2023. szeptember 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus
július
június
május
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.afb70561e625.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.cc496cc43998.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.d1dbdde728ef.jpg]

Pályázat lenne, csak terv nincs a felújítandó épületekhez

Főoldal>Közérdekű>Pályázat lenne, csak terv nincs a felújítandó épületekhez
 
Írta: Szerk.
2018. június 08. 17:30
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Az Eötvös iskola előtti sétálórész megújítása kapcsán hirdettek lakossági fórumot, amelyen mindenki elmondhatta, hogy milyen közösségi térre vágyik. Az önkormányzat ugyanis ezzel a területtel is pályázik a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok szerint minden fejlesztés nagyon fontos, de szerinte a Kossuth téri piac megújításával is kellene, hogy induljon az önkormányzat a pályázaton. Ehhez azonban kész tervekre volna szükség.

A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatára beadandó koncepcióterv elkészítéséhez kérték a lakosság véleményét minap az Eötvös utca – Kosárfonó utca – szerviz út, valamint az Eötvös József Általános Iskola által határolt terület megújítása kapcsán. Úgy tűnik, hogy csak kevesekhez jutott el a fórum híre, mert elég kevesen mentek el rá.

Akik ott voltak, elmondták, hogy a legégetőbb probléma az, hogy a Kosárfonó utca teljes szakaszán nincs elkülönítve a járda és az úttest, amely a gyerekek számára balesetveszélyes, az állandó benzingőz pedig ártalmas az egészségre. Kérték, hogy a tervezéskor ezt vegyék figyelembe, és zárják ki az autókat az utca ezen szakaszáról. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a lakók szeretik ezt a területet, hiszen sok a lombos fa, és nagy a terület. A tervek kapcsán ötletként felmerült a zöld terület bővítése, a megmaradó burkolat világosabbra cserélése, szabadtéri sporteszközök, padok, árnyékolók kihelyezése, a közvilágítás fejlesztése, játszótér kialakítása, de szóba került az is, hogy nincs focipálya sem a közelben. Felmerült igényként az iskola focipályájának felújítása és megnyitása a nagyközönség előtt hétvégente.

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok – aki szintén részt vett a lakossági fórumon –, lapunknak elmondta, hogy minden fejlesztés egyaránt fontos és támogatandó, ugyanakkor szerinte a Kossuth téri piac megújítására is be kellene adni a pályázatot, ehhez azonban el kellene készíteni a felújítás részletes terveit. Ezt egyébként már három évvel ezelőtti előterjesztésében kezdeményezte, amelyben kitért arra is, hogy állítsanak fel egy munkacsoportot a tervek elkészítésére. A baloldali városvezetés azonban hónapokig napirendre sem vette javaslatát. Majd felállítottak ugyan egy munkacsoportot, de az elmúlt időszakban alig-alig üléseztek, és ami a legfontosabb, azóta sem álltak elő egy átfogó koncepciótervvel.  

- Minden fejlesztésnek és tervnek örülök, de a legfontosabbnak azt tartom, hogy a Kossuth téri piac megújításával pályázzunk. Ehhez azonban kész tervek kellenének. Három évvel ezelőtt tettem javaslatot a piac átfogó felújítási koncepciójának elkészítésére. Fel is ált egy munkacsoport, de érdemben nem sok minden történt eddig, miközben más kerületben már sikerült TÉR_KÖZ forrásból új piacot építeni. Szerencsére a wekerlei kispiac egyébként szintén TÉR_KÖZ pályázat segítségével hamarosan megújul, de az is ismert, a városvezetés nem is akart pályázni ezzel a projekttel, csak a mi nyomásunknak köszönhetően adták be ez a pályázatot – mondta Dódity Gabriella, aki hozzátette: nem ez az egyetlen fejlesztési támogatás, amelytől a tervek hiánya miatt eleshet a kerület. A fejlesztéspolitikai tanácsnok nem csupán a Kossuth téri piac, hanem az óvodák és bölcsődék felújításáért is évek óta küzd. Nemrég végigjárta az intézményeket, és egy 60 oldalas anyagban összeállította, hogy hol milyen munkálatokat kellene elvégezni. Ezt átadta Gajda Péternek, akinek az áprilisi testületi ülésen - arra reagálva, hogy az önkormányzat újfelújításokkal indult a Belügyminisztérium pályázatán - elmondta, hogy ugyan az útfelújítás is fontos, de nevelési intézmények felújítására is kérhetett volna forrást Kispest. Egyúttal újból felvetette, hogy készítsen előre fejlesztési tervet az önkormányzat azoknál az intézményeknél, ahol felújításra lenne szükség, hogy amikor alkalom adódik egy pályázat benyújtására, csak „elő kelljen venni”, így lépéselőnybe kerülhet Kispest és nem esik el újabb támogatásoktól. Gajda Péter válaszában kifejtette, hogy azoknál az intézményeknél vannak tervek, amelyeket az önkormányzat az intézményfelújítási program keretén belül tervez felújítani.

 

Sikeres TÉR_KÖZ pályázatok

Bár a baloldali városvezetés be sem akarta adni, 110 millió forint támogatást nyert a kerület a wekerlei kispiac átépítéséhez a 2016-os TÉR_KÖZ pályázaton. A Fidesz-KDNP frakció kardoskodott annak érdekében, hogy legalább próbálják meg. Ahogy szintén a jobboldali képviselők szorgalmazták, hogy ne mondjon le Gajda Péter polgármester a Jézus Szíve Plébánia kertjében tervezett közösségi tér megvalósításához kapott 19,7 milliós pályázati támogatásról. Erre, és a Kossuth téri piac környezetének rendezéséhez ugyanis összesen 265 millió forintot nyert Kispest Önkormányzata egy korábbi TÉR_KÖZ pályázaton.  

Fotó: Facebook 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.