2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

'56-os kiállítás Wekerlén

Főoldal>Közülünk>'56-os kiállítás Wekerlén
 
Írta: Szerk.
2016. november 10. 14:47
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kevesen tudnak róla, hogy a Wekerlén, a Zoltán utca 32. alatt nagy jelentőségű ’56-os kiállítás működik. Csukás Irén, kerületünk díszpolgára, aki maga is részt vett a forradalomban, nagy küzdelem árán, páratlan dolgot hozott létre a kerületben.

Csukás Irén 1956-ban Somogy megyében dolgozott, amikor meghallották az első híreket a forradalom kitöréséről. Amikor azt a feladatot kapta, érdeklődjön a népfrontban a fejleményekről, fegyvert fogtak rá. Tánccsoportos, színjátszós fiatalokkal ezután elhatározták, hogy járőrszolgálatot szerveznek. – Megtörtént, hogy az utcán egy tank csöve irányult felém, de nem ijedtem meg – árulta el lapunknak Csukás Irén, aki azt is hozzá tette, hogy november 3-án lehetősége lett volna egy teherautóval kimenekülni Bécsbe, ő mégis itthon maradt. 1956. november 4-én az

osztályvezetője felszólította, hogy a kapu előtt lévő hangosító autóba üljön be és mondja azt, hogy leverték az ellenforradalmat. Ő a felszólítás ellenére azt válaszolta: ezt nem tehetem.

 

Csukás Irén, a POFOSZ kispesti elnöke

 

– Akkoriban nagyon rossz pontnak számított, hogy ’56-os voltam, így csak egy függönygyárban kaptam munkát Pesten, és elkezdődött a kálváriám – mondta Csukás Irén, akit később Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. 1989 decemberében tagja lett a Politikai Foglyok Szövetségének, azaz a POFOSZ-nak. 1992 óta vezeti a kispesti POFOSZszervezetet. 2000-ben Timár Béla polgármestertől önálló helyiséget kaptak a Zoltán u. 32-es szám alatt – egy volt üzlethelyiséget, aminek a pincéjét kissé mélyítve, a Magyarok Világszövetsége Semmelweis utcai székházában elmaradt kiállítás anyagából készített kiállítást az alagsorban. A létszámuk mára megcsappant. Az idősek, a régi bajtársak is csak időnként tudnak eljönni a havonkénti találkozóikra, de még azért „tartják a frontot”. Jól esik nekik elbeszélgetni az ’56-os eseményekről, a várható jövőről.

 

Aki teheti, keresse fel ezt az ’56-os „időgépet”, amit Csukás Irén Kispest díszpolgára, időt és akaraterőt nem sajnálva, saját maga hozott létre Kispesten.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.