2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.054253382580.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.b92d0627e753.jpg]

Tornáztassuk az agyunkat, tanuljunk nyelveket!

Főoldal>Közülünk>Tornáztassuk az agyunkat, tanuljunk nyelveket!
 
Írta: Szerk.
2019. április 10. 11:23
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
„A nyelvtanulás az egyik legjobb módszer, hogy formában tartsuk az agyat, és megelőzzük, illetve késleltessük az időskori demencia kialakulását. Erről már tanulmányok szólnak ” – tudtuk meg Tóthné Udvardi Katalin, a Wekerletelepen 26. éve működő Shetland U.K. nyelviskola oktatási igazgatójától, aki maga is angoltanár, és természetesen wekerlei.

Hogy látja, az elmúlt 26 évben hogyan változott a nyelvtanulási igény?

Sok szempontból változott, jól elkülöníthetőek az évek: a ’90-es évek második felében és a 2000-es évek első felében óriási változás történt, amikor az emberek rájöttek az idegen nyelvek fontosságára. Később megjelentek az angol nyelv mellett az egyéb, modern nyugati idegen nyelvek is. Főleg a német, olasz, spanyol és a francia. Aztán akkor is változott a helyzet, amikor a Szovjetunió összeomlása után úgy 15 évvel, az új évezred elején, 2005 környékén visszatért az orosz nyelv iránti igény is. Persze nem mondom, hogy tömegesen, de azért keresték ezeket az oktatásokat is.

 

Régen mindenkinek ez volt a kötelező, bizonyára sokakban ez él még…

Persze, de mára már egy lett a sok nyelv közül. A diákok hozzáállása is változott azáltal, hogy rájöttek az idegen nyelvek jelentőségére.

 

Ön szerint az első nyelvvizsga megszerzésének ingyenessé tétele mennyiben fokozza a fiatalok nyelvtanulási kedvét?

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a sok-sok munka után óriási segítség az a 35 ezer forintos támogatás.

 

Önökhöz melyik korosztály jár leginkább?

Nemrég készítettünk egy elemzést az elmúlt másfél évre vonatkozóan. Ebből jól látszik, hogy a hallgatóink nagy része a 16-35 év közötti korosztályból érkezik. De ez az arány is változik, hiszen egyre többen jelentkeznek a 35-45 év közöttiek közül, és nagy hangsúlyt fektetünk a szenior nyelvoktatásra, vagyis a 45 év fölöttiek oktatására. A Pécsi Egyetemnek van egy nagyon komoly kutatása a demenciáról, amelyben egyértelműen megjelenik, hogy bármilyen demens folyamat kitolásának, vagy elkerülésének a legintenzívebb, leghatékonyabb eszköze a nyelvtanulás. Egyébként érdekes, szintén ebben a kutatásban olvasható, hogy ha az ember a saját szakmájában fejlődik és egyre jobb lesz, nem éri el azt a gátló folyamatot a demencia kialakulásában, mintha nyelveket tanulna.

 

Önöknél milyen tematika szerint tanulhatnak a diákok?

Mi a tradicionális, úgynevezett nagycsoportos foglalkozásokat már nem indítjuk, erre nincs is igazán igény. Minimum négy, maximum hét főre hirdetjük az oktatásainkat. Ez egyébként a leggyakoribb. Hirdetünk 8-12 fővel is csoportot, de alapvetően a kisebb csoportokat választják a tanulóink, holott lássuk be, azért egy 10 fős csapat is ideális még.

 

Egyéni foglalkozásokat is vállalnak?

Ez manapság nagyon keresett. Én azt gondolom, hogy azt, hogy az ország jó úton halad a gazdasági fejlődés szempontjából, mi konkrét indikátorokkal tudjuk bizonyítani. Na, nem mintha bárki kérte volna tőlünk (nevet). De a one to one és a two to one, azaz az egy-és kétfős oktatásaink ugrásszerűen megnövekedtek az elmúlt években, holott ennek magasabb a költsége. Ha valaki egyénileg tanul náluk, természetesen az ő igényeinek megfelelően foglalkozunk vele. Van egy igényfelmérő, és az alapján haladunk, hogy a kommunikációra fektetné inkább a hangsúlyt, vagy egy megkopott nyelvtudást szeretne feleleveníteni, esetleg nyelvvizsgára szeretne velünk felkészülni.

 

Melyik nyelv a legkeresettebb Önöknél?

Az angol még mindig mindent visz. Emellett a német keresett még, a spanyol, az olasz és a francia is népszerű. Az orosz is jelentős, a gyógyszergyárakban, ahol tanítunk, az orosz piaci szereplők fontos stratégiai partnerek. Egyébként nagyon érdekes, hogy a magyar, mint idegen nyelv most egyre keresettebb. Oroszokat, franciákat tanítunk cégeknél, de van portugál és amerikai fiatalember is a hallgatóink között.

 

A kerületi és budapesti tanulók aránya hogyan oszlik meg?

Egyértelműen a kerületi a több. Kispesten több helyszínen tartunk nyelvoktatást a lakosság számára. Itt a kerületiek aránya 70 százalék, 20 százaléka dél-pesti, és 10 százalék pedig akkor is hozzánk jön tanulni, ha közben már Solymáron lakik. A céges tanfolyamokra mi küldjük ki az oktatókat, ezért ez nem kifejezetten Kispest centrikus. Bár 48 partnercégünk van, ebből nagyjából 10 dél-pesti.

 

Ön Kispesten nőtt fel?

Igen, én a Kós Károly tér 1-ben nőttem fel, utána elkerültünk a Toldy utcai lakótelepre, majd, amikor már saját családunk volt, visszaköltöztünk Wekerlére. Én nagyon szeretem, és úgy látom, hogy a tanulóink is.

 

Fotók: Facebook 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.