2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Vighné Vincze Erzsébet 20 éve segíti a kispesti családokat

Főoldal>Közülünk>Vighné Vincze Erzsébet 20 éve segíti a kispesti családokat
 
Írta: Szerk.
2018. november 09. 13:29
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Húsz éve, a kezdetek óta vezeti a kerületi Kispesti Családsegítő Szolgálat és Módszertani Központot Vighné Vincze Erzsébet, aki pályakezdőként egészen más irányba indult el, de az élet mégis a gyermekvédelem felé sodorta.

Gratulálunk a 20 éves jubileumhoz. Meséljen a kezdetekről, hogy alakult ki az intézmény?

1997-ben átdolgozták a gyermekvédelem kérdéskörét, megformálták az új gyermekvédelmi törvényt. Ennek az is része volt, hogy szociális munkásokat vontak be a rendszerbe, hiszen addig csak hatósági óvó-védő szolgálat volt. Más volt a szemlélet. Ezt a szociális segítő feladatot az úgynevezett gyermekjóléti szolgálatokra osztották ki, és ez a törvény kötelezte a településeket ezek létrehozására. Az itteni vezetés akkor úgy gondolta, hogy a családsegítést önálló intézményi keretek közé irányítja, és összevonta a gyermekvédelemmel. Erről 1998 áprilisában határozott a képviselő-testület, én pedig augusztus 1-vel jöttem ide dolgozni. Nem én voltam az első munkatárs, de az első vezető igen.

 

Ez egy igen komplex feladatnak tűnik, az ellenőrzés, a koordináció, minden Önökhöz tartozik?

A kontroll is valamennyire, de az a legutolsó a sorban. Ez egy segítő, támogató rendszer kell legyen, annak érdekében, hogy a gyermekek egészséges keretek között tudjanak nevelkedni. Vagyis, hogy megkapjanak mindent, ami a fejlődésükhöz szükséges: szeretetet, megfelelő körülményeket, kellő nevelést és fejlesztést. Ahol nem adott ez a feltételrendszer, ott szükséges a beavatkozás valamilyen formában, nyilván elsősorban segítő, támogató szándékkal. Más kérdés, hogy előfordulnak nem együttműködő családok, ott javaslat tételi lehetőségünk van a Gyámhivatal felé az együttműködésre való kötelezésre, a gyermek súlyos veszélyeztetése esetén a családból való kiemelésre. És itt jöhet képbe a mi kontroll szerepünk, hiszen meg kell győződnünk róla, hogy a gyermekek érdekét szolgáló változtatásokat elvégezte-e a család.

 

Hogy jut el Önökhöz, ha egy családban probléma van?

A pedagógustól, óvónőtől, bölcsődei gondozótól. Ha a gyerek már valamilyen intézménybe jár, akkor a gyermek veszélyeztetésének gyanúja esetén kötelesek jelezni a kerületi Gyermekjóléti Szolgálat felé.

 

És ha el sem jut a gyerek intézménybe?

Az orvosok, védőnők és lakosság is jelezhet. A védőnő (kórházi) már a kórházban érzékelheti, hogy a családban probléma van, a szülők viselkedéséből, kommunikációjából, személyi higiéniájából. Előfordul, hogy az anya terhessége ideje alatt nem vette fel a kapcsolatot a területi védőnői szolgálattal. Ilyen és ehhez hasonló esetekben a kórházi szociálismunkás jelzéssel él a területileg illetékes gyermekjóléti szolgálat felé. Ez a tevékenység is részét képezi a kórházi szociálismunkának.

 

Nagyságrendileg hány gyermek van a kerületben, akikkel foglalkoznak?

Olyan 500 körül mozog ügyfeleink átlagos létszáma. Van, amikor 600 fölé emelkedik a gyerekek száma, van, amikor csökken.

Vighné Vincze Erzsébet a gyerekkel együtt evezett a sukorói Sárkányhajó Fesztiválon

 

Könnyen sikerül felvenni a kapcsolatot a családokkal?

Van, akivel igen, van, akivel nem. A segítő kapcsolat csak bizalmon alapulhat, hiszen senki nem szereti, ha idegenek mondják meg, mit tegyen és mit ne. És hát mi bizony beleavatkozunk a családok életébe, akármilyen finoman is jelezzük a problémákat.  Ezek nagyon érzékeny dolgok. Arról nem is beszélve, ha bántalmazott anyával, vagy gyermekkel kerülünk kapcsolatba. Ha nem merik elmondani a történetüket, akkor nem tudunk segíteni, ha a bántalmazott elmondja a titkát, akkor tájékoztatnunk kell őt arról, hogy milyen további lépések megtétele szükségesek a védelme érdekében. Mindezt úgy, hogy a további bántalmazástól megóvjuk a hozzánk fordulót. A gyerekek hosszú ideig nem beszélnek, titkolják az őket ért sérelmeket, inkább elviselik a bántalmazást, mert a fizikai fájdalomnál is jobban félnek attól, hogy kikerülnek a családból.

