2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

5 milliárd forintnyi külső fejlesztési forrás Kispestnek

Főoldal>Közérdekű>5 milliárd forintnyi külső fejlesztési forrás Kispestnek
 
Írta: Szerk.
2019. július 11. 11:48
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kispest egy éves költségvetésének közel fele, mintegy 5 milliárd forint érkezett kormányzati, vagy fővárosi fejlesztési forrásként a kerületbe, amelyből számos nagy volumenű fejlesztés valósult meg az utóbbi 5 évben, vagy van folyamatban jelenleg is.
Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) a kerület fejlesztéspolitikai tanácsnoka, a kormánypártok polgármesterjelöltje évek óta azon dolgozik, hogy Kispest fejlődhessen. Jól látható, hogy az utóbbi években mennyi fejlesztés valósulhatott meg a kerületben külső forrásoknak köszönhetően: összesen mintegy 5 milliárd forintos kormányzati, vagy éppen fővárosi fejlesztési forrás érkezett Kispestre. 
 
Megújult a Kossuth tér mögötti parkoló
Még 2013-ban nyert Kispest csaknem 250 millió forintot a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán a Kossuth téri piac mögötti terület rendbetételére, amelynek terveit az önkormányzat készíttette. Dr. György István akkori főpolgármester- helyettes, jelenlegi budapesti kormánymegbízott és kollégája, Kispest fejlesztéspolitikai tanácsnoka,
Dódity Gabriella sokat tett azért, hogy a kerület megkapja a támogatást. Mivel a Gajda Péter (MSZP) vezette
önkormányzat évekig nem kezdte el a munkát, a megújult közösségi teret és parkolót végül csak 2017 szeptemberében adták át. Bár a szétesőben lévő Kossuth téri piac megújítására is égető szükség lenne már – amelyért a Fidesz- KDNP frakció évek óta küzd –, a megnyert támogatásból Gajdáék a parkoló rendbetétele mellett döntöttek.
A Jézus Szíve Templom környezete szintén a TÉR_KÖZ pályázaton nyert mintegy 20 millió forintos támogatásnak köszönhetően újulhatott meg 2015 nyarán, amelyről egyébként Gajdáék lemondtak volna. A támogatás elvesztését a Fidesz-KDNP frakció akadályozta meg.
 
Útfejlesztések
Szintén Dódity Gabriella és dr. György István kezdeményezésére támogatta a Fővárosi Önkormányzat
500 millió forinttal az Ady Endre út 1,1 kilométeres első szakaszának teljes körű felújítását, amely során az útburkolat mellett a villamospályát is kicserélték, és kerékpársávokat is kialakítottak a szakaszon.
A Kispestet Kőbányával összekötő Sibrik-felüljáró újjáépítésére is a főváros biztosította a 3,6 milliárdos forrást,
amely fejlesztés 2015-ben készült el. 
Az állami tulajdonban lévő E-Mobi Elektromobilitiás Nonprofit Kft. fejlesztésének jóvoltából kapcsolódhatott rá Kispest hét ponttal a Budapesten létrejövő környezettudatos elektromos töltőhálózatra 2018-ban.
A Vak Bottyán utca az M3-as metró déli szektorának idei felújítása miatti pótlásban érintett szakaszát a főváros vette kezelésbe és újította fel. A jelenleg még szilárd burkolattal nem rendelkező Vasút utca felújítására pedig a kormány adott csaknem 56 millió forintos vissza nem térítendő támogatást az önkormányzatnak. Mostanáig azonban egy kapavágás sem történt az utcában.
 
Megújult nevelési intézmények
A kormány 30 millió forintos támogatásával újulhatott meg végre a Szivárvány Óvoda 2018-ban, az idén
megújuló Gyöngykagyló Óvoda felújítását ugyancsak támogatja a kormányzat, több mint 52 millió forinttal. Más
oktatási intézményben is megvalósult kormányzati fejlesztés: a Magyar Kézilabda Szövetség 24,5 milliós beruházásában, a kormány „Rekortán pálya fejlesztési programja” részeként kapott a Vass Lajos Általános Iskola
21. századi körülményekhez méltó kültéri rekortán kézilabdapályát.
 
Támogatják a kerületi sportéletet
Egy másik nagy jelentőségű sportfejlesztés is megvalósult idén a kerületben: a Magyar Labdarúgó Szövetség
beruházásában, a kormány 220 millió forintos támogatásával teljesen megújult, és 21. századi modern sportteleppé vált az egykori KAC-pálya, amely immár Tichy Lajos Sportcentrum néven várja a mozogni vágyókat.  
 
 
 
Jelenleg is több fejlesztés zajlik Kispesten
Hamarosan fogadja a látogatókat a főváros TÉR_KÖZ pályázatán nyert 110 milliós forrásból megújuló wekerlei
kispiac. Egyébként, ha a baloldali városvezetésen múlik, ez a fejlesztés sem valósulhatott volna meg. 
Három új sport- és szabadidő parkkal is gazdagodik Kispest idén a kormánynak és a fővárosnak köszönhetően.
Jelenleg is zajlanak a munkálatok az Eötvös utcai egykori KRESZ-park területén, amely a Fővárosi Önkormányzat 100 millió forintos támogatásával hamarosan a kispestiek kulturált, modern sportolási- és pihenőhelyévé válik. A KÖKI melletti úgynevezett Kúttói erdő felújítását 10 millió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Megkezdődött a kormány közel 18 millió forintos támogatásával a Csokonai utcai sportpark kialakítása is, amely várhatóan őszre készül el.
 
Kispesti profi sportját is támogatják
Idén év elejére készült el a Budapest Honvéd FC 4,2 milliárd forintos állami támogatásból épült Dél-Pesti Utánpótlás-nevelési Centruma, amely 120 ifjú tehetségnek biztosít lehetőséget arra, hogy méltó körülmények között tanuljanak, edzhessenek. Már elkezdődött az új Bozsik Stadion építése is, amely 11,8 milliárd
forintos állami beruházásban valósulhat meg a jövő év júniusára.
 
Kaphatott volna többet is a kerület
Egyébként az említett 5 milliárdnál több is érkezhetett volna Kispestre, ha a baloldali városvezetés például nem puskázza el a lehetőséget, hogy külső forrást igényeljenek a kormány Egészséges Budapest Programjából az Egészségügyi Intézet felújítására.
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.