteség érné a kutyásokat, a „futtatót” futkározásra alkalmasnak pedig még jóindulattal sem nevezhetném.

A körséta végén arra jutottam, hogy a futtatók egy része nincs is olyan rossz állapotban, mint ahogy én azt gondoltam, sőt, vannak kifejezetten jól felszerelt, tökéletesen körbezárt terepek is. A legnagyobb baj az, hogy – talán két kivételtől eltekintve – túl kicsik a kijelölt területek ahhoz, hogy a kutyák valóban futkározhassanak. Elgondolkoztató az, hogy bejárásom ideje alatt összesen két kutyást láttam a futtatókat használni. Aki egy kicsit is ismeri a kutyusok természetét, az tudja, hogy ha elegendő mozgáshoz akarjuk juttatni kedvencünket, sokkal nagyobb területre kell vinni sétáltatni őket. Sajnos én ezt most Kispesten anélkül nem tudom megtenni, hogy szabályt ne sértenék, és ne zavarnám nem kutyás társaimat.
Azért a végére jó hírt is hagytam. Lipcsei Szabolcs arról tájékoztatott, hogy a Zöld Program Iroda tárgyalásokat folytat a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel arról, hogy a gyorsforgalmi út melletti kiserdőben egy 2000 m²-es területet kutyafuttatónak kerítsenek el. Emellett pedig folyik a következő lakótelepi futtató kijelölése is, valószínűleg a Jókai és a Zrínyi utca között alakítanak ki egy 600 m² nagyságú elkerített részt, remélhetőleg a kutyások megelégedésére.
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.