2023. május 30., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

43,5 milliós sikkasztás gyanújával indult nyomozás a Közparknál

Főoldal>Közélet>43,5 milliós sikkasztás gyanújával indult nyomozás a Közparknál
 
Írta: Szerk.
2019. június 13. 09:41
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Fiktív számlázás, uzsorakamat, sikkasztás. Ezek azok a bűncselekmények, amelyek 2011 óta napvilágot láttak a Közpark Nonprofit Kft. érintettségével. A Kispest köztisztaságáért felelős, valamint a közmunkások foglalkoztatását ellátó kispesti cég élén pedig még mindig az a Bán Zoltán áll, akinek vezetése alatt rendőrségi nyomozások folytak. Az ügyvezető igazgatót Gajda Péter (MSZP) polgármester hívta vissza 2014-ben, holott 2011 márciusában éppen egy rendőrségi feljelentés miatt miatt kezdeményezték, távozzon Bán a cég éléről. Azóta a Közparknál már uzsorakamat miatt, legutóbb pedig, idén, 43,5 milliós sikkasztás miatt indult nyomozás.

Fiktív számlák

A Bán Zoltán vetette Közpark Nonprofit Kft. 2011 márciusában került a figyelem középpontjába, amikor a gyanú szerint akkora mennyiségű – 16 raklapnyi – síkosságmentesítőt vásároltak, hogy azzal egyes vélemények szerint három Kispestnyi részt is fel lehetett volna szabadítani a jégpáncél alól. A sót azonban sokáig nem találták, majd egyszer csak előkerült, és az ügyet később lezárták. Ennek ellenére a feljelentést tevő Lázár Tamás jobbikos képviselő kezdeményezte Bán Zoltán ügyvezető tisztségéből történő felmentését, amelyet elfogadott a képviselő-testület.

 

Gajda Péter ragaszkodott 2014-ben Bán Zoltánhoz (jobbra), újbóli polgármesteri megbízatása után
rögtön visszahívta őt a Közpark élére (Fotó: Facebook)

 

Uzsorakamat-ügy

2014-ben, Gajda Péter újbóli polgármesterré választását követően visszahívta Bán Zoltánt a Közpark élére, annak ellenére, hogy maga is bevallotta, hogy az előző, 2011-ben megválasztott Hunya Richárd jó színvonalú munkát végzett, majd hozzátette azt is, hogy az újonnan felállt városvezetésnek joga van eldönteni, hogy kikkel, hogyan szeretne dolgozni – Gajda éppen Bán Zoltánnal. Vagyis, jól láthatóan politikai, és nem egy megalapozott szakmai döntés született. Nem sokkal később, 2015-ben pedig újabb nyomozás kezdődött a Közparknál. A gyanú szerint uzsorakamatra adtak hitelt a Közpark közmunkásainak, emiatt a rendőri tettenérés alkalmával hat embert előállítottak a Közpark Kft. épületéből. A Közpark vezetője, Bán Zoltán elmondta, a cég egyik vezető embere sem érintett az ügyben, egy közmunkást csuktak le. Egy neve elhallgatását kérő informátor korábban egyébként azt mondta, hogy a cég egyik dolgozóját is előállították a kockás füzetével együtt, amelybe a busás kamatokat könyvelgette.

 

Sikkasztási gyanú

Legutóbb, 2019 márciusában indult nyomozás a Közpark Kft.-nél 43,5 millió forintos sikkasztás gyanújával, összességében 66 darab valótlan tartalmú számla alapján, a gyanúsított a cég pénzügyi asszisztense. A gyanú szerint ekkora összeget utaltak át egy másik cégnek, a számlák tartalma faáru és építőanyag volt, de teljesítés nem történt. Ez a nyomozás jelenleg is folyamatban van. Érdekessége, hogy a feljelentést Bán Zoltán tette, a kérdés az, hogy hogyan fordulhat elő, hogy az ügyvezető igazgató tudtán kívül több mint fél éven keresztül 66 számlát utalnak át 43,5 millió forint értékben? Őszintén szólva, ha tudott róla azért, ha nem tudott róla, azért aggályos ez a történet. A Közpark Kft. éves beszámolójában egyébként maga Bán Zoltán azt írta: a támogatásként kapott összeget a képviselő-testület által kijelölt célokra használta fel, és azok felhasználása, bizonylatolása szakszerűen történt. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a Közpark Kft. beszámolójának tárgyalásakor megkérdezte, a nyomozás tükrében hogyan tartalmazhat valós adatokat az éves beszámoló, és a képviselőket miért nem tájékoztatták a valótlan tartalmú számlák és a nyomozás tényéről. Lackner Csaba (MSZP), a Felügyelő Bizottság elnöke azt válaszolta, szerinte a beszámoló rendben van.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.