2023. szeptember 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus
július
június
május
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Történelem papírra vetve

Főoldal>Közülünk>Történelem papírra vetve
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. július 18. 08:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Fábián Janka írónő egy hónappal ezelőtt járt Kispesten, hogy nemrég megjelent könyvét, és vele együtt kiadója, az Ulpius Ház regényeit átadja a Wekerlei Kultúrház Végy egy könyvet-Tégy egy könyvet programja számára. az írónővel, akinek szerelemmel teli történelmi regényei a magyar romantikus irodalom legszebb hagyományait élesztik újjá, ez alkalomból beszélgettünk.

 

Több sikeres regénye jelent meg az utóbbi időben. Mióta tudja, hogy író szeretne lenni?

FÁBIÁN JANKA: Nagyon régóta szerettem volna írni, de igazán nem is tudom a pontos időpontot, vagy pontos eseményt, ami az írási vágyamhoz köthető. Egészen kis koromtól kezdve, ha nem is írtam, akkor is keletkeztek a történetek a fejemben, vagy már megtörtént eseményeket gondoltam tovább. Írogatni egyébként egészen korán kezdtem, első komolyabb szárnypróbálgatásom olyan tíz éves korom körül történt, amikor egy újságban megjelent egy mesém. Később jött egy nagy szünet, amikor ugyan írogattam, és zajlottak a fejemben a történetek, de arra egyáltalán nem gondoltam, hogy kilépek velük a nagyközönség elé.  Aztán az egyetem elvégzése és néhány év munka után fogalmazódott meg bennem, hogy talán másnak is örömet okozhatnának a meséim. Lehet, hogy csak magamnak írom meg őket, de ha már a fejemben vannak a történetek, miért ne vethetném papírra, aztán majd meglátjuk, mi lesz belőle. Így indult az én írói karrierem.

 

Regényeiben a szerelem a legfontosabb szál, de mindig egy adott kor történelmébe ágyazva.Mennyire tudatos a történelmi közeg a könyvekben?

F. J.: Mindig is szerettem a történelmet, az egyetemen történelem szakot is végeztem, sőt, rövid ideig tanítottam is. Bár azóta nyelvtanárként dolgozom, de a történelem szeretete a mai napig megmaradt az életemben.  Mindenféle történelemmel foglalkozó irományt szeretek forgatni, az ilyen témájú magazinoktól kezdve a regényeken át a kifejezetten szakirodalmi alkotásokig. Adta magát, hogy a mesélési kedvemet és a történelem iránti szeretetemet összehozzam. Így születtek meg a történelmi romantikus regények.

 

A történetek menyire származnak a saját életéből?

F. J.: Ezek kitalált történetek, kitalált szereplők. Persze a történelmi háttér az adott, ezeket igyekszem mindig pontosan kikutatni és úgy leírni. Persze volt már rá precedens, hogy valamit megváltoztattam benne a regény folyamat kedvéért, de úgy érzem ennyi alkotói szabadság még belefér. Arra azonban mindig figyelek, hogy nagy vonalakban semmiképpen se változtassak a valódi történelmi eseményeken, mert az nem ildomos. A szereplők pedig? Az ő személyük és sorsuk minden esetben kitalált.  

 

Úgy tudjuk, gyakran megfordul Kipesten. Mi köti Önt a kerülethez?

F. J.: Bár én nem ebben a kerületben élek, valóban gyakran jövök Kispestre, hiszen itt élnek a szüleim és a húgom is a családjával. Szeretek itt lenni, ezért különösen örültem, hogy a kiadóm engem kért fel egy kerületi könyves programon való részvételre.

 

Mit szól a Wekerlei kultúrház Végy egy könyvet - tégy egy könyvet programjához, melyhez könyvadománnyal Ön és kiadója is hozzájárult?

Nagy örömmel tölt el, hogy van ilyen kezdeményezés, különösen azért, mert mikor fél évvel ezelőtt hallottam a Végy egy könyvet - Tégy egy könyvet programról, akkor többekkel együtt én is kissé szkeptikus voltam a sikerével kapcsolatban. A szervezőktől úgy hallom, nagyon sikeres a kezdeményezés, így igazán jó érzés, hogy én is hozzájárulhatok az akcióhoz. Az pedig, hogy érzékelhetjük, az emberek még olvasnak, igazán csodálatos!

 

Névjegy

Fábián Janka

írónő

Történelem-angol-francia szakon végzett

Első sikeres regénye az Emma szerelme

Nemrég jelent meg 7. könyve, a Lotti öröksége

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.