2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Málenkij robotra elhurcoltak emlékművét avatott a Kispesti Társaskör

Főoldal>Közélet>Málenkij robotra elhurcoltak emlékművét avatott a Kispesti Társaskör
 
Írta: Szerk.
2017. március 09. 09:35
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nagy érdeklődés közepette avatta fel a Kispesti Társaskör a Málenkij robotra elhurcoltak emlékművét a Templom téren. Az emlékműavatáson dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédében úgy fogalmazott, a kommunista ideológia magjába van kódolva az erőszak. Dódity Gabriella, az egyesület elnöke pedig azt hangsúlyozta: a mi felelősségünk, hogy ne feledjük, és ne engedjük feledtetni a kommunista rendszer borzalmait. Ezért minden évben február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján csendes főhajtással fognak emlékezni az áldozatokra az emlékműnél.

Méltó és megható emlékművet avatott a Kispesti Társaskör a kormány által meghirdetett Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében. A leplet Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, dr. György István, Budapest kormánymegbízottja és Fóris Kálmán Gulág túlélő vette le az emlékműről.

Az emlékmű Hermann Zsolt szobrászművész és néhai Vénusz Gyula, Kispest díszpolgárának és a Kispesti Társaskör korábbi alelnöke fiának, Vénusz Gergely kőfaragónak az alkotása, az alapját pedig Kispest Önkormányzata készítette el.

Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke megnyitó beszédében kitért Fóris Kálmán kispesti Gulág túlélőre, aki mindössze 20 éves volt, amikor málenkij robotra hurcolták. A most 92 éves túlélőt a hit tartotta életben, amikor a sorstársai a kezei között haltak meg a betegségektől és az éhezéstől. A Kispesti Társaskör által róla forgatott filmben úgy fogalmazott, akkor is próbálta a hazatérés reményét fenntartani, amikor több napig gyalogoltak a fagyban, és nem volt más eleségük, csak pár gerezd fokhagyma és a hó.

 

 

– Fóris Kálmán a hitét akkor sem veszítette el, amikor kulákok lettek, családját mindenüktől megfosztották a kommunisták, és asztalukra nem jutott napi betevő. Itt él közöttünk, abban a kispesti családi házban, amelybe feleségével együtt költöztek az 1970-es évek derekán. A Kispesti Társaskör egyik alapítója, a Kispest-Központi Református Egyházközség presbitere, Kispest közéletének évtizedeken át aktív szereplője. Többek között az ő személye inspirálta egyesületünket arra, hogy a kormány által meghirdetett, Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében programsorozatot indítsunk. Mert a mi felelősségünk, hogy ne feledjük, és ne engedjük feledtetni a kommunista rendszer borzalmait – mondta Dódity Gabriella, az egyesület elnöke. Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár beszédében hangsúlyozta: a kommunista ideológiának a gyökerébe, a magjába van belekódolva az erőszak, a jogtiprás, az emberi méltóság tiszteletben nem tartása.

– A kommunizmus ebben nem különbözik semmilyen más önkényuralmi, totalitárius rendszertől, ezért ugyanaz a magja a náci, nemzetiszocialista gondolkodásnak és a nemzetközi szocialista, kommunista gondolkodásnak, hiszen az embert nem személyiségnek tartja, eszköznek tekinti, mennyiségnek és nem minőségnek – mondta Rétvári. Úgy folytatta: bármikor kerültek hatalomra a kommunisták, ott bizony helyi Gulágok jöttek létre, helyi málenkij robotokra hurcolták az embereket, tömeges bebörtönzések, kivégzések, erőszak és a hatalom kisajátítása volt az emberek sorsa.

A beszédek után Rubold Ödön, Jászai Mari-díjas színművész elszavalta Illyés Gyula „Egy mondat a zsarnokságról” című versét, majd az emlékmű leleplezése után a megjelent érdeklődők elhelyezték az emlékezés virágait, majd megtekintették a Veritas Történetkutató Intézet kiállítását a Kispesti Kaszinóban.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.