2024. június 20., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Még idén megújulhat a wekerlei kispiac

Főoldal>Közérdekű>Még idén megújulhat a wekerlei kispiac
 
Írta: Szerk.
2018. július 16. 09:33
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
110 millió forintos fővárosi támogatással megkezdődött a wekerlei kispiac átépítése, miközben a kerület városközpontjában található Kossuth téri piac felújítását évek óta halogatja a baloldali városvezetés annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP frakció többször kezdeményezte annak megújítását is. A környéken parkolási problémák is nehezítik a helyzetet.

Megkezdődött a wekerlei kispiac felújítása, amelyre 110 millió forintot nyert a kerület a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán. Ismeretes, a kerület csak azért nyerhetett erre forrást, mert Dódity Gabriella és Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) képviselők kiharcolták, hogy az önkormányzat nyújtson be pályázatot a felújításra, mert Gajdáék meg sem akarták próbálni azt. Így fővárosi támogatással most Wekerle arculatához illő új piac épül, amely várhatóan év végére el is készül.

 

 

Nincs ekkora szerencséje azonban a Kossuth téri piac kereskedőinek, akik évek óta várják, hogy az önkormányzat áldozzon Kispest legnagyobb, és Dél-Pest egyik legjelentősebb piacának teljes megújítására is pénzt. Ez azonban egyelőre nem történt meg. A korszerűtlen piacon esőzéskor a vásárlók nyakába ömlik a víz. A kereskedők nyílt levelükben minősíthetetlennek nevezték, hogy a kátyúkat úgy tömeti be az önkormányzat, hogy minden évben újra kell javítani - van, hogy vízzel teli gödörbe öntik az aszfaltot. Szerintük 2015-ben a kátyúk javítására költött hétszázezer forint pénzkidobás volt, mert a javítás nem tartott tovább egy hónapnál. Úgy tudjuk, a rosszul kijavított, vagy ki sem javított gödrökben többen elestek már: van, aki lábát törte, több kártérítési per is indult, és kártérítést is kellett fizetnie az önkormányzatnak. A piac átfogó felújítása mégis várat magára.

 

A méltatlan állapotban lévő piac felújításának támogatására egyébként idén is pályázhatott volna az önkormányzat a főváros TÉR_KÖZ pályázatán – erre újból javaslatot is tett a Fidesz-KDNP frakció –, de úgy tudjuk, hogy ezúttal ezt a lehetőséget is kihagyta a baloldali városvezetés, hogy esélyt kapjon a kerület a fejlesztési támogatásra. Dódity Gabriella egyébként három évvel ezelőtt is benyújtott egy előterjesztést arra, hogy készüljön egy átfogó fejlesztési koncepció a piac felújítására, de előterjesztését nyolc hónapon át napirendre sem vették. Most is csak látszatintézkedések zajlanak, érdemi munka egyelőre nem látszódik. Dódity Gabriella előterjesztésében azt is kezdeményezte, hogy állítsanak fel egy munkacsoportot, amely sokáig nem volt aktív. Most néhány egyeztetésről lehet már hallani, de érdemi előrelépés nem történt.

 

Nyereséges a piac, hová lesz a pénz?

 

Az továbbra is talány, hogy mire alapozva állítja Gajda Péter (MSZP) polgármester azt, hogy a Kossuth téri piac veszteséges, miközben az önkormányzat adatai szerint jelentős bevételt termelt tavaly is a kerületnek. Amint azt korábban már megírtuk, a kereskedők két alkalommal nyílt levélben tiltakoztak amiatt, hogy Gajda Péter szerint a Kossuth téri piac csak viszi a pénzt.

 

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok 2010-ig visszamenőleg kikérte a piac pénzügyi mérlegeit, amelyekből látszik: nemhogy veszteséges, épp ellenkezőleg, az elmúlt hét évben 187 millió forint profitot termelt Kispest központi piaca. A képviselő szerint ez már alapot képezhetett volna arra, hogy megkezdjék a piac felújítását, de nem tették.

 

Érdekes az is, hogy az adatok alapján a piac 2010-2017 között csaknem 150 millió nyereséget termelt az önkormányzatnak úgy, hogy ezen felül még közel 44 millió forintért üzlethelyiséget is vásároltak, 2017-ben csak emiatt lett mínuszos az azévi mérleg. Ha belegondolunk, módfelett érdekes, hogy egy olyan helyen vásárolnak üzletet, amely szerintük veszteséges. Bár a számok sem ezt mutatják.

 

 

Parkolási problémák

 

De Kispest szívében nem csupán a piac, hanem annak környéke is elhagyatott. Dr. György István, volt főpolgármester-helyettes és Dódity Gabriella lobbijának köszönhetően nyerhetett forrást a kerület a piac mögötti terület megújításához egy szintén sikeres TÉR_KÖZ pályázaton. Más kérdés, hogy a környéken élők szerint a később, a baloldali városvezetés által kidolgozott koncepció nem hozta meg a várt eredményt. Vagyis a parkolási gondok nem szűntek meg, sőt, az átadás után sokak szerint még kevesebb hely lett a környéken. Igaz, legalább már nem a saras, gödrös talajon kell parkolnia a piacra igyekvő vásárlóknak.

 

 

Tavaly nyáron a kereskedőknek sikerült elérnie, hogy a korábban Skála áruház parkolójaként üzemelő területet megnyissák az autósok előtt, és itt is parkolhassanak a piacra igyekvő vásárlók. A kereskedők ugyanis havi bérleti díjat fizettek az egyébként már magántulajdonban lévő területért. Úgy tudjuk, hogy idén is megpróbáltak egyezkedni a tulajdonossal, aki a jelek szerint egyelőre nem állt kötélnek, mivel a hatalmas terület jelenleg is üresen áll. Vagyis az idei szezonban ismét vadásznia kell a parkolóhelyeket a vásárlóknak, akik a kereskedők szerint ezt sokszor megunják, és inkább elmennek máshová vásárolni. Pedig az önkormányzatnak lenne lehetősége megvásárolni a területet, hiszen a tulajdonos nagyon szeretne megválni tőle, Gajdék azonban nem élnek ennek lehetőségével. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen felvetődött az is, hogy alakítsák sétáló utcává a Trefort Ágoston Szakgimnázium mögötti Katica utca még szabadon használható szakaszát, ez azonban tovább nehezítené a parkolást és a közlekedést a környéken, így Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok az ötlet elvetését kezdeményezte. Miközben a parkolóhelyek számát kellene növelni, egészen elképesztő módon még a parkolóhelyek számának 30-50 százalékkal történő csökkentése is felmerült a képviselő-testületi ülésen, mondván, a parkolók forgalmat generálnak. (Erről szóló írásunkat lásd erre a linkre kattintva.) Úgy tudjuk egyébként, hogy a kereskedők hajlandóak lennének hozzájárulni a felújítási költségekhez, egy kitétellel: növelje az önkormányzat a parkolóhelyek számát.

 

Ezekből összességében jól látszik, hogy a baloldali városvezetésnek nincs kialakult koncepciója, hogyan lehetne rendbe tenni a városközpontot és a piacot, és ne egy üres betonplacc, egy lepusztult piac és egy füves terület – amely korábban volt már gödör, halastó, jégpálya és parlagfűtelep is – fogadja a kispestieket, valamint a Kispestre érkezőket.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.