2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.6953601cc5d0.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.63d202ef19de.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.ff92fedf79ca.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.7bb244efe78a.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.41fe7042b012.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.75e554078ee0.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.30333bace003.jpg]

Reformáció 500 emlékestet tartott a Kispesti Társaskör

Főoldal>Kultúra>Reformáció 500 emlékestet tartott a Kispesti Társaskör
 
Írta: Szerk.
2017. május 19. 16:56
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Reformáció 500. évfordulójára emlékezett a Kispesti Társaskör csütörtökön este a Székelyország Tündérkertjében. A kormány által meghirdetett emlékév keretében vendégül látták Ablonczy Zsolt, Kispest Díszpolgárát, a Magyar Református Missziói Szövetség elnökét, és Novotny Dániel lelkészt, akik érdekes előadással vezették be az érdeklődőket a XVI. században bekövetkezett vallási megújulás történetébe.

A Reformáció 500 emlékestet Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke nyitotta meg, aki elmondta; a kormány az idei évet a Reformáció emlékévének nyilvánította, e alkalomból került sor a kispesti emlékestre, a programsorozatot ősszel egy debreceni kirándulással fogják lezárni.

 

 

Az emlékest első előadója Ablonczy Zsolt, Kispest Díszpolgára, a Magyar Református Missziói Szövetség elnöke elmondta, a Reformáció kényes téma, mert a hallgatóság vallási értelemben megosztott, és a Reformáció egy komoly hasadást idézett elő a XVI. század elején. Rengeteg fájdalom, csata, szenvedés és háború következett belőle, amíg elérkeztünk a mai időhöz, amikor békességben élhetünk egymás mellett.

 

 

- A Reformáció a keresztény egyház XVI. században megújulását jelentette. Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes, 1517-ben szegezte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Attól fogva megindult egy megújulási folyamat – mondta előadásában Ablonczy Zsolt lelkész, aki két részre osztotta emlékező beszédét, az egyikben a reformáció korában lére jött két hitvallásról beszélt, a másik részben a reformáció hatásait mutatta be napjainkban. Hozzátette: személyes istenkeresés fellendülőben van a posztmodern időben, folyamatos reformációra van szükség, ha valami elromlik, azt gyógyítani kell.

 

 

- A poszmodern kornak a jellegzetessége, hogy materialistának kell lennie minden pedagógusnak és emberi vezetőnek. Az antropológia kiegészült pszichológia tudományával. A testi problémák mellett, lelki problémákkal is együtt élünk. A titokzatos belső sokkal fontosabb, mint a lefényképezhető külső. A belsőből származnak jó és a haszontalan dolgok, ott dőlnek el cselekedeteink, az életünk, a hovatartozásunk. Ma már sokkal nyitottabb a természettudomány a természetfelettire. A belső ember dönti el, hogy milyen irányba indul, milyen célt ér el. A posztmodern ember kinyílt, és az életének a rendbetételéhez segítséget kap a hit által – mondta el az emlékesten a Magyar Református Missziói Szövetség elnöke.

 

A Reformáció 500 emlékest másik előadója Novotny Dániel lelkész történeteken keresztül mutatta be, hogy a Bibliában is található humor, és mennyi örömforrás rejlik benne.

 

 

- A humor egyértelműen közösséget épít, összekapcsol az örömmel és felszabadít. Ugyanakkor a Bibliában megjelenő humor sosem öncélú, nemcsak nevettetni akar, üzenetet hordoz magában. Az Ószövetségben felbukkan a nevető Isten, aki saját maga is örömöt talál a világban és az emberekben. Az Újszövetségben ez a fajta nevetés nagy hangsúlyt kap, maga Jézus él a humor eszközével. A Hegyi Beszéd Luther számára teljesen értéktelen volt, azóta fedezték fel a protestánsok. A beszédet több tízezer ember napokon keresztül képes volt hallgatni – mondta Novotny Dániel lelkész az előadáson.

 

 

A rendezvény végén Bacsó András, a Székelyország Tündérkertjének tulajdonosa körbevezetette az érdeklődőket a két évvel ezelőtt általa megálmodott és létrehozott székely hagyományokat őrző rendezvénykertben ahol a vendégek az Igazi Csíki Sörrel oltották szomjúságukat.

 

 

A rendezvényt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.