 

Önök hogyan élik meg lelkileg?

Vannak helyzetek, amikor nagyon nehéz. Azonban léteznek technikák, amelyek segítenek, és léteznek szupervízorok, akiket alkalmazok a kollégák mellé rendszeresen. Nagyon fontos, hogy stabil magánéleti háttere legyen a kollégáknak, érzelmileg kiegyensúlyozottak legyenek. Nekünk is vannak nehezebb időszakaink. Nagyon oda kell figyelni egymásra.

 

Ön miért döntött emellett a pálya mellett?

Én egész máshonnan jöttem. Üzemgazdász vagyok, eredetileg a Kereskedelmi és Vendéglátóipari főiskolát végeztem. Akkor kaptam „gellert”, amikor egy kereskedelmi szakiskolában tanítottam. Két hónapja voltam osztályfőnök - nagyon fiatalon, így könnyen bizalmukba fogadta a gyerekek - mikor elém állt az egyikük: „Erzsi, én szeretnék leszokni a drogról, segíts nekem”. A lélegzetem is elállt, úgy megijedtem, szerencsére a történet jó véget ért. A másik meghatározó élmény pedig ugyanebben a félévben volt, mikor egy édesanya bejött hozzám és arról tájékoztatott, hogy a lánya azért nem volt iskolában, mert bedrogozták, megerőszakolták és három nap után került csak elő. Mindez 25-30 éve történt, amikor még nem lehetett ilyen esetekről hallani csak ritkán. Meg kellett oldanom, hiszen akkor ezt nem mondhattam el az iskolában, mert egyből kicsapják őket. Tudtam, hogy ha a tanári pályán akarok maradni, ki kell találnom valamit. Elmentem az ELTE-re szociológiát hallgatni. Ezután egyre több gyerek talált meg ilyen jellegű problémával. Aztán áthívtak egy hátrányos helyzetű gyerekeket fogadó, oktató iskolába tanítani. Innen már egyenes út vezetett a szociális pályára. 1997-ben jött a jogszabályváltozás, létrejöttek a gyermekjóléti szolgálatok és én Kispesten megpályáztam az állást.

 

Az önkormányzati támogatáson felül milyen segítségre szorulnak?

Minden segítség jól jön. Nagyon szerencsés vagyok, mert kiváló kollégáim vannak, sokan kispesti „bennszülöttek”, így van személyes kapcsolat a lakossággal és civil szervezetekkel egyaránt. Az iskolák, óvodák, bölcsődék is szívesen segítenek nekünk.  Nagyon sok ruhaadományt kapunk, ami nagy segítséget jelent családjainknak, csak arra kérnénk mindenkit, hogy az adomány ideszállítása előtt egyeztessenek intézményünkkel, mert szűkös a tárolási kapacitásunk. Természetesen kell, hogy legyen egy alapkészlet, ha hirtelen segítségre van szükség, de leginkább a szezonális ruhadarabokat tudjuk elraktározni. Rengeteg könyvet kapunk, és játékok is érkeznek szép számmal. Amire nagyon nagy szükség van, az a villamos-és buszjegy. Ha menekülő anya, gyermek(ek) itt áll pénz nélkül, egyszál „pendelyben”, nem mer hazamenni, akkor általában más településen lévő védett otthonba tudjuk elhelyezni, ehhez pedig útiköltségre van szükség. Tápszer, cumisüveg, pelenka, tisztítószer és tartós élelmiszer is mindig jól jön. Létezik egy klub, amely hosszú évek óta például több elsős gyermeknek iskolatáskát és az iskolakezdéshez szükséges kiegészítőket küld. De szívesen vennénk például olyan szakember támogatását is, aki mondjuk, öt órát áldozna egy hónapban arra, hogy a karbantartási munkálatokat elvégezze a családoknál, vagy 3-4 órára vigyázna családoknál a gyerekekre.

Dódity Gabriellának köszönhetően idén is a családsegítő által javasolt, nehezebb élethelyzetben lévő gyerekek utazhattak a sukorói Sárkányhajó fesztiválra

 

Élményeket is ajándékozhatunk?

Sőt, szükség is van rá! Nem először voltunk idén az Állatkertben a Varázskaravánnal, vagy Sukorón a Sárkányhajó fesztiválon Dódity Gabriellának köszönhetően. A gyerekeknek óriási élmény, hogy ott van velük az az ember, akit az újságban látnak. Együtt eveztek Gabi nénivel, vagy máskor együtt fociznak a polgármester úrral. Sokáig emlegetik még ezeket az élményeket.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.