2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Útfelújítások: választási szemfényvesztés

Főoldal>Közélet>Útfelújítások: választási szemfényvesztés
 
Írta: Szerk.
2024. május 30. 23:36
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A választási kampányban havonta 70-80 millió forintot költenek a kispesti utak és járdák felújítására, de júliustól már csak havi 10 millió forint jut majd erre a feladatra. Tudni kell azt is, hogy bár a kerület útjai és járdái hosszú évek óta katasztrofális állapotban vannak, volt egy olyan másfél éves időszak, amikor még csak keretszerződés sem volt erre a munkára.

A megnövelt költségkeret természetesen indokolt, hiszen főleg Wekerletelepen, de sok helyen a Kertvárosban is vannak olyan utcák, ahová kis túlzással csak holdjáróval lehet behajtani. A probléma azzal van, hogy az eddigiekhez képest lényegesen több pénz csak a kampány hónapjaiban áll rendelkezésre.

Érdemes elgondolkodni azon is: egyáltalán miért alakulhatott ki ez a helyzet, hogyan kerülhettek a kerület útjai és járdai ilyen állapotba? Egy biztos, nem azért, amit olyan nagy előszeretettel hangoztatnak a baloldali vezetésű önkormányzatok, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat, hiszen, mint a képviselő-testület május 7-ei ülésén is kiderült, 2023-ban az előző évinél mintegy 800 millió forinttal többel, összesen 4,13 milliárd forinttal támogatta a kormányzat Kispestet. De nem is azért, mert az önkormányzatnak nincs pénze, ugyanis több milliárd forint pénztartalékot halmozott fel. A miértre a válasz egyszerű: a kispesti önkormányzat hosszú évek óta nem foglalkozik ezzel a területtel sem, a szemfényvesztés viszont a választási kampányban fontos.

 

Hosszú évek javítás nélkül

 

Bár az önkormányzat 2021-es büdzséjében 225 millió forintot különített el utak, parkolók és járdák felújítására, 2020 második felétől több mint másfél éven át nem írták ki a munkák elvégzését lehetővé tevő közbeszerzési eljárást. Ennek hiányában „azokat a feladatokat végeztettük el, amelyek szakmai megítélésünk szerint különösen sürgős, balesetveszélyes” – írták még 2021-ben Fekete Márk önkormányzati képviselő kérdésére az önkormányzattól.

A válaszból az is kiderült, hogy 2020. június 30-a és 2021 júniusa között mindösszesen 13 millió forintot – azaz havonta alig több mint 1 milliót – költöttek az út- és járdahibák javítására.

A helyzet gyakorlatilag 2022-ben sem változott, abban az évben utak és járdák felújítására a százmilliós terv helyett csupán pár tíz millió forintot költött az önkormányzat.

 

Júliustól mélyrepülés

 

Ezzel szemben az elmúlt hetekben, a választás közeledtével ellepték a közösségi oldalakat a kispesti útjavításos videók és fotók. A munkákat végző Közpark Kft. idei üzleti tervéből pedig kiderül, hogy nem csak a rossz nyelvek beszélik azt, mindez a közelgő polgármester-választásnak szól.

A 2024-ben az erre a feladatra fordítandó összegek havi bontása is jól bizonyítja mindezt: míg márciusban és áprilisban 75-75 millió forintot, májusban 80 milliót, júniusban pedig 67,5 millió forintot fordítanak az utak, járdák javítására, addig júliustól mélyrepülés következik; onnantól már csak havi 10 millió forintot fognak szánni erre a feladatra.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.